Ga naar de inhoud

Borrel mee met Vers Beton in het nieuwe jaar!

Als de kater van nieuwjaarsdag is opgetrokken, kun je je al eens beginnen te vervelen. Gelukkig organiseert Vers Beton gewoon haar maandelijkse borrel in De Schouw. Drink mee, op vrijdag 2 januari vanaf 18 uur. Verlegen om gespreksonderwerpen? We geven je een overzicht van de maand december op Vers Beton.

Borrel
Borrel beeld: Matrijs van Merg

Verse video

Vers Beton is sinds kort ook op video te bewonderen. Spoken wordartiest Derek Otte geeft wekelijks zijn ongezouten mening over van alles en nog wat. In Studio Katshoek ontvangt host Geert Maarse aansprekende Rotterdammers. In de eerste aflevering kwam NIDA-oprichter Nourdin El Ouali aan het woord. Hij sprak over zijn stormachtige opkomst, religie in Rotterdam en de tol van politiek bedrijven op het privéleven. El Ouali deed een paar opmerkelijke uitspraken in de uitzending. Zo vertelde hij het zat te zijn om op zijn Marokkaanse achtergrond te worden aangesproken. Ook vind hij dat de Rotterdamse moslimgemeenschap zich niet van de plaatselijke Syriëgangers hoeft te distantiëren.

Lijnrecht tegenover de opvatting van El Ouali staat burgemeester Ahmed Aboutaleb. In een eindejaarsinterview met Inge Janse en Ties Joosten bepleitte hij nogmaals de harde lijn die hij nastreeft t.o.v. geradicaliseerde moslims. Beide interviews beroerden de Vers Betonlezer en waren onderwerp van verhitte discussies.

Bouwen, verbouwen, herbouwen

Het neerzetten, bouwen en verbouwen van panden is en blijft misschien wel Rotterdams heetste hangijzer. Op Vers Beton startte Rookje Meijerink, bewoner van Katendrecht, een discussie over de nieuwe Fenixlofts. Meerwaarde of irritante zonnewering? Pieter Schol maakt zich zorgen over de neiging van de gemeente om te snel de sloophamer te hanteren. Hij neemt de Westewagenpanden tot voorbeeld en stelt dat de gemeente te weinig aandacht schenkt aan de erfgoedwaarde van gebouwen. Tim de Bruijn somde voor Vers Beton op wat de tien meest in het oog springende nieuwe bouwprojecten van de stad zijn. Een behoorlijke hit was het gevolg. Debat of niet – de Rotterdammer ziet in de regel reikhalzend uit naar nog maar iconen.

Bouwen met woorden

Bouwen aan de stad, dat doet de Rotterdamse cultuursector voornamelijk met woorden. De poppodiumdiscussie zet zich voort met onder andere een beeldend, historisch onderbouwd pleidooi voor het heropenen van de Gouvernestraat van Gyz la Rivière.

Kersvers Prins Bernard Cultuurprijswinnaar Johan Simons gaat vanaf 2017 de coalitie Theater Rotterdam leiden. Vincent Cardinaal verheugt zich, maar zet ook kanttekeningen bij Simons aanstelling. Sanneke van Hassel sprak Anthony Lobato over Rotterdamse straattaal en verbeeldde het leven in Rotterdam-West, in een voorpublicatie van een tweede nummer van magazine Stadsgeheimen. De thematiek weerklonk ook in het interview met hiphopcollectief Broederliefde. Aruna Vermeulen vertelt tijdens de succesvolle benefietweek voor het HipHopHuis op Vers Beton over haar liefde voor dans en haar dromen.

Genoeg om over te praten, dus. En er zijn nog veel meer losse flodders te bedenken. Hebben de gebiedscommissies bestaansrecht? Wat vindt u van het dreigende faillissement van LSI, eigenaar van het Schieblok? En is het erg dat de faculteit Wijsbegeerte op de EUR haar deuren sluit? Deel mee in de discussie of kom gewoon gezellig proosten op het nieuwe jaar, aanstaande vrijdag vanaf 18 uur in café de Schouw.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures