Ga naar de inhoud

19 procent van kantoren in Rotterdam staat leeg

Rotterdam kent meeste leegstand van vier grote steden, maar in randgemeenten staan nog veel meer kantoren leeg.

Op Vers Beton wordt regelmatig gediscussieerd over leegstand, zeker als er weer een nieuw kantorencomplex wordt aangekondigd of gerealiseerd. Rotterdam wordt een spookstad!, wordt dan geroepen, waarna vrijwel altijd een reactie volgt (zwaai @Tim) dat het met die leegstand in Rotterdam welbeschouwd allemaal wel meevalt.

Handig is daarom dat LocalFocus (zij maakten ook het 10 slechte lijstjes van Rotterdam-artikel met ons) vandaag wat actuele cijfers over leegstaande kantoren in Nederland publiceerde. Daaruit blijkt dat in Rotterdam 19 procent van de kantoorpanden leeg staat, een cijfer dat sinds 2012 ieder jaar is gestegen. Van de grote steden kent Rotterdam daarmee het hoogste percentage leegstaande kantoorgebouwen, hoewel Amsterdam met 18 procent niet ver achter blijft.

Opvallend is overigens dat de lijst aangevoerd wordt door twee steden uit de regio: Capelle aan den IJssel (31 procent) en Gouda (33). Ook Schiedam en Delft staan nog boven Rotterdam.


 

Al 14 reacties — discussieer mee!

 • Voor de goede orde, heb altijd aangegeven dat leegstand van kantoren wel degelijk een probleem is. Wel een landelijk en niet specifiek een Rotterdams probleem.

  Ik zoek altijd de nuance op, waar sommigen doen alsof alles leeg staat. Deze cijfers laten zien dat Rotterdam het niet duidelijk beter of slechter doet dan andere steden, ondanks de zogenaamd vele nieuwbouw. De leegstand zit dan ook met name in verouderde kantoren. Dat zie je ook in heel Nederland zo.

  En niet onbelangrijk, er ligt ook een duidelijke aanpak strategie, waarbij transformatie een belangrijke rol speelt. Dat zou al die leegstand roeptoeters toch moeten aanspreken… transformatie.

 • Met projecten als de verbouwing van De Admiraliteit ben ik erg blij, inderdaad ombouwen tot (studenten)woningen. Ik begrijp alleen niet dat in o.a. het nieuwe prachtproject ‘Weenapoint: First Rotterdam’ naast woningen ook weer kantoren komen. Die vergroten de leegstand toch alleen maar? Of zie ik nu iets over het hoofd?

  • Dat is een ingewikkelde discussie Thijs. De toren FIRST die nu wordt gebouwd is zelfs helemaal kantoren. Eerder zouden er ook woningen naast komen maar dat gaat niet door. Die woningen zouden naar fase 2 worden verplaatst waar toch al enkele honderden woningen zouden komen. Maar daar zijn nog geen concrete plannen voor en de ontwikkelaar is daar ook nog niet mee bezig. Ik denk niet dat dat programma groter wordt dan toen in de plannen.

   Maar die kantoren zijn moeilijk uit te leggen, maar er is toch wel wat voor te zeggen. Ik zal proberen dat wat duidelijker te maken. Robeco was op zoek naar een nieuw kantoor. Dit is een bedrijf wat altijd in het centrum van Rotterdam heeft gezeten en hier sterk geworteld is. (Rotterdamse Beleggings Corporatie) En natuurlijk een type werkgelegenheid die we hier graag willen behouden. De vloeren in de huidige Robecotoren zijn echter te klein om te voldoen aan de eisen van deze tijd. En dan moet je denken aan nieuwe werken concepten, daar heb je grote vloeren voor nodig. Bovendien huurden ze destijds kantoren in de Coolse Poort aan de overkant omdat hun eigen toren te klein was geworden.

   Daarom zijn ze op zoek gegaan naar nieuwe huisvesting. Eerst zou er een 150m hoge toren voor ze gebouwd worden op de plek naast het Oude Luxortheater, waar nu Cool63 is gebouwd, naar ontwerp van Portzamparc. Toen kwam de crisis en hadden ze minder ruimte nodig. Maar ze wilden toch nieuwe huisvesting en vonden die in FIRST Rotterdam. In bestaande leegstaande gebouwen was geen aanbod wat aan de eisen voldeed. Dat was allemaal of te klein, of dezelfde te kleine vloeren, of gewoon zwaar verouderd en lelijk (dus niet representatief).

   Nu kan je natuurlijk als gemeente zeggen dat daar niets van in komt, die verhuizing naar nieuwbouw, en tegen Robeco zeggen dat ze in hun 25 jaar oude toren moeten blijven zitten. Maar de vraag is of je dat moet willen dat een overheid zich daar mee bemoeit. Ik denk van niet. Bovendien loop je dan het risico dat Robeco gewoon naar de Zuidas vertrekt, waar ze wel hun doelstellingen voor werkwijze kunnen behalen, en daar zouden ze dan niet eens ongelijk in hebben vind ik. Dan ben je dezelfde leegstand rijker, een prachtige werkgever armer, en een toren minder aan je skyline.

   Om een lang verhaal kort te maken: het is nogal makkelijk om te zeggen dat je geen nieuwbouw meer moet plegen omdat er leegstand is. De werkelijkheid is een stuk gecompliceerder, al is het wat lastiger daar een sappig opiniestuk over te schrijven natuurlijk.

   Blijft de vraag open wat er met de, slechts, 25 jaar oude Robecotoren gaat gebeuren. Waarschijnlijk is het pand in handen van een Duitse belegger. Die zal er iets mee moeten. Zou een mooie hoteltoren zijn… Hopelijk geven ze het pand dan gelijk een goede plint.

 • Afbreken die zooi!
  En nieuwe betaalbare sociale huurwoningen bouwen in tempo,is hard nodig!
  Woonnet-rijnmond kan de vraag amper aan,7jaar wachten op een huurwoning voor zowat honderdduizend woningzoeken naar betaalbare huurwoning.
  En voor de genen die gaan roepen we willen meer hoge inkomens etc. Eerst hun eigen huur met 700 omhoog gooien kijken hoe ze dan piepen.
  Grootpraten dan ook zo betalen.

 • Er is geen middenklasse wel enorme middenarmoe,
  Er zijn huurwoningen nodig of je het leuk vind of niet,er zijn te weinig hoge welgestelde edelheren en dames om hier te komen wonen!
  De middeninkomens sterven zelf van de honger en kunnen amper de huur betalen.
  Midenklasse me gat.
  Er is geen geld voor dure huizen,er is geen inkomen voor geld over de balk te zwiepen thijs.
  Geldgebrek!

 • Ik heb het ook niet over dure huizen. Natuurlijk is er sociale huur nodig, maar waarom op deze locatie? Je kunt het beter verspreiden om achterstandswijken te voorkomen, kijk naar Afrikaanderwijk, Bloemhof, Feijenoord, Hillesluis, Schiemond, Oud-Mathenesse, et cetera. Het is juist nodig om meer variatie te creëren zoals er bijvoorbeeld in Ijsselmonde, Lombardijen, Kralingen en Vreewijk is.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het Weense woonmodel: “Wonen als de rijken, voor iedereen”

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  “De Nederlandse ziekte.” Zo noemen ze in Wenen problematisch woonbeleid. Vergeleken met de blakende sociale huursector in de Oostenrijkse hoofdstad, is ons woonbeleid op sterven na dood. In Wenen wil iedereen een sociale huurwoning. “We willen hier nooit meer weg.”

 • Nieuwbouwplannen verscheuren de Pompenburgflat

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Aan het Hofplein verrijst RISE, de hoogste woontoren van Europa. De sociale huurflat Pompenburg moet daarvoor worden gesloopt. De ooit zo harmonieuze sfeer in het karakteristieke wooncomplex is om te snijden. Maar komt die nieuwe toren er wel? Volgens experts kleven er veel risico’s aan het project, dat bovendien veel minder betaalbare woningen oplevert dan wordt voorgeschoteld.

 • Zeg Roodkapje waar ga je heen? De verkoop van de Delftsestraat is rond

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Een slepend verkoopproces, Amsterdamse ontwikkelaars, ‘verloren’ miljoenen en een gemeente die de spelregels steeds verandert. De verkoop van vier markante panden aan de Delftsestraat ging niet van een leien dakje. Alternatieve ontwikkelaars hebben (weer) het nakijken. “Met welke partijen ga je als gemeente nou in zee?”

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Tegenlicht is een reeks informatieve televisieprogramma’s waarin nieuwe ideeën en trends worden onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap. Onze eigen hoofdredacteur, Eeva Liukku, is aanwezig als een van de gasten.

  Venue: Centrale Bibliotheek
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures