Ga naar de inhoud

Feyenoordfamilie is verscheurd

Met het plan-Bam voor De Kuip is veel mis, zegt Willem Sonneveld. Grote kans dat BAM van de opdracht wordt gehaald. Nu is het zaak dat er iemand bij zowel de club als de gemeente opstaat die de leiding neemt.

De Kuip_BAM
Krijgt Feyenoord ooit nog een nieuw onderkomen? beeld: Catinca Tilea

In de winter van 1931 schrok Feyenoordvoorzitter Leen Van Zandvliet wakker en riep: “Ik heb het, ik heb het.” Hij pakt meteen zijn kladblok, tekende een nieuw stadion en trok het plan naar de eindstreep.

Nu, bijna 85 jaar later, zou je wensen dat er bij de club en de gemeente weer een Van Zandvliet opstaat. Want het heeft er alle schijn van dat BAM De Kuip niet gaat renoveren. Dat betekent dat De Kuip-soap binnenkort zijn elfde seizoen in gaat.

70 centimeter < 80 centimeter

De stadionvariant van BAM, waarover medio februari een besluit wordt genomen, beoogt om de tweede ring te verlengen en De Kuip te voorzien van een tentdak. Kritische volgers van het project twijfelen al langer of deze variant wel zal voldoen. Een ‘vernieuwbouwde’ variant komt namelijk op vrijwel geen enkel punt aan de nieuwste normen van de UEFA tegemoet. Kijken, zitten, lopen en kopen kan in nieuwe stadions veel beter. Een voorbeeld? De UEFA schrijft voor dat een stadionstoeltje minimaal 80 centimeter zitruimte moet hebben. In het plan-BAM lijkt amper 70 centimeter gehaald te worden.

Rijen in de rust

Het plan doet bovendien vrijwel niets voor het behoud van stadion. Het enige wat echt wordt bewaard, is de ovalen structuur en de krappe zitplaatsen op de eerste en tweede ring. De rijen in de rust zullen blijven doordat de huidige structuur van tribunes, trappen en trappenhuizen behouden blijft. De BAM-variant levert daarnaast financieel geen plus op omdat er alleen geld kan worden verdiend met het voetbal van Feyenoord.

Geen Dance-events

Vergeet het organiseren van Dance-events maar. De gevel van het stadion wordt niet gesloten en een tentdak houdt het geluid niet voldoende tegen. Ook de KNVB en UEFA zullen niet staan te springen om voor wedstrijden van Oranje en Europacupfinales gebruik te maken van een opgelapt stadion.

Een nog groter parkeerprobleem

Voor het omliggende gebied doet BAM niet veel meer dan het creëren van een nog groter parkeerprobleem. Als er straks ruim 25.000 plaatsen bij komen wordt het vrijwel onmogelijk om al die extra auto’s kwijt te raken. Dit komt de inrichting van het nu al verrommelde gebied niet ten goede.

Onenigheid in de Feyenoord-familie

Met een besluit in zicht buitelen verschillende belanghebbenden in de pers over elkaar heen. In een uitzending van Radio Rijnmond liet projectdirecteur Hans Vervat vorige week weten dat het “bijna een brevet van onvermogen is” wanneer Feyenoord niet voor de grootste variant van 76.000 plaatsen gaat. Eric Gudde sloeg in zijn nieuwjaarsspeech terug. De directeur van Feyenoord was graag overstemd door het geluid van timmerlieden en vaklui, maar een sportief succesvol sportjaar werd volgens hem ontsierd door “een slepende en uitputtende kwestie waarvan de uitkomst nog altijd ongewis is”. BAM kreeg de zwartepiet toegespeeld. René van Ierschot, president-commissaris van het stadion, liet deze week aan het AD weten dat hij nog steeds niet beschikt over een voorlopig ontwerp: “Er is wel een dwarsdoorsnede gemaakt, maar dat heeft vooral verrassingen opgeleverd.”

Het proces om te komen tot een nieuw stadion is na tien jaar volledig verzand. Vandaag de dag bemoeien zo’n acht clubjes zich met het nieuwe onderkomen: de Betaald VoetbalOrganisatie (BVO), de Vrienden van Feyenoord, de STIchting COntinuïteit (STICO), de NV Stadion, de Vereniging Aandeelhouders Stadion Feijenoord (VASF), de Sportclub Feyenoord (amateurtak), de Stichting 1 Feyenoord en verschillende supportersgroepen en websites met hun achterban. Al deze groepen op één lijn krijgen is vooralsnog onbegonnen werk. Er wordt gesproken van een ‘Feyenoordfamilie’, maar een paar ooms en tantes komen inmiddels niet meer op de verjaardagen.

Een nieuwe Van Zandvliet?

Als BAM faalt, moet er een nieuwe Van Zandvliet gevonden worden. Eric Gudde zou dat kunnen doen. Hij heeft het mes al op tafel gelegd door de huur per seizoen 2018/19 op te zeggen. Het wordt de hoogste tijd dat hij doorbijt en zijn verhaal verkoopt.

Een Van Zandvliet bij de gemeente Rotterdam zou ook fijn zijn. De financiële rol van de gemeente is in dit dossier namelijk al groot te noemen. Er moet een garantstelling of aandelenpakket van 35 miljoen euro komen en bovendien wordt de inpassing van het stadion en alle verkeersmaatregelen geschat op een ruime 100 miljoen euro. 135 miljoen dus voor een verouderde circustent die een succesvolle gebiedsontwikkeling in de weg staat. Da’s veel geld.

Waar op de noordoever de champagnekurken al jaren knallen vanwege allerlei gezichtsbepalende ontwikkelingen, lijken ze er op Zuid opnieuw bekaaid vanaf te komen. Een door de overheid gestuurde gebiedsontwikkeling heeft daarom nu prioriteit. Bovendien beschikt het dagelijks bestuur over macht en gezag om geld op nationaal niveau naar Rotterdam te trekken. Bijvoorbeeld voor een metroverbinding en een eventuele derde stadsbrug. En ja, dat mag best 20 jaar duren. Het wordt kortom tijd dat de gemeente inziet dat haar rol groter is dan het stellen van kaders.

Dit opiniestuk verscheen eerder in de Rotterdam-bijlage van NRC Handelsblad.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures