Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Poppodium is meer dan een code

Prikkelende gespreksstof nodig voor de vrijmibo? Stuurvrouwe Anneke Kortleve maakt zich kwaad over de uitbreidingsplannen van 013.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui beeld: Anniek Tijmes

Frens Frijns, directeur van 013, dingt mee naar een poppodium in Rotterdam: “Het biedt ons straks de kans om voet aan de grond te krijgen in de Randstad. Nu is 013 een nationale trekker, straks een nationale speler.”

013 wil hét poppodium in Rotterdam. Of, nee wacht, in de Randstad. In dat tweelettergrepig en in onbruik geraakt woord – behalve dan door buitenstaanders – wordt Rotterdam over één kam gescheerd met Gouda en Zoetermeer. Het maakt 013 ook niet zoveel uit waar ze een poppodium beginnen, als ze maar een nationale speler kunnen worden.

Frens Frijns (oké, oké, +1 voor de naam): “Rotterdam haalt met 013 een goed geoliede machine in huis. We hebben uitstekende contacten in de popwereld. We hebben ervaring met horecadeals en beschikken over gegevens van bezoekers en hun bestedingen. Het is debiel dat Rotterdam, de tweede stad van het land, geen eigen popzaal heeft. Met onze kennis hoeft die stad het wiel niet opnieuw uit te vinden.”

Horecadeals? Rotterdam zit al jaren zonder middelgroot podium omdat de stad niet in staat is een deal met een bierbrouwer te sluiten? Of omdat ‘010’ geen contacten in de popwereld heeft? Mismanagement, wanbeleid, voor mijn part urban doelstellingen zijn eerder debet aan het ontbreken van een poppodium – maar dat durft 013 vast niet te zeggen, hopend op voet aan de grond in de Randstad.

Schaalvergroting past volgens Frens Frijns – ik weiger inderdaad alleen zijn achternaam te zeggen als zijn voornaam zo goed past – binnen het cultureel ondernemerschap van 013. Cultureel ondernemerschap in één mond met schaalvergroting, dat klinkt als een persoonlijke doelstelling. Er komt dan ook geen eigen directeur, Frens Frijns wil Rotterdam er zelf bij doen. Schaalvergroting omdat niet het podium van Tilburg te klein is, maar Tilburg zelf. Op naar de Randstad! Waar dan ook! Rotterdam? Ja, beetje lelijk, maar prima!

Randstad!

De werktitel – “Die kan nog veranderd worden” – is 010. Waar 013 nog even doet nadenken, (“wat houden die cijfers in?”) doet het netnummer in Rotterdam vooral de wenkbrauwen fronsen. Het is volledig ongeschikt als titel. Een on-origineel broertje van.

Sorry voor mijn kruikenzeikerij, ik heb denk ik nog nooit zo zuur geklonken als stuurvrouw aan wal. Maar dit klinkt echt als kapers op de kust.

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • Tja, dat doet pijn… Wordt die grote stad Rotterdam door zo’n provinciale boer behandeld als….. ja, als wat?

  Nou, zo ongeveer als de gemiddelde randstedeling een “provinciale boer” behandeld. Die houding van “na Utrecht begint Duitsland”.

  Nu een keer een koekje van eigen deeg. Randstedeling. Rotterdammer, Amsterdammer, Goudenaar: allemaal één pot nat: randstedeling.

  Ik vind dit wel grappig, eigenlijk.

 • Thank you, Tilburg, your money is always good. Ach, met 013 erbij staat de teller momenteel op 11 organisaties die een poppodium in Rotterdam willen beginnen. Moge het beste plan winnen. En ja, ze komen uit Amsterdam, Tilburg en andere steden en zijn al dan niet verbonden aan (Amerikaanse) geldschieters voor wie het geen drol kan schelen welke sentimenten er leven tussen steden. Persoonlijk vind ik het meest vermakelijk dat geld wat elders, bv in Amsterdam, jarenlang is vergaard wordt geïnvesteerd in Rotterdam, zoals bv de Ferro Dome. Thank you, Amsterdam, for the money.
  De overige organisaties druipen daarna echt niet allemaal af. Er zijn plekken zat. Rotterdam en omstreken is, of je het nu leuk vindt of niet, een stedelijke agglomeratie van ongeveer 1,2 miljoen zielen, heeft uitstekende verbindingen in dat gebied, heeft een relatief jonge bevolking en heeft nog alle ruimte om iets op te starten en je hoeft elkaar hier nog niet weg te drukken,….nog niet.
  Het argument van cultureel ondernemerschap is een hele bekende en ik vind het grappig dat daar nu ineens aan wordt gerefereerd. Vroeger was het vloeken in de kerk. Maar als je zoals 013 subsidie ontvangt moet je daar ook, steeds nadrukkelijker invulling aan gaan geven. Een ander criterium, zeker als je zoals 013 de boer op gaat voor een budget uit één van de cultuurfondsen, is trouwens geografische spreiding en dat criterium komt de komende meerjarige subsidieperiode heel stevig op de voorgrond. Met een dependance in Rotterdam kan je dat mooi afvinken.
  Ik heb helemaal niets met Brabanders. Maar dat Brabanders op deze blog worden afgeschilderd als provinciale boeren vind ik langzamerhand zielig. Maar het historisch besef bij Vers Beton gaat meestal niet verder terug dan 2005, dus vreemd is het niet. Toen Rotterdam incl. de havens naar de kloten waren gebombardeerd waren het met name de Brabanders die hier in de bouwputten stonden om de boel weer op te bouwen. Met dank. Sowieso bestond heel Rotterdam Zuid vroeger zo een beetje uit Zeeuwse en Brabantse boeren. En een andere vergelijking leert dat Amsterdam nu voor meer dan 40% uit dorpelingen bestaat. Afkomstig uit vooral het oosten en noorden die daar hun geluk komen en kwamen beproeven. De Amsterdamse nachtburgemeester Herman B. kwam uit een aftandse Zwolse fabriek gekropen. Het Amsterdamse Hiltonhotel stinkt daarom nog steeds naar koeienstront en machineolie. Ze krijgen die geur maar niet weg.
  Ik ben trouwens net terug van een voorlichting op de Doklaan. Daar heeft een zekere meneer van der Most de stand van zaken gegeven over Speelstad Rotterdam. De eerste ronde langs de welstand is ook al gemaakt en het terrein is nu praktisch geheel bouwrijp. Ook weer zo’n boertje, ook uit Overijssel, maar het project gaat nu in volle vaart door. Geld komt deze keer van het COA. Bommen op Syrië, feesten op Rotterdam-Zuid. Anneke, ja, je bent nu inderdaad heel zuur met je zogenaamde “kapers op de kust”, dat zijn valse sentimenten. The world today, the money is always good, dat is het argument,

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • School’s Out! #39 with Barbara Stok. A lecture, drinks, bites and a short movie. Friday…

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • GroenLinks Rotterdam zoekt een creatieve social media redacteur met een focus op online communicatie en contentcreatie. Als social media redacteur werk je elke dag aan het online uitdragen van ons verhaal over een groen, sociaal en inclusief Rotterdam.

 • Bekijk alle vacatures