Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Red de havenarbeider!

Prikkelende gespreksstof nodig voor op de vrijmibo? Stuurvrouwe Inge Spaander waarschuwt voor het verdwijnen van een typisch stukje Rotterdams erfgoed: de havenarbeider.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui beeld: Anniek Tijmes

Het ambacht keert terug in de stad en we verlekkeren ons aan vroeger. Ambachtelijke broodbakkers bevolken de straten, in het Hilton zoeten gasten hun verse muntthee met honing van de Hilton-huisbijen en kratten met biologische groenten uit de stad vinden gretig aftrek. Met café Dizzy proberen we halsstarrig onze jazzgeschiedenis te laten voortduren en ook het Maritiem Museum en het Fotomuseum halen het verleden terug met hun huidige tentoonstellingen. Het is alles oud, wat er blinkt. Maar met de vrolijke terugkeer van al dat ouds lopen we tegelijk het risico een stukje Rotterdams erfgoed kwijt te raken: de havenarbeider.

Stoere mannen zijn het, die havenarbeiders. Symbool voor het stereotype Rotterdammer: niet lullen, maar poetsen. Harde werkers die zelf hun zaakjes regelen binnen hun wereld, de haven. Wie op Zuid wel eens in een van de vele kroegen aan de toog hangt heeft ze zeker ontmoet. Spierbundels in grote fluorescerende jassen en zware werkschoenen. Met een biertje in de hand maken ze bijna nergens woorden aan vuil. Tenzij het werk betreft. Een lange geschiedenis van stakingen en protesten hebben ertoe geleid dat de vakbonden, gesteund door de actiebereide havenarbeiders, goede arbeidsvoorwaarden hebben afgedwongen.

Maar onlangs sloegen ze opnieuw alarm. De havenarbeiders vrezen voor baanverlies nu de Tweede Maasvlakte is opgetuigd met hypermoderne apparatuur en een van de twee bedrijven, Rotterdam World Gateway, weigert een cao af te sluiten. Al weken protesteren ze en sinds kort laten ze een RWG schip ronddobberen, tevergeefs wachtend op het lossen. Geen woorden, maar daden. De havenarbeider laat zien waar hij voor staat.

Leefbaar Rotterdam en CDA maakten zich aanvankelijk druk om de grimmigheid van de acties. Is het niet belangrijker dat de politiek trots is op deze groep arbeiders die niet alleen de oorspronkelijke Rotterdamse identiteit in ere weet te houden, maar ook onze nieuwe slogan ‘Make it happen’ uitdraagt?

“De haven is van ons”, zo riepen ze eensgezind tijdens protestacties. Maar de haven en de havenarbeiders zijn ook van Rotterdam. Niet de boeren, de bakkers of de muziek, maar de haven heeft Rotterdam groot gemaakt en onze identiteit bepaald. Wat gaan we doen om te voorkomen dat de binnenstad straks gevuld is met gezellige oude ambachten, maar in de haven enkel nog het metaal van machines blinkt?

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures