Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Drie hoeraatjes voor de Rotterdamse winkeliers

Vers Beton voorziet u van prikkelende gespreksstof voor straks, tijdens de vrijmibo. Stuurvrouwe Lucette Mascini breekt een lans voor onze winkeliers, die pas écht weten wat er gaande is in Rotterdam.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui beeld: Anniek Tijmes

Ondernemers met een winkel in de stad zijn misschien wel het meest betrokken bij het reilen en zeilen van de Rotterdammers. Daar sta je niet vaak bij stil. Elke dag staan ze achter hun counter. Elke dag horen ze van hun klanten hoe het er mee gaat, zien ze hoe gevuld hun portemonnee is en houden ze in de gaten wat er op straat gebeurt.

Van de Nieuwe Binnenweg weet ik natuurlijk wat ondernemers ‘in hun straat’ steken, want ik woon er zelf. Zij betalen bijvoorbeeld de lichtjes in de bomen langs de stoepranden die de straat zo’n prachtig Parijs voorkomen geven. Nou ja, bij wijze van spreken dan. Laten we niet overdrijven.

Zij gingen in gesprek met ambtenaren van stadsontwikkeling over de veel te hard rijdende automobilisten, waardoor er komende maand bredere fietspaden en een richel tussen de rijbanen komen, die gevaarlijke inhaalmanoeuvres moeten ontmoedigen.

Zo gaat het ook op de West-Kruiskade. Winkeliers maken geld uit hun omzet vrij om de straat te pimpen. Ze knappen een afvalbak op met een sticker die met een tekst als ‘ZOOI’ een knipoog geeft naar het Rotterdams-zijn. Zeg maar gewoon wat het is, dan is het goed. We zitten hier in Rotterdam, niet in een ingewikkeld dorp met dure taal.

Losgeslagen tieners plukken ze van de straat en geven hen een bijbaantje. Tijdens de arbeid corrigeren ze ook nog hun gedrag, waar nodig. Geen grove taal, aardig zijn voor je medemens, ook als je werk erop zit.

Gisteren was ik in de Van der Takstraat op het Noordereiland, waar de winkeliers gaan verhuizen naar de overkant omdat hun blok gesloopt wordt. Daar sprak ik de Turkse cateraar Fadi. Zij ging net wat verder in iets doen voor de medemens. Het gebeurde vanzelf, terwijl ze aan het werk was. Ze gaf een kookworkshop – zelf noemt ze dat een ‘werkshop’ – in haar winkel. Haar klanten waren een Palestijn, een jood en een christen. Zelf is ze moslim. Door haar ‘werkshop’ stonden drie mensen, die elkaar anders niet zouden spreken, nu ineens samen in de keuken. “Het was toch zo gezellig”, zegt Fadi. “Dat we allemaal een andere religie hebben, is helemaal niet erg. We zijn toch allemaal mensen? Dat is toch waar het om gaat?”

Help ze, die Rotterdamse winkeliers. En koester ze. Zij zijn de ruggengraat van onze stad.

Al 7 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures