Ga naar de inhoud

Ziel op Zuid: Snuiven en slikken

Nabil Bantal is huisarts en schrijver. Via zijn praktijk en patiënten kijkt hij naar de stad. In deze aflevering krijgt hij les in de microkosmos van pillenhandel.

Ziek op Zuid pillen
Ziek op Zuid pillen beeld: Willemijn Schellekens

Vandaag krijg ik les, eentje die ik niet tijdens de opleiding heb genoten. Het is een les farmacotherapie. Ik ben vandaag weer student. Mijn docent zit tegenover me. Zij is vandaag hier omdat ze vastloopt. Dat is haar eerder overkomen. Twintig jaar geleden was ze verslaafd. Verslaafd aan heel veel. Dakloos is ze ook geweest. Nu is ze al tijden clean en heeft ze haar leven bijna op orde. Het laatste zetje moet nog gegeven worden.

“Het loopt even niet”, zegt ze beschouwend.
Naast haar zit haar vriendin, haar steun en toeverlaat, haar rots in de branding. Zij heeft een soortgelijke levensloop meegemaakt. De straten zijn haar ook niet vreemd. Nu zitten ze hier tegenover me, samen.

“Ze is op. Ik ken haar niet zo. Ze is futloos”, zegt haar vriendin zacht.

De moeizame relatie met haar dochter is een terugkerend fenomeen. Nu staat het haar in de weg om haar pad naar boven te vervolgen. Haar dochter heeft de grillen van haar moeder overgenomen. De rust die ze nodig heeft, is haar nog niet gegund.

“Ik heb alvast slaappillen gekocht”, zegt ze rustig
“Gekocht?”, Vraag ik verbaasd.
Haar hoofd maakt een klein knikje omhoog. “Ja gekocht, tegenover mijn huis”, zegt ze nu iets luider. “Voor een tientje heb je al een strip”, zegt ze lachend.

Wat volgt, is een kort college. De prijzen zijn sinds de crisis stabiel. Er zijn verschillende kooppunten in de wijk. De service is hoog. Er wordt altijd dezelfde dag geleverd. Pijnstillers worden het meest verkocht. De prijs ligt tussen de 10 en 15 euro voor een strip. Cocktails, een mix van pijnstillers om te snuiven, zijn ook populair. Er is ook een afzetmarkt voor patiënten in de wijk. Alles wat geslikt, gesnoven, geïnjecteerd en geïnhaleerd kan worden, is meer dan welkom.

“Dan heb je even cash om boodschappen te doen”, zucht ze hard.

Op mijn netvlies verschijnt een beeld van de wijk. Overal zie ik patiënten van me. Op de hoeken worden medicijnen verhandeld die ik ooit heb voorgeschreven. Een microkosmos waar ik niets van afwist, begint zich te vormen in mijn hoofd.

Mijn gedachten dwalen af. In stilte ga ik de patiënten na die ik gisteren heb gezien. Een patiënt met chronische rugpijn, die ik maar niet genezen kan. Een vrouw die al jaren slaapmedicatie gebruikt om een paar uurtjes haar ogen dicht te kunnen doen. Zouden ze de medicijnen echt nodig hebben?

“Dokter krijg ik de pillen nog van je?”, hoor ik de patiënt in de verte.
“Voor de boodschappen of voor het slapen?”, lach ik als een boer met kiespijn.

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • Mooi stuk! Blijf het een erg ingewikkelde discussie vinden en weet dus echt niet of er een juiste manier van handelen is. Denk dat we het best niet veroordelend over patiënten kunnen zijn, maar dan ook niet veroordelend dit soort keuze, soms is het toch gewoon emotie van het moment waardoor je geleid wordt.

 • Mooi stuk alweer Nabil!!!
  Wat betekent “niet veroordelen” hier? Aardig blijven voor patiente? Maar medicatie doorverkopen is toch stout? Mogen alleen de apothekers doen. Gevaarlijk bovendien.
  Volledig niet veroordelen zou zijn op deze medicamenten in de vrije markt te doen. Volk weet het zelf het beste. Nul oordeel.
  Het ligt in de natuur van de elite te oordelen. Om volks bestwil.

  Gr

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures