Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
De Kuip_BAM
Krijgt Feyenoord ooit nog een nieuw onderkomen? Beeld door: beeld: Catinca Tilea

In de winter van 1931 schrok Feyenoordvoorzitter Leen Van Zandvliet wakker en riep: “Ik heb het, ik heb het.” Hij pakt meteen zijn kladblok, tekende een nieuw stadion en trok het plan naar de eindstreep.

Nu, bijna 85 jaar later, zou je wensen dat er bij de club en de gemeente weer een Van Zandvliet opstaat. Want het heeft er alle schijn van dat BAM De Kuip niet gaat renoveren. Dat betekent dat De Kuip-soap binnenkort zijn elfde seizoen in gaat.

70 centimeter < 80 centimeter

De stadionvariant van BAM, waarover medio februari een besluit wordt genomen, beoogt om de tweede ring te verlengen en De Kuip te voorzien van een tentdak. Kritische volgers van het project twijfelen al langer of deze variant wel zal voldoen. Een ‘vernieuwbouwde’ variant komt namelijk op vrijwel geen enkel punt aan de nieuwste normen van de UEFA tegemoet. Kijken, zitten, lopen en kopen kan in nieuwe stadions veel beter. Een voorbeeld? De UEFA schrijft voor dat een stadionstoeltje minimaal 80 centimeter zitruimte moet hebben. In het plan-BAM lijkt amper 70 centimeter gehaald te worden.

Rijen in de rust

Het plan doet bovendien vrijwel niets voor het behoud van stadion. Het enige wat echt wordt bewaard, is de ovalen structuur en de krappe zitplaatsen op de eerste en tweede ring. De rijen in de rust zullen blijven doordat de huidige structuur van tribunes, trappen en trappenhuizen behouden blijft. De BAM-variant levert daarnaast financieel geen plus op omdat er alleen geld kan worden verdiend met het voetbal van Feyenoord.

Geen Dance-events

Vergeet het organiseren van Dance-events maar. De gevel van het stadion wordt niet gesloten en een tentdak houdt het geluid niet voldoende tegen. Ook de KNVB en UEFA zullen niet staan te springen om voor wedstrijden van Oranje en Europacupfinales gebruik te maken van een opgelapt stadion.

Een nog groter parkeerprobleem

Voor het omliggende gebied doet BAM niet veel meer dan het creëren van een nog groter parkeerprobleem. Als er straks ruim 25.000 plaatsen bij komen wordt het vrijwel onmogelijk om al die extra auto’s kwijt te raken. Dit komt de inrichting van het nu al verrommelde gebied niet ten goede.

Onenigheid in de Feyenoord-familie

Met een besluit in zicht buitelen verschillende belanghebbenden in de pers over elkaar heen. In een uitzending van Radio Rijnmond liet projectdirecteur Hans Vervat vorige week weten dat het “bijna een brevet van onvermogen is” wanneer Feyenoord niet voor de grootste variant van 76.000 plaatsen gaat. Eric Gudde sloeg in zijn nieuwjaarsspeech terug. De directeur van Feyenoord was graag overstemd door het geluid van timmerlieden en vaklui, maar een sportief succesvol sportjaar werd volgens hem ontsierd door “een slepende en uitputtende kwestie waarvan de uitkomst nog altijd ongewis is”. BAM kreeg de zwartepiet toegespeeld. René van Ierschot, president-commissaris van het stadion, liet deze week aan het AD weten dat hij nog steeds niet beschikt over een voorlopig ontwerp: “Er is wel een dwarsdoorsnede gemaakt, maar dat heeft vooral verrassingen opgeleverd.”

Het proces om te komen tot een nieuw stadion is na tien jaar volledig verzand. Vandaag de dag bemoeien zo’n acht clubjes zich met het nieuwe onderkomen: de Betaald VoetbalOrganisatie (BVO), de Vrienden van Feyenoord, de STIchting COntinuïteit (STICO), de NV Stadion, de Vereniging Aandeelhouders Stadion Feijenoord (VASF), de Sportclub Feyenoord (amateurtak), de Stichting 1 Feyenoord en verschillende supportersgroepen en websites met hun achterban. Al deze groepen op één lijn krijgen is vooralsnog onbegonnen werk. Er wordt gesproken van een ‘Feyenoordfamilie’, maar een paar ooms en tantes komen inmiddels niet meer op de verjaardagen.

Een nieuwe Van Zandvliet?

Als BAM faalt, moet er een nieuwe Van Zandvliet gevonden worden. Eric Gudde zou dat kunnen doen. Hij heeft het mes al op tafel gelegd door de huur per seizoen 2018/19 op te zeggen. Het wordt de hoogste tijd dat hij doorbijt en zijn verhaal verkoopt.

Een Van Zandvliet bij de gemeente Rotterdam zou ook fijn zijn. De financiële rol van de gemeente is in dit dossier namelijk al groot te noemen. Er moet een garantstelling of aandelenpakket van 35 miljoen euro komen en bovendien wordt de inpassing van het stadion en alle verkeersmaatregelen geschat op een ruime 100 miljoen euro. 135 miljoen dus voor een verouderde circustent die een succesvolle gebiedsontwikkeling in de weg staat. Da’s veel geld.

Waar op de noordoever de champagnekurken al jaren knallen vanwege allerlei gezichtsbepalende ontwikkelingen, lijken ze er op Zuid opnieuw bekaaid vanaf te komen. Een door de overheid gestuurde gebiedsontwikkeling heeft daarom nu prioriteit. Bovendien beschikt het dagelijks bestuur over macht en gezag om geld op nationaal niveau naar Rotterdam te trekken. Bijvoorbeeld voor een metroverbinding en een eventuele derde stadsbrug. En ja, dat mag best 20 jaar duren. Het wordt kortom tijd dat de gemeente inziet dat haar rol groter is dan het stellen van kaders.

Dit opiniestuk verscheen eerder in de Rotterdam-bijlage van NRC Handelsblad.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

willemsonneveld

Willem Sonneveld

Willem Sonneveld (1983) groeide op onder de rook van Rotterdam. Voor Vers Beton is hij azijnzeiker en politiek redacteur. In zijn vrije tijd staat hij met véél plezier vóór de klas.

Profiel-pagina