Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui Beeld door: beeld: Anniek Tijmes

Frens Frijns, directeur van 013, dingt mee naar een poppodium in Rotterdam: “Het biedt ons straks de kans om voet aan de grond te krijgen in de Randstad. Nu is 013 een nationale trekker, straks een nationale speler.”

013 wil hét poppodium in Rotterdam. Of, nee wacht, in de Randstad. In dat tweelettergrepig en in onbruik geraakt woord – behalve dan door buitenstaanders – wordt Rotterdam over één kam gescheerd met Gouda en Zoetermeer. Het maakt 013 ook niet zoveel uit waar ze een poppodium beginnen, als ze maar een nationale speler kunnen worden.

Frens Frijns (oké, oké, +1 voor de naam): “Rotterdam haalt met 013 een goed geoliede machine in huis. We hebben uitstekende contacten in de popwereld. We hebben ervaring met horecadeals en beschikken over gegevens van bezoekers en hun bestedingen. Het is debiel dat Rotterdam, de tweede stad van het land, geen eigen popzaal heeft. Met onze kennis hoeft die stad het wiel niet opnieuw uit te vinden.”

Horecadeals? Rotterdam zit al jaren zonder middelgroot podium omdat de stad niet in staat is een deal met een bierbrouwer te sluiten? Of omdat ‘010’ geen contacten in de popwereld heeft? Mismanagement, wanbeleid, voor mijn part urban doelstellingen zijn eerder debet aan het ontbreken van een poppodium – maar dat durft 013 vast niet te zeggen, hopend op voet aan de grond in de Randstad.

Schaalvergroting past volgens Frens Frijns – ik weiger inderdaad alleen zijn achternaam te zeggen als zijn voornaam zo goed past – binnen het cultureel ondernemerschap van 013. Cultureel ondernemerschap in één mond met schaalvergroting, dat klinkt als een persoonlijke doelstelling. Er komt dan ook geen eigen directeur, Frens Frijns wil Rotterdam er zelf bij doen. Schaalvergroting omdat niet het podium van Tilburg te klein is, maar Tilburg zelf. Op naar de Randstad! Waar dan ook! Rotterdam? Ja, beetje lelijk, maar prima!

Randstad!

De werktitel – “Die kan nog veranderd worden” – is 010. Waar 013 nog even doet nadenken, (“wat houden die cijfers in?”) doet het netnummer in Rotterdam vooral de wenkbrauwen fronsen. Het is volledig ongeschikt als titel. Een on-origineel broertje van.

Sorry voor mijn kruikenzeikerij, ik heb denk ik nog nooit zo zuur geklonken als stuurvrouw aan wal. Maar dit klinkt echt als kapers op de kust.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Screenshot 2017-08-11 16.13.53

Anneke Kortleve

Anneke Kortleve (1985) is schrijver, vooral over eten en het leven. Ze woont in Rotterdam en probeert met haar kook- en schrijfproject ‘Condimentariër’ vleeseters ervan te overtuigen dierlijke producten als toevoeging te zien, niet als hoofdbestanddeel.

Profiel-pagina
Anniek Tijmes

Anniek Tijmes

Anniek Tijmes (1985) is illustrator. Ze analyseert gebeurtenissen in de maatschappij en onderzoekt de openbare ruimte. Met zwarte inkt tekent zij hiervan een grafisch, conceptueel beeld.

Profiel-pagina
Lees 3 reacties
 1. Profielbeeld van Ed Schelvis
  Ed Schelvis

  Thank you, Tilburg, your money is always good. Ach, met 013 erbij staat de teller momenteel op 11 organisaties die een poppodium in Rotterdam willen beginnen. Moge het beste plan winnen. En ja, ze komen uit Amsterdam, Tilburg en andere steden en zijn al dan niet verbonden aan (Amerikaanse) geldschieters voor wie het geen drol kan schelen welke sentimenten er leven tussen steden. Persoonlijk vind ik het meest vermakelijk dat geld wat elders, bv in Amsterdam, jarenlang is vergaard wordt geïnvesteerd in Rotterdam, zoals bv de Ferro Dome. Thank you, Amsterdam, for the money.
  De overige organisaties druipen daarna echt niet allemaal af. Er zijn plekken zat. Rotterdam en omstreken is, of je het nu leuk vindt of niet, een stedelijke agglomeratie van ongeveer 1,2 miljoen zielen, heeft uitstekende verbindingen in dat gebied, heeft een relatief jonge bevolking en heeft nog alle ruimte om iets op te starten en je hoeft elkaar hier nog niet weg te drukken,….nog niet.
  Het argument van cultureel ondernemerschap is een hele bekende en ik vind het grappig dat daar nu ineens aan wordt gerefereerd. Vroeger was het vloeken in de kerk. Maar als je zoals 013 subsidie ontvangt moet je daar ook, steeds nadrukkelijker invulling aan gaan geven. Een ander criterium, zeker als je zoals 013 de boer op gaat voor een budget uit één van de cultuurfondsen, is trouwens geografische spreiding en dat criterium komt de komende meerjarige subsidieperiode heel stevig op de voorgrond. Met een dependance in Rotterdam kan je dat mooi afvinken.
  Ik heb helemaal niets met Brabanders. Maar dat Brabanders op deze blog worden afgeschilderd als provinciale boeren vind ik langzamerhand zielig. Maar het historisch besef bij Vers Beton gaat meestal niet verder terug dan 2005, dus vreemd is het niet. Toen Rotterdam incl. de havens naar de kloten waren gebombardeerd waren het met name de Brabanders die hier in de bouwputten stonden om de boel weer op te bouwen. Met dank. Sowieso bestond heel Rotterdam Zuid vroeger zo een beetje uit Zeeuwse en Brabantse boeren. En een andere vergelijking leert dat Amsterdam nu voor meer dan 40% uit dorpelingen bestaat. Afkomstig uit vooral het oosten en noorden die daar hun geluk komen en kwamen beproeven. De Amsterdamse nachtburgemeester Herman B. kwam uit een aftandse Zwolse fabriek gekropen. Het Amsterdamse Hiltonhotel stinkt daarom nog steeds naar koeienstront en machineolie. Ze krijgen die geur maar niet weg.
  Ik ben trouwens net terug van een voorlichting op de Doklaan. Daar heeft een zekere meneer van der Most de stand van zaken gegeven over Speelstad Rotterdam. De eerste ronde langs de welstand is ook al gemaakt en het terrein is nu praktisch geheel bouwrijp. Ook weer zo’n boertje, ook uit Overijssel, maar het project gaat nu in volle vaart door. Geld komt deze keer van het COA. Bommen op Syrië, feesten op Rotterdam-Zuid. Anneke, ja, je bent nu inderdaad heel zuur met je zogenaamde “kapers op de kust”, dat zijn valse sentimenten. The world today, the money is always good, dat is het argument,

 2. Profielbeeld van Jeroen
  Jeroen

  Lijkt me juist goed als een buitenstaander die bewezen hebben te weten hoe het moet eens een kans krijgen. Het ‘eigen’ dorpsvolk hebben het nooit heel ver weten te schoppen.

 3. Profielbeeld van Bernard Weiss
  Bernard Weiss

  Tja, dat doet pijn… Wordt die grote stad Rotterdam door zo’n provinciale boer behandeld als….. ja, als wat?

  Nou, zo ongeveer als de gemiddelde randstedeling een “provinciale boer” behandeld. Die houding van “na Utrecht begint Duitsland”.

  Nu een keer een koekje van eigen deeg. Randstedeling. Rotterdammer, Amsterdammer, Goudenaar: allemaal één pot nat: randstedeling.

  Ik vind dit wel grappig, eigenlijk.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.