Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Borrel
Borrel Beeld door: beeld: Matrijs van Merg

Verse video

Vers Beton is sinds kort ook op video te bewonderen. Spoken wordartiest Derek Otte geeft wekelijks zijn ongezouten mening over van alles en nog wat. In Studio Katshoek ontvangt host Geert Maarse aansprekende Rotterdammers. In de eerste aflevering kwam NIDA-oprichter Nourdin El Ouali aan het woord. Hij sprak over zijn stormachtige opkomst, religie in Rotterdam en de tol van politiek bedrijven op het privéleven. El Ouali deed een paar opmerkelijke uitspraken in de uitzending. Zo vertelde hij het zat te zijn om op zijn Marokkaanse achtergrond te worden aangesproken. Ook vind hij dat de Rotterdamse moslimgemeenschap zich niet van de plaatselijke Syriëgangers hoeft te distantiëren.

Lijnrecht tegenover de opvatting van El Ouali staat burgemeester Ahmed Aboutaleb. In een eindejaarsinterview met Inge Janse en Ties Joosten bepleitte hij nogmaals de harde lijn die hij nastreeft t.o.v. geradicaliseerde moslims. Beide interviews beroerden de Vers Betonlezer en waren onderwerp van verhitte discussies.

Bouwen, verbouwen, herbouwen

Het neerzetten, bouwen en verbouwen van panden is en blijft misschien wel Rotterdams heetste hangijzer. Op Vers Beton startte Rookje Meijerink, bewoner van Katendrecht, een discussie over de nieuwe Fenixlofts. Meerwaarde of irritante zonnewering? Pieter Schol maakt zich zorgen over de neiging van de gemeente om te snel de sloophamer te hanteren. Hij neemt de Westewagenpanden tot voorbeeld en stelt dat de gemeente te weinig aandacht schenkt aan de erfgoedwaarde van gebouwen. Tim de Bruijn somde voor Vers Beton op wat de tien meest in het oog springende nieuwe bouwprojecten van de stad zijn. Een behoorlijke hit was het gevolg. Debat of niet – de Rotterdammer ziet in de regel reikhalzend uit naar nog maar iconen.

Bouwen met woorden

Bouwen aan de stad, dat doet de Rotterdamse cultuursector voornamelijk met woorden. De poppodiumdiscussie zet zich voort met onder andere een beeldend, historisch onderbouwd pleidooi voor het heropenen van de Gouvernestraat van Gyz la Rivière.

Kersvers Prins Bernard Cultuurprijswinnaar Johan Simons gaat vanaf 2017 de coalitie Theater Rotterdam leiden. Vincent Cardinaal verheugt zich, maar zet ook kanttekeningen bij Simons aanstelling. Sanneke van Hassel sprak Anthony Lobato over Rotterdamse straattaal en verbeeldde het leven in Rotterdam-West, in een voorpublicatie van een tweede nummer van magazine Stadsgeheimen. De thematiek weerklonk ook in het interview met hiphopcollectief Broederliefde. Aruna Vermeulen vertelt tijdens de succesvolle benefietweek voor het HipHopHuis op Vers Beton over haar liefde voor dans en haar dromen.

Genoeg om over te praten, dus. En er zijn nog veel meer losse flodders te bedenken. Hebben de gebiedscommissies bestaansrecht? Wat vindt u van het dreigende faillissement van LSI, eigenaar van het Schieblok? En is het erg dat de faculteit Wijsbegeerte op de EUR haar deuren sluit? Deel mee in de discussie of kom gewoon gezellig proosten op het nieuwe jaar, aanstaande vrijdag vanaf 18 uur in café de Schouw.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

de redactie

de redactie

De redactie van Vers Beton.

Profiel-pagina