Ga naar de inhoud

Video: Studio Katshoek – Nourdin el Ouali

Daar is hij dan: de allereerste aflevering van Studio Katshoek, waarin Vers Beton diep in het werk en leven duikt van Rotterdamse sleutelfiguren. Geert Maarse sprak drie uur lang met NIDA-voorman Nourdin el Ouali. Over zijn stormachtige opkomst, religie in Rotterdam en de tol van een leven in de politiek.

Vanuit het niets bemachtigde Nourdin el Ouali in maart 2014 twee zetels in de Rotterdamse gemeenteraad met zijn op de islam geïnspireerde partij NIDA. Volgens sommigen is hij het boegbeeld van een nieuwe, door idealen gedreven politiek. Anderen bekritiseren juist zijn vermeende gebrek aan concrete plannen en hekelen de vermenging van religie en politiek.

In Studio Katshoek gaat Geert Maarse elke maand in gesprek met een invloedrijke, eigenwijze Rotterdammer die een sleutelpositie inneemt. Wat drijft hen in hun werk? Waar moet het heen met de stad? En hoe brengen ze het er vanaf?

Deze eerste editie van Studio Katshoek is opgenomen op vrijdagmiddag, tussen vier en zeven. Locatie: de vijfde verdieping van Katshoek, het karakteristieke gebouw in het Zomerhofkwartier uit 1969 van de Rotterdamse architect Huig Maaskant, waar Vers Beton kantoor houdt.

Dit zijn de hoogtepunten uit het gesprek met El Ouali. Studio Katshoek is in zijn geheel te bekijken (39 minuten), maar je kunt ook losse fragmenten bekijken:
16.10 uur – Ik wil niet als Marokkaan worden aangesproken
16.27 uur – NIDA is geen moslimpartij
17.00 uur – Ik vraag niet graag om hulp
17.30 uur – Kortsluiting in de raad
17.12 uur – Het leven is een bitterzoete worsteling
17.52 uur – Criminaliteit in context, migratie begrijpen
18.03 uur – De Koran, Mein Kampf en het collegeakkoord zijn even gevaarlijk
18.20 uur – De Markthal is geen markt
18.49 uur – Het Rotterdamse kaartenrek volgens Nourdin
19.07 uur – Er bestaan geen gematigde moslims
19.13 uur – Ik wilde eigenlijk geen lijsttrekker worden

In de volgende editie van Studio Katshoek zal Geert Maarse in gesprek gaan met hoogleraar transitiekunde en activist Jan Rotmans.

Colofon

Studio Katshoek is een exclusief programma van Vers Beton en wordt geproduceerd door One More Thing en Vloedlicht. Aan deze productie werkten mee: Koen van Tongeren (studio techniek), Daan Rutten (redactie), Tim van den Hoff (productie en montage), Geertje van Achterberg (styling), en dank aan: Studio Lorier, Leon Pals, Feyza Albayrak, Ruben Hamelink, Mink Steekelenburg, Ties Joosten, Willem Sonneveld.

Al 84 reacties — discussieer mee!

 • Ik heb al eerder gezegd, dat moslims niet gewend zijn aan kritiek op hun religie en die als respectloos afdoen.
  Dat is een heel vervelende eigenschap als je in een land als Nederland leeft.
  Als sinds de Middeleeuwen wordt er vanuit dit land kritiek op religie gegeven.
  Geert Grote, Wessel Ganzfoort, Menno Siemons, Erasmus, Arminius, e.z. enz. enz.
  Dit land is ontstaan door verzet tegen een totalitaire godsdienst – de toenmalige RK kerk – die voor politieke doeleinden werd misbruikt. Een verschijnsel, dat nu nog in veel islamitische staten te zien is.
  Ik schaar mij in die traditie en wens niet voortdurend “eend” te worden genoemd.(zie eerste commentaar op eQ.) terwijl ik een knots van een “eend” constateer.
  Al mijn beweringen onderbouw ik. Als je er niet tegen kan. Prima, lees ze niet of onderbouw je kritiek met argumenten.
  Ik beschouw de islam als een politieke ideologie, omdat het een eigen rechtsysteem voorstaat. Politiek maakt wetten en omdat het een heel duidelijke visia op de samenleving heeft.
  Over minder Marokkanen.
  Ik pleit al jaren voor remigratie en het afpakken van paspoorten van criminelen , die twee paspoorten hebben. Het zou de Marokkaanse gemeenschap sieren als ze de woorden van onze burgemeester ter harte nemen en hun etnisch-religieuse solidariteit zouden afzweren (right or wrong, my country zeiden de Engelsen)

  De Surinamers hebben de Nederlandse waarden en normen door de strot geduwd gekregen, maar de Marokkanen de Franse waarden en normen niet?
  Ik wil best samenleven en heb 30 jaar van mijn docentschap gebruikt om dat uit te dragen. Het moet inderdaad van twee kanten komen!

  Helaas Kafir hè. En dan ook nog één die zich in de islamitische bronnen heeft verdiept.

 • Spreekwoord: Als de vos de passie preekt, boer let op je kippen!

  Betekenis: pas op voor slijmballen, ze willen altijd wat van je; als een bedrieger vrome dingen zegt moet je extra voorzichtig met deze persoon zijn

  Ik heb weinig woorden nodig om u hierin door te hebben.
  Want het spreekwoord wat u gebruikt spreekt namelijk boekdelen (zie betekenis) je kan het niet mooier maken dan dat het is.

  Dat u uw woorden vergelijkt met in de aap gelogeerd of de aap uit de mouw slaat nog kant noch wal.
  Ik zie het namelijk ook als een belediging dat u hiermee aangeeft dat ik het niet helemaal begrijp 🙂

  Dhr Elouali doet gewoon een eerlijk verhaal over waar zijn partij voor staat en het is aan de mensen om erop te stemmen ja of nee. Zo werkt democratie gelukkig. Het heeft ook helemaal geen zin om iedere keer erbij te halen hoe het in andere islamitische landen aan toe gaat. Dat blijf je ook iedere keer horen…ja maar in Saoedie Arabie zus, ja maar in Egypte zus. Daar hebben wij in Rotterdam niks mee te maken.

  De problemen in Rotterdam dienen opgelost te worden dat houdt in simpele taal in kijk wat er om je heen gebeurt bekijk de problemen de oorzaken en wat kunnen we eraan doen om ze op te lossen. Daar is de gevestigde politiek voor waar leefbaar Rotterdam deel van uitmaakt.

  Wij willen vredig en in harmonie samenleven in deze mooie stad. Als er mensen zijn die wet overtreden dan dienen die aangepakt te worden. Het moet een keer ophouden met deze haatzaaiing. Ik wordt er echt strontziek van. Iedere persoon moet een eerlijke kans krijgen en dient beoordeelt te worden op zijn daden en niet op zijn religie. Bent u het daar met mij eens?

  Ik zie dat u ook vaak het woord Takkiya vaak gebruikt alsof wij moslims thuis meekrijgen dat wij moeten liegen tegen ongelovigen. Ik vind daarmee echt dat u uw geloofwaardigheid ter discussie stelt. Het is van de zotte om zo te denken over mensen. Dat er Marokkanen zijn die crimineel gedrag vertonen en liegen om niet gepakt te worden dat ga ik niet ontkennen maar moslims zitten er helemaal niet op te wachten om u te overtuigen van de islam.

  Liegen is een zonde in de islam een grote zonde, daarin verschilt de islam niet van het Christendom of Jodendom.
  Die achterdochtigheid is nergens goed voor.

  Doet u ook uw mond open als er op tv programma opgelicht al die autochtonen hollanders die de boel oplichten voor honderdduizenden euro’s soms zelfs miljoenen. Moeten moslims dat zien als Nederlandse Takkiya? Of afgelopen zondag nog weer een Hollandse pedo te pakken. De zoveelste. Nederlandse kerken besmet met kindermisbruik.Alle kerken dicht??? Zijn dat nou oplossingen??

  Waarom kunt u niet gewoon toegeven dat verkeerde mensen in alle bevolkingsgroepen in Nederland voorkomen en dat nogmaals ieder individu verantwoordelijk is voor zijn eigen daden.

  Meneer Sörensen ik ben maar een simpele MBO’er maar zo zijn er vele net als mij in Rotterdam die alleen het beste willen voor deze stad. En daar is dhr Elouali geloof ik oprecht 1 van

  Als u ook alleen in gesprek gaat met mensen die dezelfde gedachten hebben als u dan komt u echt niet verder.
  Laten wij de handen samen ineen slaan 🙂

 • De vermenging van religie en politiek hekelen? Wie doen dat? Mensen van CDA, SGP en CU?

  Hoezo zou je religie en politiek niet mogen vermengen? In de politiek mag je volgens mij zo’n beetje ELK belang vertegenwoordigen. Zelfs het belang van de Mammon…

  Wat niet kan is de vermenging van politiek, bestuur en rechtsprekende macht. Wat ze tegenwoordig zo´n beetje dagelijks doen o.a. door voortdurend over en weer aangifte tegen elkaar te doen. Maar daar hoor je dan weer niemand over…

 • Mooi interview.

  Uiteraard lardeer ik mijn oordeel over N.e.O. (is hij nu net als zijn zus een oud leerling van me?) aan zijn andere uitspraken (zie stukjes Rotterdam Vandaag&Morgen)
  Samenvattend. Het zwemt, het is een vogel, het heeft zwemvliezen, heeft een platte snavel en het snatert, maar als je het een eend noemt ben je kortzichtig en zelf een eend.

  N.e.Q heeft m.i. nog steeds niet door dat er niet moslims zijn die de Koran en de Hadith gelezen hebben.
  Goed trouwens dat hij stelt dat er geen gematigde islam is.

 • Nourdin loopt al wat jaartjes mee en is een goed debater net als vele in de Rotterdamse raad. Om nu ineens te spreken van een toptalent gaat wel erg ver. Jan slaat met zijn opmerking dan ook volledig de plank mis.
  In het geconditioneerde hypercorrect denkend brein van Jan wordt iets gewoons iets bijzonders, omdat het niet Piet Janssen maar Nourdin Ouaili betreft. Jan legt onbewust de lat lager en creëert hiermee exact het stereotype beelddenken waar tegen geageerd wordt. Het wordt tijd dat Jan zijn denkpatronen eens door de wasstraat van het werkelijke gelijkheidsprincipe loodst.

 • @Jan

  Politieke toptalenten stellen niet op een blog als Vers Beton collegae (incl. burgemeester) in een kwaad daglicht, waarbij bovendien leugens niet worden geschuwd. Politieke toptalenten hebben, als op hetzelfde forum een verhitte discussie ontstaat, het lef om in gesprek te gaan met de lezers.

  In dit interview beweert El Ouali onder andere dat maar liefst 30% van de leden van NIDA niet-Moslim is. Dat getuigt dan wel weer van lef.

 • Uiteraard baseer je een oordeel altijd op je eigen ervaring, schriftelijke bronnen en beelden zoals hierboven.

  Mijn eigen ervaring met moslims is niet overwegend positief. Ik ben één van de weinige docenten, die als eerste geconfronteerd werd met het verschijnsel, dat moslims (Surinaamse destijds uitgezonderd) weigerden te integreren om de eenvoudige reden, dat ze onze samenleving vanuit hun religieus perspectief onacceptabel vinden (Haram); nogmaals uitzonderingen daar gelaten.
  Daarnaast werden mij nog twee typisch islamitische fenomenen duidelijk. Kafir en Takkiya. Kafir zijn ongelovigen, zoals ik en Takkiya is het verschijnsel, dat als een moslim denkt dat het goed is voor zijn geloof hij mag liegen (tegen Kafir natuurlijk)
  Laat ik het verder niet te lang maken, want ik hen morgen een zware dag.

  Q. vindt generalisaties uit den boze maar generaliseerd zelf voortdurend. Blanke mannen die crisis veroorzaken en elders Nederlanders (wij dus) moeten ons maar eens bewust worden van ons slavernijverleden. Op zo’n moment voelt Q zich dus geen Nederlander, ondanks zijn bewering boven.
  Q heeft elders de bezetting van Oost Europa door Ottomanen een culturele uitwisseling genoemd.
  In het partijprogramma van NIDA gaat met ook uit van de Thora en de Bijbel, maar zeker de Bijbel heeft hij niet gelezen.

  Ik vind zijn afstand doen van NIDA als zijnde een islamitische partij uiterst geforceerd, zeker omdat hij daarna uitsluitend over de islam spreekt.
  Zijn opmerking over de universele rechten van de mens (niet erkend door islamitische staten : lees Caïro verklaring) is niet alleen geforceerd en gezocht, maar zelfs stuitend.
  Dan heb ik het niet eens over het partijprogramma, waarin hij de scheiding tussen moskee en staat ter discussie wil stellen.

  Die houding blijkt niet erg uit bovenstaand interview. Vandaar.

 • Laat ik voorop stellen dat uw veronderstelling dat ik bij voorbaat diskwalificeer uitstekend onderbouwd is.
  Deze bewering is een stijlfiguur ironie genaamd.
  Zo is er nog een stijlfiguur een antropomorfisme.
  Menselijke eigenschappen toekennen aan dieren.
  Zo moedig als een leeuw, zo lui als een varken en zo sluw als een vos.
  In mijn opmerking; weer een andere stijlfiguur: het spreekwoord, moet vos dus niet letterlijk worden opgevat. Binnen de ene stijlfiguur wordt gerefereerd aan de andere.
  Dus nog even. Als iemand beweerd dat hij in de aap gelogeerd was of dat de aap uit de mouw kwam dan dient dat niet letterlijk te worden. opgenomen.

 • R. Sörensen? Bent u Ronald Sörensen? De man die na de verkiezingen aan RIjnmond nieuws verkondigde dat hij voor 100 % achter de woorden “Minder Marokkanen” van Geert Wilders staat? Als u het bent, dan heeft u lef, en dan heb ik het nog netjes uitgedrukt. En de vergelijking met de integratie van Surinaamse moslims gaat niet op. Vergeet vooral niet dat Suriname eeuwenlang een kolonie was van Nederland en als gevolg van deze koloniale bezetting Surinamers dus veel langer en veel bekender zijn met “samenleven” met verschillende culturen. Er was totaal geen sprake van integratie van Surinamers, want Surinaamse immigranten die hier destijds naar toe kwamen, waren geboren onder de Nederlandse vlag en hebben generaties lang de “Nederlandse normen en waarden” in hun strot gedouwd gekregen. Dat zou u als docent toch moeten weten.

  Dat er in Nederland een anti-Islam sfeer heerst, daar draagt u duidelijk ook een steentje aan bij. Ik kan u vertellen dat deze ontwikkeling zelfs binnen de Surinaamse moslimgemeenschap mensen alleen maar dichter tot hun religie brengt. Als je jarenlang mensen aanvalt op hun identiteit waar ook religie toe behoort, dan krijg je dit effect. Dank daarvoor en ga dus vooral door met het zwartmaken. Ten slotte, je trapt in dezelfde valkuil als waar Nourdin het in het interview over heeft, jouw eigen negatieve ervaringen koppelen aan het geloof in plaats van de mensen. Je leert niet snel, en dat voor een docent, valt me weer van je tegen.

  Moslims zijn een onderdeel van Nederland, de islam dus ook. Accepteer het en leer samenleven.

 • “dat deze ontwikkeling zelfs binnen de Surinaamse moslimgemeenschap mensen alleen maar dichter tot hun religie brengt.”

  Dat is inderdaad exact wat er aan de hand is. In iedere discussie overigens. De uitdrukking is niet voort niets ‘een onderwerp aansnijden’. Dat werkt als een schip dat door het water vaart. Het verdeelt het water in twee kampen. Voor en tegen, links en rechts. Twee extremen.

  Dus wat je moet doen, is ervoor zorgen dat het water zich achter het schip weer sluit. En dat doe je dan weer door niet op elkaar te reageren. Je niet uit de tent laten lokken. De boel laten rusten. Vergt wat zelfdiscipline, maar het is de enige manier. Want ik kan je briefje geven dat geen mens zich ooit laat overtuigen door zijn oppositie. Integendeel, mensen bijten zich steeds meer vast in het eigen gelijk.

  Het onderwerp islam is wat mij betreft passé…

 • @Chattou Een goeie reactie, recht uit het hart. We zullen in een stad als Rotterdam idd de handen wel ineen moéten slaan en dat betekent tevens de mogelijke gevolgen van de (gewenste) politieke Islam niet overschatten. Noch onderschatten.

  Mensen zouden het slechts bij feiten moeten houden. Dus noch in een, op Vers Beton erg populaire, policor-kramp schieten (iedere vorm van kritiek wordt afgedaan als Islamofobie en racisme. Ik kan die woorden inmiddels niet meer horen…), noch zich bezondigen aan bangmakerij dat straks alle vrouwen in een Niqab lopen en dat we -God verhoede- illegaal onze eigen drank moeten gaan stoken.

  Een naakt feit is dat ik El Ouali al op diverse leugens heb betrapt (dus echt wel een beetje ‘als een vos de passie preekt…’, ik geef Sorensen hierin gelijk ), maar toegegeven, hij is lang niet de enige bestuurder.

 • Je hebt het over feiten maar je hebt nog geen enkel voorbeeld benoemd waarop dhr El Ouali over heeft gelogen.
  Noem eens wat waarover heeft hij gelogen. Anders blijft het maar lucht :). Je geeft dhr Sörensen gelijk maar ook ik zal zeggen dat hij gelijk heeft als dhr Elouali liegt. Maar ik dat heb ik nog niet meegemaakt.

  Er is in Nederland een klein groepje radicalen van alle moslims in Nederland. Die iedere keer het voor elkaar krijgen in de media te komen. Maar vaak ook over wordt gelogen zie dhr Perdiep Ramesar ex Trouw Medewerker die beweerde dat een Sharia driehoek bestond in de Haagse Schilderswijk. Eindstand allemaal onzin en leugens van de bovenste plank.

  Dhr Ramesar kan zijn leugens nu ergens gaan verkondigen.

  Reageer nou eens inhoudelijk op mijn reactie op dhr Sörensen want ik typte mij de leplazerus en krijg alleen iets in de zin van bedankt en dhr Elouali liegt. Een beetje jammer 🙂

 • hey Chattou, ben ik weer. Soms mot er ook gewoon gewerrukt worden 🙂

  Voor wat betreft de leugens, verwijs ik, ook uit tijdgebrek, naar mijn reacties onder het artikel https://www.versbeton.nl/2014/11/moet-ik-dan-piet-jansen-heten-om-mij-te-mogen-identificeren-met-het-bombardement/

  Bovendien, maar dat zal ik nooit kunnen bewijzen en we zullen het ook nooit weten, is waar Ouali in het interview zegt dat 30% vd leden van NIDA niet-Moslim is, natuurlijk ook een tikkie takkiya.

  Reden genoeg om deze meneer en zijn ideologie zeer kritisch te blijven volgen.

 • Nida heeft toch gewoon een ledenbestand? En anders merk je het wel bij verkiezingen. Zeker als nida besluit landelijk te gaan :).

  En ik heb hiervoor aangegeven over takkiya. Eerlijk gezegd had ik niet eens van die term gehoord totdat Wilders erover begon.

  Ik herken mezelf er niet in en dhr Elouali ook niet. Blijkbaar neem je alles klakkeloos over. Ik heb nog nooit een imam over takkiya horen praten. Dit soort zaken maken dialogen monddood. Ik vind dat goedkoop en nergens voor nodig.

 • Slechte ervaringen en begrippen als “takkiya” en “kafir” blijven hangen bij dhr. Sörensen. Nederlandse moslims die op alle vlakken hun best doen, dat maakt geen indruk. Het glas is half vol of half leeg hè. En beste heer Sörensen, islamitische bronnen maken je nog geen islamgeleerde.

  Je bent erg slordig in je zogenaamde argumenten en je gebruikt veel woorden met weinig inhoud. Toen de Marokkaanse immigranten naar Nederland kwamen was Marokko al decennialang een onafhankelijke staat, dit in tegenstelling tot Suriname die pas in 1975 onafhankelijk werd.

  En je wil kritiek uiten op de islam maar intussen durf je schaamteloos te verkondigen dat je tegen gelijkwaardigheid bent. Het zou jou dan ook sieren om vooral eens wat kritischer naar jezelf te kijken. Het neerhalen van een geloof die jezelf niet aanhangt en het steunen van een politicus die haat zaait, zegt meer over je eigen tekortkomingen en frustraties.

  Ik zou zeggen zoek een andere passie, een passie waar je gelukkig van wordt in plaats van met een pessimistische houding door het leven te gaan. NIDA heeft meer bij te dragen aan de toekomst van alle Nederlanders dan jij met jouw destructieve houding ooit heb gedaan. Mocht je ooit persoonlijk over jouw islam en Marokkanen issues willen praten, dan houd ik mij aanbevolen, dit natuurlijk onder het genot van een heerlijke Marokkaanse muntthee en Marokkaanse koekjes. 🙂

 • Een ding moet me wel van t hart, en dat is die takkiya-beschuldiging. Die is nl. erg kwalijk omdat er geen verweer tegen mogelijk is. Ieder verweer zal nl. als een takkiya worden gezien.

  Het toont eens te meer aan dat over deze hele ‘kwestie’ niet te discussieren is behalve op uiterst laag niveau, d.i. zalen vol mensen ophitsen en dingen laten roepen, bangmakerijen, over-een-kam-scheerderij (stereotyperingen) en takkiya-verdachtmakingen.

 • a) Je vroeg mij expliciet naar voorbeelden van leugens, maar je verkiest het niet in te gaan op waar El Ouali in zijn eerdere column aantoonbaar en feitelijk ging zwabberen. Een uitgelezen kans om deze aantijgingen te weerleggen, lijkt me, dus wat is de reden?

  b) Je schrijft ‘Nida heeft toch gewoon een ledenbestand?’ Ehm, ja, dus, wat is je punt?

  c) Een Moslim die nog nooit van Takkiya heeft gehoord? Ook al heeft het begrip een sjiitische oorsprong, is dat toch vrij opmerkelijk. Enfin, ik neem aan dat het aanverwante Kitman/Tawriya/Muruna wel een belletje doet rinkelen.

  Wat mij betreft laten we gekissebis over dit woord verder buiten beschouwing. Liegen (grof en om bestwil) is immers universeel en lijkt bij politici van alle stromingen gemeengoed.

  d)Spreek jij dus ook namens El Ouali? Dat is wel handig om te weten. Misschien kun je hem voorstellen om hier zelf voor de verandering ook eens te reageren.

 • A) iemand betichten van liegen gaat mij heel erg ver omdat je het niet eens bent met zijn standpunten. Ik wil gewoon een duidelijke reden op deze manier gaan wij elkaar niet begrijpen. En. Vooral als je dat doet icm het zogenaamde takkiya. En die andere termen echt je gelooft daar echt in. Om die reden is er geen ruimte voor dialoog. Dit omdat bij jou bij voorbaat een moslim doet aan takkiya. Denk je dat Burg Aboutaleb dat ook doet dan? Dat is immers ook een moslim. Als ik alleen takkiya op YouTube tik dan kom ik alleen anti islam filmpjes tegen van Niet moslims.

  Ik zou echt met iets anders komen ipv als een schaap de anti islam kudde volgen 🙂

  B) er moet achter te halen zijn wat voor afkomst en lid zijn van de partij. Dat kunnen ze bij de PvdA ook dus waarom niet bij Nida?

  C) zie mijn stuk over takkiya. En ook dat ik weet niet hoe sjiieten hier tegenaan kijken. Ik ben een moslim geen soenniet of sjiiet. Ik weiger tot een stroming te behoren. Stromingen zorgen voor problemen in het geloof. De koran spreekt over islam en moslims. Nergens kom ik soenniet tegen. Dat volgelingen van onze profeet Mohammed (saw) (vzmh) zo genoemd worden is zo. Maar ik verkies moslim boven soenniet. Een moslim volgt de soenna (levenswijze) van de profeet.

  Gelukkig zijn we het er wel over eens dat liegen universeel is. Daar heb jij een goed punt. 🙂 zeg dat dan meteen.

  Ik ken dhr Elouali niet persoonlijk maar wellicht dat hij nu niet reageert vanwege dat takkiya verhaal. Daar kan ik mij wel iets bij voorstellen. Zinloos is het dan.

  Mooi dat Aboutaleb die prijs heeft gewonnen. Alleen ik vindt Elsevier ook een groot anti islam geluid tonen. Dat vindt ik jammer. Ik ben wel v tevreden met deze burgemeester. Als je kijkt wat hij betekent voor de stad is het dik verdient. Zou dhr Sorensen dat ook vinden denk je:) ik moet hard lachen ik betwijfel het

 • Vervolg:

  a)Schaakmat, voor mij dan. Er moet mij overigens van het hart dat de aandacht afleiden van het gejokkebrok van El Ouali met ’takkiya’ (ik schreef al: laat dat woord maar beter maar achterwege, maar het blijkt dat het je juist heel goed uitkomt, je raakt er in je reacties niet over uitgepraat) en anti-Islam van een lagere school-niveau is. Je weet misschien: Vers Beton is voor ‘de harddenkende Rotterdammer’. Ik schaar me daaronder.

  b) Maar dan, de volgende ontdekking op de NIDA-website. El Ouali beweert expliciet in het interview dat NIDA géén Moslim-partij is. Op de website staat bij het menu ‘De Mensen’:

  “Samen gaan we het nu doen. Alle kwaliteiten, inzichten en positieve energie die onze gemeenschap rijk is, hebben we hiervoor nodig. Zelfbewuste Rotterdamse moslims: economen, pedagogen, kunstenaars, advocaten, sociologen, bestuurders, politici, theologen, beveiligers, vaders, moeders, studenten, dokters, onderwijzers en ondernemers met diverse culturele achtergronden en betrokken bij verschillende maatschappelijke, culturele en religieuze organisaties, hebben zich daarom verenigd in NIDA………..”

  NIDA heeft zelfbewuste Rotterdamse MOSLIMS nodig!! Maar is géén Moslimpartij…..Een gemiste kans voor de interviewer, die dit zichtbaar ook in twijfel trekt. Hoe achterlijk denk je dat niet-Moslims zijn? Op de 30% (kuch) van de leden na, dan. En wat reageerders die, vrees ik, iedere Moslim in de politiek een toptalent zouden noemen.

  Ik wil het hier verder bij laten, mijn bloeddruk stijgt ongezond, maar El Ouali zit gewoon keer op keer op keer zowel keihard als dom te liegen. En of je dat nou takkiya of leugens noemt, of hij nou een Moslim is, Nederlander, Marokkaan, Eskimo of Indiaan, doet er voor mij niet toe. De Rotterdammer verdient veel beter. Op z’n minst slimmere leugenaars.

 • Bij het volgen van je profeet zou ik wat voorzichtig zijn , omdat je dan in ons land snel met justitie in aanraking kan komen.
  Zo zijn polygamie (zeker gezien de leeftijd van zijn laatste verovering) slavenhandel, aanzetten tot haat en geweld, en het uit de weg ruimen van tegenstanders niet toegestaan. Ook zijn mannen en vrouwen voor de wet gelijk.

  Tariq Ramadan, de “bruggenbouwende”moslimbroeder van GL en de Peveda, gaf bij de beschrijving van het leven van zijn voorbeeld de verklaring dat die wandaden moesten worden gezien in relatie met de tijdgeest (7e eeuw) Uiteraard vroeg de policor interviewer (dhimmy mag ook) niet of dat ook voor de rest van zijn opvattingen gold.

  Misschien leerzaam om volgende boeken te lezen voor je begint met “volgen”

  Ibn Warraq. The Quest fot the Historical Muhamed. New York 2000.
  Prof.dr.H.Jansen De historische Mohammed Deel 1 en 2. AP 2007
  Frants Buhl, das Leben Mohameds . Darmstadt 1963

 • Meneer Sörensen liever een vent die een 2e vrouw trouwt met GOEDKEURING van zijn 1e vrouw dan een vreemdgaande man. Iets wat in de Nederlandse maatschappij ook veelvuldig voorkomt. Maar dat is mijn mening. Het trouwen van meerdere vrouwen is hedendaagse tijd ook een onmogelijke zaak. Polygamie is GEEN verplichting in de islam.. Ook respecteer ik de Nederlandse wet en wil er niet eens aan beginnen. Mijn vrouw is genoeg voor mij.

  Slavenhandel aub zeg dat komt uit de mond van een autochtoon Nederlander? :Uit uw woorden maak ik op dat dus de Nederlanders volgelingen waren van de profeet Mohammed?

  In Nederland zijn de mannen en vrouwen voor de wet gelijk ja daar sta ik volledig achter 🙂

  Tarik Ramadan vind ik een hele goede spreker ik heb veel respect voor die man. Ik geloof niet dat hij geweld in de hedendaagse tijd goedkeurt. Graag een bron waarin hij dat wel aangeeft.

  En die zogenaamde boeken geschreven door anti islam mensen zoals u heb ik geen behoefte aan. Dat is in mijn ogen niet nodig. Maar gingen we nog de handen ineen slaan en er samen wat van maken? Dat lijkt mij een beter plan immers de moslims zijn er in Nederland en The Show Must Go On 😉

 • Over slavenhalen en N.Afrika heb ik al een stukje geschreven. Overigens ben ik natuurlijk van afkomst een Noor en die haalden al vanaf 800 slaven langs de Europese kusten. Nog erger dus.

  http://www.vandaagenmorgen.nl/opinie/5229-de-slavenhalers-uit-noord-afrika.html

  Maar u heft gelijk alle Nederlandse mannen gaan vreemd en het liefst met meisjes van negen jaar. Pas op ironie!

  En het is natuurlijk heel logisch dat u de geschriften van bovengenoemde Kafir verwerpt! Doet u dat ook met de medicijnen die door Kafir ontwikkeld zijn?

  Oh : Koop de Elsevier eens!

 • Een politicus heeft zich ten doel gesteld om problemen te voorkomen en de samenleving harmonieus door te geven aan het nageslacht. Rentmeesterschap heet zoiets in christelijke (mijn) kringen.

  Aanslagen op ongelovigen in ieder gebied waar moslims een minderheid vormen (van China tot Nigeria) vernietigen minderheden waar moslims een meerderheid vormen, ter dood veroordelen afvalligen, onderdrukken van vrouwen (Malala), vermoorden homo’s (zie foto GS), IS Einsatzgruppen, enige godsdienst die Djihad kent, verdraaien verleden, verwerpen wetenschappelijk onderzoek, antisemitisme, anti democratisch, invoeren lijfstraffen, censuur en waarheidsmonopolie op religieuze zaken. Wil je nog meer?
  Mijn voorbeeld Isa (ooit ook voor moslims) heeft me geleerd dat ik mensen moet beoordelen op hun daden. Mattheus12: 22-50
  Aan de vruchten herkent men de boom.

  Ik wil die boom niet in mijn tuin!

 • Nog even.

  Het is natuurlijk onbegrijpelijk dat N eQ (het grote licht uit het Oosten) zich absoluut niet mengt in de polemiek.
  Als ik van leugens zou worden beschuldigd, grijp ik naar de pen c.q. de p.c.
  Nu gaan we natuurlijk gissen.

  1. Heeft geen argumenten?
  2.Is te arrogant om te antwoorden?
  3.Wacht tot het laatste moment om iedere kritikaster de oren te wassen (niet letterlijk!)
  4. Wacht tot de massa van niet islamitische partijgenoten het voor hem op gaat nemen?
  5.Kapotte p.c. of I-pad?
  6. Is bang dat hij van mij onvoldoende krijgt ? (kan altijd als disciminatie worden afgedaan overigens)
  7.Heeft nog geen kennis genomen van de reacties?
  8. Vindt dat een politicus alleen in de raadszaal zijn mening mag geven?
  9. Vakantie?
  10. Moet nog wennen aan kritiek?

  Kortom, je blijft speculeren en vooral hopen.
  5 December is voorbij, maar nog steeds: vol verwachting klopt mijn hart!

 • Alles wat met onderdrukking en geweld te maken heeft, wil ik ook niet in mijn tuin. Helaas heb je deze ellende op allerlei verschillende niveaus en groeperingen en gelukkig hebben we in Nederland een prachtige rechtssysteem die mensen daarvoor straft indien zij de wet overtreden. Meneer Sörensen, u voedt zichzelf wel met een hoop ellende en ik herken aardig wat extreme trekjes bij u. Pas op dat u niet radicaliseert als moslimhater, alhoewel…, PVV was het toch, de partij die u vertegenwoordigt?

  Het leven draait om balans, voor mij als moslim ook wel die innerlijke jihad, yin en yang, vooral ook belangrijk voor een politicus die een harmonieuze samenleving nastreeft. Een mooi advies dus voor u, het zal u zeker goed doen, ook gezien uw leeftijd en eerdere gezondheidsklachten. Draag als politicus op een constructieve manier bij aan ons land. Zet de groep moslims niet weg als tweederangs burgers en stort u ook op de positieve verhalen, mooie verhalen van moslims over heel de wereld. Wie weet dat u dan weer wat meer balans vindt. Succes ermee, want u doet niet alleen Nederland tekort…, maar zeker ook uzelf.

 • Wil je kritisch over de islam spreken, ga dan de discussie aan met een islamgeleerde. Ik voel mij alles behalve door een wesp gestoken, dus beste Mike, maak jij je daar maar niet druk om. Ik wil als Nederlander vooral gelijk worden behandeld, maar ik heb me in de afgelopen 10 jaar nog nooit zo anders gevoeld door al dat gezeur over moslims en de islam. Laat mij in mijn waarde en heb respect voor wie ik ben. Dat heb ik ook voor jou. Opbouwend kritiek is altijd welkom, maar spreek mij dan aan op mijn woorden en daden en niet op wie ik ben, mijn identiteit, mijn religie en mijn afkomst. Doe ik ook niet bij jou.

  Welbespraakt? Ik beschouw het als een compliment, dank daarvoor. Fijne avond nog.

 • Bedankt dat je zo bezorgd bent, maar dat is nergens voor nodig.

  Kern van de zaak is dat moslims, gematigden bestaan niet volgens N.e Q. het klimaat scheppen waarbinnen al deze misstanden kunnen plaats vinden. Zij brengen onze samenleving uit balans.
  Niet alle Duitsers, Russen, Jappaners etc. waren slecht maar ze hebben wel toegekeken en de embiance geschapen waardoor de catastrophes zich konden voltrekken.

  Ik vertegenwoordig inderdaad de PVV. De enige patriotistische partij in Nederland.
  Ik vind – dat heb ik meer dan voldoende onderbouwd – islam en het daaraan gekoppelde normen en waarden systeem (zie mijn commentaar over jullie profeet en grote voorbeeld elders) niet in overeenstemming met het Nederlandse christelijke normen en waarden, zoals dat in onze wetten is vastgelegd. Ook artikel 1, omdat in de Koran aan één stuk door wordt gediscrimineerd.
  Dat blijf ik zeggen en daar sta ik voor.

  Dat zorgt er voor dat mijnleven in balans is. Werkeloos toekijken
  alle grafieken negeren en mijn kop in het zand steken, zouden me uit balans brengen.

  Dat is gezien de vele dhimmies en policor lafaards in ons land geen makkelijke keuze. Toch maak ik hem.
  Een kennis (Van Gogh) heeft dat met zijn leven moeten bekopen en een vriend wordt al 10 jaar constant beveiligd. Omdat we in het land, waar vrijheid van meningsuiting ten koste van veel leed bevochten, is onze mening geven, zoals we dat – en daar mogen we trots op zijn – sinds 1814 doen.

  Prettige feestdagen (oh sorry)

 • “Oh sorry”?…

  Bedankt, hoeft u zich echt niet voor te verontschuldigen. Ik vier ook kerst en Oud & Nieuw, gezellig joh, met mijn diverse familie en vriendenkring. Ik ben altijd in voor een feestje dat mensen dichterbij elkaar brengt. 😉

  Ik merk dat het heel diep bij u zit, ook wel begrijpelijk gezien uw trauma. Het is verschrikkelijk om mensen te verliezen en zeker op zo’n gewelddadige wijze. Gezien het persoonlijke leed wat u nu nog steeds met u meedraagt, wel eens therapie overwogen?

  Volkert van der Graaf was het toch, de moordenaar van Pim, een milieuactivist met een persoonlijkheidsstoornis. Zo zie je maar, bij die moordenaars zitten behoorlijk wat steekjes los, moslim of niet.

  Ik wens u veel sterkte met uw missie. Ik begrijp het ook wel. Stel u eens voor dat u goede vriend Geert niet na zou praten. Wat zou dat betekenen voor uw positie binnen de PVV in de Eerste Kamer?
  Want ja.., “wiens brood men eet, diens woord men spreekt.”

  Prettige feestdagen, beste heer Sörensen. Ik wens u veel gezondheid, wijsheid en positieve energie voor het nieuwe jaar!

 • Klopt helemaal Jasmine bij moordenaars zit een steekje los. Een constatering waarmee een moslima zich op heel glad ijs begeeft (zie mijn opmerkingen over jullie profeet elders)

  Zoals te verwachten stap je van het algemene af en vlucht naar het persoonlijke.
  Je wil ook geen boom, die slechte vruchten draagt in je tuin, maar ondertussen sta je hem te bemesten en water te geven.
  En ik, die dat constateert, ben geestelijk niet in orde, moet hulp zoeken en is alleen maar dwars om zijn baas te behagen om er beter van te worden.
  Toch bemerk ik een vooruitgang , want meestal word ik van islamofobie of discriminatie beschuldigd. Je dieptepsychologische analyse klopt niet. Logisch want aan deze tak van wetenschap heeft nog nimmer een moslim iets bijgedragen (aan welke wel?) Dat kan je trouwens niet zeggen van dat handjevol aanhangers van Jaweh, die in jullie Heilige Boek vierendertig keer worden bedreigd en beledigd.

  De dood van een vriend is een traumatische ervaring, eigenlijk not done om aan zoiets te refereren, maar ja (geestelijke) djihad hè. Alleen ik had die vriend al een jaar eerder gevonden juist vanwege zijn boek: Tegen de islamisering van de onze cultuur. Utrecht 1997! Mijn islamkritische houding had ik dus al lang voor zijn traumatische dood.

  Over dat behagen van Geert Wilders. Als je je een Westerse eigenschap – het bestuderen van bronnen – had eigen gemaakt, kon je weten, dat ik al een half jaar geleden twee journalisten van Vers Beton heb verteld dat ik met de politiek stop.

  Je hebt de discussie dus in het persoonlijke getrokken en ik had liever gehad als je daar direct mee begonnen was. Had voorkomen dat ik zo lang had gezaaid op rotsachtige bodem Luc 8: 4-15

 • Beste heer Sörensen, als ik u op de één of ander manier heb gekwetst met mijn opmerkingen, dan bied ik bij deze mijn oprechte excuses aan. Het valt mij alleen op, ook nu weer, dat u een ziekelijke obsessie heeft voor de islam en moslims. Het lijkt dat ik u persoonlijk heb geraakt met mijn laatste comment. Daarentegen begrijpt u niet hoe persoonlijk u het steeds weer maakt op het moment dat u constant mij als moslim aanvalt vanwege mijn geloof en mij en andere moslims als groep wegzet als vijandig, onbetrouwbaar en leugenachtig. U verkondigt uw visie over de islam constant als de enige juiste, dat deed Bin Laden ook. Vanuit dat perspectief is elke ingeburgerde moslim dus een slechte moslim en per definitie verdacht.

  Ik kan u helpen om over uw angst of haat heen te komen. Graag organiseer ik een meeting en neemt u dan ook uw vriend en politieke leider Geert Wilders mee. Jullie zijn beiden van harte welkom. Natuurlijk nodig ik dan ook een islamgeleerde uit en kunt u met uw islamkritische houding eens goed de discussie voeren over alle verhalen uit de koran die u zo hoog heeft zitten. Het is altijd goed om te discussiëren met mensen die er verstand van hebben zonder hier de politiek en Nederlandse burgers bij te betrekken. En weet je, de beste manier om angst te overwinnen, is de angst in de ogen aan te kijken. Ik ken trouwens ook nog wel een leuke moskee waar we kunnen afspreken, maar geef gerust aan als ik te snel ga.

  Stap voor stap, meneer Sörensen. 🙂

 • Ik ben de heer Ouali ook maar eens wat scherper gaan volgen. Mogelijk dat iemand, Jan bijvoorbeeld mij kan vertellen hoe ik deze uitspraken en uitdrukkingen moet duiden binnen de 2.0 Rotterdams-islamitische, multi culturele zienswijze van Ouali en zijn Nida?

  Feitelijke uitspraken:
  Nieuwsuur: Mannen hoeven om religieuze overweging vrouwen geen hand te schudden. Dit zijn liberale waarde waar wij voor staan.

  Facebook quote: Homofilie is geen ziekte maar wel een bewuste keuze die niet in lijn staat met het geen waar mijn religie voor staat.

  Twitter: liever Turks dan paaps verwijzend naar het op stappen van kuzu en osturk.
  Twitter: ZP poppetje LR gefotoshopt in een grafisch niets ontziende lynchpartij.

  Reeks aan berichten: strekking van de berichtgeving samengevat

  Twitter/facebook/wijblijvenhier: openlijke sympathie betuiging met appa die Hamasstrijders helden noemt en het westen wegzet als zionistische honden en kapitalistische zwijnen.

  Twitter/facebook/wijblijvenhier: Ouali die meerdere malen zijn broeders en zusters oproept om de genocide op de Palestijnen een halt toe te roepen. “Wie zich niet uitspreekt moet zijn bek houden”. Wie niet tegen is, is pro-israel en kijkt bewust weg van kindermoord.

  Twitter/facebook/wijblijvenhier: Ouali die schande spreekt over de oproep van Aboutaleb om als moslim gemeenschap op te staan tegen I.S. Aboutaleb generaliseert en zet alle moslims in de radicalen hoek. Ouali geeft ook niet in misverstaande woorden aan dat hij alles wat met I.S te maken heeft verwerpt. En dat hij vindt dat Moslims al genoeg afstand nemen van I.S.

  Raadr,dam/website Nida: een motie van Sp en Nida over het opstaan tegen haat wordt met een aanpassing, namelijk door de toevoeging van homofobie aan de woorden reeks jodenhaat en islamofobie , met algehele stemmen aangenomen. Op de website van Nida wordt de motie aangeduid als Rotterdam spreekt zich uit over islamofobie, in het stuk zelf wordt jodenhaat wel genoemd homofobie is er volledig uitgeschreven.

  Ik ben benieuwd wie mij kan helpen

 • Bijzonder om te lezen dat je noch op je islamitische achtergrond, noch op de islam zelf aangesproken wenst te worden en alleen wil debatteren op basis van inhoudelijke argumentatie. En er tegelijk voor kiest om in het openbaar een islam kriticaster de maat te nemen niet op basis van argumentatie, maar door op de man te spelen.

  Ik heb enkele inhoudelijke vragen en hoop op een inhoudelijk antwoordt, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Je geeft immers aan vooral inhoudelijk te willen praten.

  Klopt het dat mensen die de islam aanhangen in grote mate het onvermogen hebben om op zichzelf en hun religie en in het bijzonder binnen onze pluriforme samenleving te reflecteren? Of moet ik dit anders zien?
  Nourdin etaleert bijvoorbeeld in het gehele interview alleen zijn zienswijze een kritische opmerking of andere zienswijze wordt weggezet als, “dan begrijpt u mij niet goed. Of ik zal u het nog eens uitleggen” ipv dat is inderdaad ook een mogelijkheid om het te bezien of vanuit dat perspectief kan ik begrijpen dat, enz enz.

  Kan jij begrijpen dat er mensen zijn die bang zijn van de Islam en niet het onderscheid kunnen maken tussen jou interpretatie en al dat verschrikkelijks wat in naam van de Islam gebeurd? En kan jij begrijpen dat deze mensen zich ernstig gekwetst voelen, omdat zij elke keer weer te horen krijgen dat Islam liefde is, zonder inhoudelijke onderbouwing maar wel met het predicaat racist of islamofoob opgeplakt krijgen als ze hier aan twijfelen?

  geef eens eerlijk toe, hoe vaak heb je tijdens het lezen van dit bericht gedacht dat je weer te maken hebt met een domme racist een islamofoob die maar niet wil inzien waarom islam toch echt liefde is. En vind je het dan, nu ik je er zo op attendeer, niet vreemd dat je geen enkel moment hebt nagedacht over het feit dat angst voor de islam te maken kan hebben met de manier waarop miljoenen islamieten de islam interpreteren en praktiseren. Ook al vind jij dat dit niet de islam is zoals de islam behoort te zijn?

 • Ach, de Wilders- en Le Pen-clan en extreem rechts als geheel is zonodig nog homofober:

  Hier

  en hier

  Weet je wat het is, al die extremisten hebben elkaar gewoon nodig. Ze stoken elkaar lekker op en projecteren hun eigen haat op elkaar. Want in wezen denken ze het zelfde. Alle – extreem rechts, extreem links, extreem islam, extreem christelijk et cetera – zijn totalitair in hun gedachten.

  Moet je als gewone moslim, christen of wat dan ook de extreme uitwassen van je geloofsgenoten gaan verdedigen? Moet ik als katholiek de paus verdedigen? Moet ik me het kindermisbruik van de R-K kerk persoonlijk aantrekken? Moet een Duitser zijn landgenoten die fout waren in de oorlog verdedigen? Je bent enkel verantwoordelijk voor jezelf, en niet voor een soort-, land- of gezinsgenoot die ooit verkeerde dingen heeft gedaan.

 • Goede reactie, waar ik als lid van de Wildersclan veel van op steek (zoals Daan al eerder vermoedde)
  Ik zal mijn homoseksuele collega’s vragen het portret van Fortuyn snel van de muur in het fractiekantoor te halen.

  Leuk ook die linken. Engelse conservatieven zijn extreme rechts. Daar zullen ze van op kijken: Weer doet Daan een paar miljoen ogen open.
  Ik wou zelf mijn lithanieën tegen de Godsdienst van de Vrede ook illustreren met foto’s, filmpjes en uitspraken over haat en geweld, maar ik kon helemaal niets vinden (sic)

  Op de site: Rotterdam Vandaag & Morgen van en voor oud links journalistiek Rotterdam leg ik uit waarom extreme links (zijn die er?) graag de grenzen open laat en nog meer aanhangers van de Religie van de Vrede wil importeren.

 • O, daar zou ik me geen enkele zorg over maken als ik jou was (als je althans op mij doelde). Bovendien begrijp ik veel islamkritiek heus wel. Heb (net als jij?) een hoop gedoe gehad met bepaalde ‘geloofsaanhangers’. Punt is echter dat ik de pastor van zijn kudde blijf onderscheiden. Vandaar mn fotootje hierboven van die Iraanse meisjes die in 1979 en masse protesteerden tegen de verplichte ‘hijab’. Waaruit mag blijken dat alle ‘gewone’ mensen over de hele wereld in wezen dezelfde ‘gewone’ dingen willen: seks, drugs & rock ‘roll.

 • Daan, je moét helemaal niets. Maar wil je seculiere, Rotterdamse hartjes verwarmen, wil je niet-Moslims overtuigen van de toegevoegde waarde van Islam in de politiek, dan zou ik je adviseren om bij kritiek niet slechts je toevlucht te nemen tot een verdediging die gekenmerkt wordt door een infantiel repertoire, ad nauseam: islamofobie, racisme en, zoals je net deed, bang voor alles (lees: paranoia).

  Met het grootste gemak maken tegenstanders je verbaal af door te wijzen op hypocrisie, zie namelijk de wijdverbreide Moslimhaat tegen Joden, pardon, Zionisten, homo’s en een aantal van hun opvattingen over de rol van de vrouw. Om maar wat te noemen. Fobieën, angsten, racisme, discriminatie, haat: in your face.

  ‘Anderen’ zijn veel erger, ook al zo’n razend populair non-argument.

  Enfin, wat NIDA betreft, stel ik voor om te kappen met die versluierende (no pun intended), wij-zijn-er-voor-alle-Rotterdammers bullshit. NIDA is gewoon een Moslimpartij, de leugen van haar leider ten spijt. Punt.

 • ,
  Hoi Daan ,
  Je antwoordt is exact een voorbeeld van het geen ik bedoel. Zonder inhoudelijke argumentatie angst voor de islam bagataliseren. Maar goed tot enige zelfreflectie zal het wel niet komen. Kan je mij dan op zijn minst vertellen wat de reden is waarom jij angst voor Limburgers gelijk trekt met de angst voor de Islam? Want ik vind het nogal bout van je dat je een volledige bevolkingsgroep zo over een kam scheert

 • Tuurlijk wordt dat door mij erkend. Valt ook niet te ontkennen. Enige wat ik stel, is dat de ene extremist op de andere extremist reageert.

  Dat laat onverlet dat er een gigantische groep ‘gewone’ mensen is die niet extremistisch is. Wat dan weer niet betekent dat die er allemaal ‘frisse’ ideeen op nahouden.

  Maar ja, moet je dit dan weer eens zien. NL is ook nog maar nauwelijks een halve eeuw van het geloofsjuk bevrijd. Geert Mak beschrijft in een boek hoe half Amsterdam ooit in 1929 uitliep om een vrouw in een broek te bekijken. Hadden ze nog nooit gezien. Sprak men schande van.

  Moet je je voorstellen wat dat met iemand doet die net uit het Riffgebergte komt, topless zonnen in Bakkum aan Zee. Krijgt achter elkaar een hartverzakking.

  Geef die mensen de tijd om te wennen. En loop ze niet de hele dag te vertellen dat hun ideeen niet deugen. Daarmee duw je ze alleen maar verder in een hoek. Zoiets duurt drie of vier generaties. Extremisme (extreem rechts) gaat daarbij echt niet helpen dus. Vandaar mn pleidooi om die hele discussie te laten voor wat ie is.

  De hele islamdiscussie is wat mij betreft passé…

 • Goedenavond Mike2,

  U vindt het nogal bout dat Daan een volledige bevolkingsgroep zo over een kam scheert. Indien u het mij toestaat, of niet, zal ik u voor het gemak even citeren:

  …het feit dat angst voor de islam te maken kan hebben met de manier waarop miljoenen islamieten de islam interpreteren en praktiseren…

  Typisch gevalletje van de splinter in andermans oog zien, maar niet de balk in uw eigen?

  Fijne avond,

  Amin

 • Het valt me ook hier weer op dat ironie en sarcasme niet worden begrepen.
  De politiek commentator van VB doet dat al naar gelang hem dat uitkomt bewust. Hier lijkt het me dat niet het geval.
  Zal om niet off topic te zijn een binnen het kader van de discussie passend voorbeeld van ironie geven.

  Zat gisteren als protestant te kijken naar de begravenis van koningin Fabiola. Tijdens de mis zei ik tegen mijn vrouw: “wat is het toch een poespas zo’n Roomse mis” Waarop mijn katholieke vrouw met quasi barse stem zei (let op nu volgt ironie) ” Wat, beledig je mijn godsdienst ! Jij hebt geen respect!””

  Toch wat opgestoken van al die discussies! (ook ironisch)

 • Je hebt het over drug sex rock en roll, spijkerbroeken revolutie en zonnen in Bukkum aan Zee.
  Daan geloof mij,… dit ga je niet vinden bij NIDA.
  NIDA is niets anders dan een conservatieve religieuze partij handig verpakt in een repertoire van Urban Soundbite’s. Met Ouali als salesman die om elk pakketje een soort sociaal CDA strikje uit eigen groene doos strikt.
  Als de partij niet oppast wordt juist die strik, de strop voor NIDA. Zoals Karin in andere bewoording ook al aangaf, ieder weldenkend mens prikt op een gegeven moment door de verhalen van Ouali heen.

  En democraat die ik ben, vind ik dat een nieuwe politieke stroming dit niet verdient. Ik ben al lang blij dat islamitisch-politieke stromingen uit het juk van de sociaal-democratie en groen socialisme stapt. NIDA staat als een huis en hoeft alleen nog de veren van de ideologische dekmantel af te schudden.

  Volgens Ouali bestaat er geen gematigde Islam ( ik ben het hier overigens niet met hem eens). Dus nu kleur bekennen en vanuit het politieke spectrum bekeken ergens rechts van de SGP gaan staan. Gewoon de mensen vertegenwoordigen die op je gekozen hebben en niet 30 % ongelovigen er bij jokken. Alleen dan zal NIDA een werkelijke toegevoegde waarde zijn en blijven in Rotterdam en mogelijk in Nederland.

 • Goed gezegd, Mike.

  Zou El Ouali zich eigenlijk realiseren wat het afbreukrisico is wanneer hij straks besluit landelijk te gaan met een vergelijkbare (we zijn er voor alle Nederlanders) verpakking? De ‘ontmaskering’ op het relatief veilige Vers Beton, van nota bene eenvoudige amateurs, lijkt mij slechts kinderspel vergeleken met wat hem staat te wachten in de landelijke pers.

 • Ouali heeft in Rotterdam nog te weinig in de melk te brokkelen, maar wel het geluk dat de correct denkenden een ware kalverliefde voor hem hebben ontwikkelt. In de wetenschap dat deze groep succesvol het morele eigenaarschap van het publiekelijk racisme stikkeren heeft toegeëigend. En de kalverliefde voor Ouali nog wel even voortduurt. Zal de lokale politiek of een lokaal (kritisch) media Instituut op dit moment niet haar vingers aan hem willen branden.
  Landelijk is het speelveld totaal anders en een stuk proffesioneler. De casus Henk Krol is een mooi voorbeeld hoe snel iemand kan vallen op het moment dat er “iets” niet klopt. En in de wetenschap dat een Moslimpartij veel meer dan 50+ onder een vergrootglas wordt gelegd, vrees ik het ergste voor Ouali. Hij heeft alleen een kans op het moment dat hij het NIDA verhaal brengt zoals het echt is.

 • Jan,.. als ik het samen mag vatten zeg je dus.!
  Scepsis is iets van het bekrompen brein en is typisch dom rechts,… Hahahahahaha, dank je voor dit inzicht! Je etaleert met deze opmerking exact dat waar je zelf meent tegen te moeten ageren. En je hebt het zelf waarschijnlijk niet eens door! Tjonge jonge wat ben jij geinfecteerd met het nihilistische correctheidsvirus. Foei, ga nu maar snel in de hoek staan met ezels oren op.
  Voor de rest is vond ik het leuk om de discussie te volgen.

  goddank ben ik niet besmet met het virus wat Jan geveld heeft. Anders had ik naast mijn respect te uiten aan Jasmine voor haar bijdrage niet mijn respect kunnen uiten aan Karin, Sorensen en mr Chattou die mijninziens een even goede bijdrage hebben geleverd. Mooi om te zien hoe verschillende geesten de inhoudelijke degens met elkaar kruizen.

 • @Jan
  Scepsis over iedere politieke partij, laat staan over een nieuwe Moslimpartij met een leider die het met de waarheid niet zo nauw neemt, lijkt mij een gezonde zaak.

  Voorlopig is bij mij de indruk ontstaan: ‘what you see, is what you don’t get’. Dat is niet alleen te wijten aan El Ouali zelf, maar ook aan zijn volgelingen die hier, impliciet of expliciet, niet veel verder komen dan iedereen met scepsis weg te zetten als islamofoben en racisten (halloooo, voor de zoveelste keer: Moslims zijn geen ras!!).

  Uit jouw reacties tot slot blijkt dat bekrompen breinen niet alleen in de rechtse hoek zitten.

  “I have seen great intolerance shown in support of tolerance”
  Samuel Taylor Coleridge

  Domheid en bekrompen breinen blijken helaas niet voorbehouden aan ‘rechts’. Tenminste, laat ik zeggen dat jij tot nu toe niet bent opgevallen door inhoudelijke, feitelijke argumentatie. To put it mildly.

 • Ik maar denken dat ik als sociaal liberaal ergens in het midden van het politieke spectrum sta En, achteraf Naïef dat ik ben, dacht mijn politieke voorkeur in deze discussie geen donder uitmaakte. Alleen al vanuit mijn eigen geloofsovertuiging “god (allah) bestaat niet” vind ik het gezond dat ik kritisch reflecteer op iemand die met een leugentje om eigen best wil een in mijn ogen toch wat onomstreden sprookje leidend wil maken in ons publieke domein. Maar goed, de Jannen en Daans hebben gesproken. En de som opmakend ben ik niet alleen dom, rechts, paranoia en islamofoob. Maar vooral ook een illusie armer en een ervaring rijker.

  Ik hoop wel dat er een keertje een inhoudelijke Jan of Daan op staat. Want ik ben oprecht benieuwd naar de anatomie van de links correctdenkende.
  Het blijft natuurlijk uitermate interessant dat de Jannen en Danen van deze wereld iemand die conservatiever is dan Kees van der Staaij, (Ouali: er bestaat geen gematigde Islam)te vuur en te zwaard blijven verdedigen.
  Maar goed, dom en rechts dat ik ben, ik moet gaan werken.

  @Jan, kom jij nu maar uit de hoek zet die ezels oren maar af en pak nog heerlijk een uurtje of vier slaap voordat je, je moet melden bij je maatschappelijke tegenprestatie. (Sorry gekwetst ? Naar dingetje he dat stereotyperen! )

 • Die anatomie van die policor vrienden kan m.i. nooit links zijn.

  Als je links bent moet je je natuurlijk verdiepen in het gedachtengoed van Marx. Ik heb dat met mijn bekrompen brein natuurlijk gedaan.
  Marx denkt dat religie opium van het volk is en Lenin denkt dat het opium voor het volk is (ga het niet uitleggen)
  In de oorspronkelijke linkse bewegingen werd constant gefulmineerd tegen religie en de dominantie die het heeft over haar dociele volgelingen, zeker nadat bij de eerste verkiezingen na de invoering van het algemeen kiesrecht de grootste partijen de confessionele partijen bleken te zijn.
  Pas na de 2e WO toen de christen socialisten (ds.Buskes) in de Peveda opgingen werd het antigodsdienstige karakter korte tijd losgelaten, maar later weer volkomen omarmd.

  Onze policor vrienden kunnen dus nooit links zijn. Wat ze wel zijn, is inderdaad een leuke vraag.

 • Zou het bijna vergeten.
  De goed onderbouwde reactie van Jan is weer een bewijs van mijn 1e wet! : Iedere discussie, polemiek of gedachtenwisseling met goedmensen eindigt in schelden vanuit moreel verheven hoek.

  Even berichtje van vanmorgen (ga dit niet iedere dag doen, hoewel de volgelingen van de religie van de vrede me helaas die mogelijkheid wel geven)

  http://www.msn.com/nl-nl/nieuws/fotos/de-gijzeling-in-sydney-in-beeld/ss-BBgOZ1y?ocid=iehp#image=10

 • Extremisme – extreem-rechts, extreem-links (Marx e.a.) en Islamitisch (of geloof i.h.a.): allemaal van hetzelfde laken een pak – kan inderdaad tot kwalijke zaken leiden. Dat is helemaal waar en dat zien we keer op keer in het nieuws zoals nu weer in Sydney of recentelijk in Griekenland waar de vreemdelingenhaat aan de orde van de dag is.

  Een van de kenmerken van extremisme is het zg. hokjesdenken (‘labelen’: proberen om mensen bijv. als ‘links’ of als ‘rechts’ te labelen). Dat hangt dan weer samen met een bepaalde verontmenselijking en objectivering van het ‘gewoon-menselijke’, waarbij bijvoorbeeld ‘correctheid’ of ‘goed-menselijkheid’ als een negatief feit wordt gelabeld. Binnen dergelijke framing is geen plaats voor gematigdheid. Zaken dreigen daarom nogal eens uit de hand te lopen.

  Hier een aardig artikel daarover op Wiki. Er blijkt ook uit dat men in de wetenschap een bepaald verband ziet tussen extremisme en psychische staten (‘self-hatred’, ‘self-destructivism’). Ook blijkt er een link met de zg. ‘Type A-persoonlijkheid’. Daarover meer hier.

 • Hokjes plaatsen is een normaal psychologisch fenomeen een stukje zelfbescherming tegenover het onbekenden. Mensen willen dingen een plaats kunnen geven en willen zichzelf graag ergens mee vergelijken of juist tegen afzetten. Hier mee omgaan door met enige behoudendheid de ander te toetsen op geloofwaardigheid is zelfs gezond.
  En getuigd van een gelijkwaardige intermenselijke benadering. Niets extreems aan.
  Het wordt pas wat vreemd en verdacht als iemand pretendeert niet in hokjes te denken. En dat brengt ons weer terug waar wij begonnen zijn. Een liberale, groen-socialistisch, democratisch, islamitische lokale Rotterdamse multi etnisch en culturele, zonder hokjes partij kan het menselijke brein simpelweg niet aan.

  Z’n verhaal moet toch bij een ieder een wenkbrauw doen fronsen lijkt mij, daar hoef je geen toppertje voor te zijn.

  thnx voor je stukje Daan, waardeer het dat je de moeite neemt toch nog te reageren nadat ik je meerdere malen in een hokje heb geduwd. 🙂 ik was eigenlijk klaar hier, maar vind het niet netjes om niet te reageren.
  ik ga nu wel echt stoppen op deze topic.

 • Ironie: Amin komt even langs en demonstreert gelijk het hardnekkige onvermogen tot zelfreflectie. Een balk in mijn ogen suggereren, zonder maar een seconde te overwegen om te kijken of die splinter er bij de ander misschien wel echt in zit.
  Amin voor dat je weer door wandelt, kan jij mij eens uitleggen waarom mijn uitspraak generaliserend is.?
  Verleden jaar liepen In Ankara de straten nog vol uit angst voor steeds dominanter wordende islamitische invloeden in het seculaire Turkije. En in Egypte is een revolutie binnen een jaar weer teruggedraaid doordat men wel erg schrok van al dat leuks wat de Moslimbroederschap voor Egypte in petto had. Alleen in Egypte en Turkije al wonen 160 miljoen mensen. In beide landen wordt er geknokt tegen te veel islam in het publieke domein. Is al deze angst ongegrond Amin? Hebben al deze demonstrerende en anti-revolutionaire mensen een balk in de ogen? Een lesje nodig dat Islam toch echt liefde is! Of zou het mogelijk zo kunnen zijn dat zij wel die splinter zijn gaan zien die jij nog steeds hardnekkig blijft ontkennen.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Het Vrienden van Baroeg-team organiseert op zaterdag 20 april voor de tweede keer het evenement Everyone Rocks dat als doel heeft om mensen met een beperking samen te brengen met Baroegianen. Een prachtig initiatief, dat tijdens de eerste editie al vele blije gezichten teweegbracht bij bezoekers én muzikanten. Het motto van Everyone Rocks is dan ook: “Voelt jouw beperking als een belemmering? Nu niet meer!”

  Venue: Baroeg
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam