Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Homo-voorlichting
illustratie Beeld door: beeld: Hilde Speet

Voor veel homoseksuele Rotterdamse jongeren is ongeschonden de middelbare-schooltijd doorkomen niet gemakkelijk. Veel van hen krijgen tijdens hun jeugd te maken met vooroordelen, pesterij en soms geweld. Dat gaat veel jongeren niet in de koude kleren zitten. De helft van de homoseksuele, lesbische, biseksuele en transseksuele jongeren in Nederland overweegt wel eens zelfmoord. Dat is vijf keer zo vaak als gemiddeld. Een op de acht doet daadwerkelijk een poging.

De beste manier om dit te voorkomen, is door acceptatie van seksuele diversiteit bij de Rotterdamse jeugd drastisch te verbeteren. Daarom moeten Rotterdamse scholen als de wiedeweerga voorlichting over seksuele diversiteit gaan geven aan kinderen vanaf 8 jaar oud.

Opstandig

Voorlichting over seksuele diversiteit is al een zogenaamd kerndoel voor scholen in het basis- en voortgezet onderwijs. Daarmee is het dus verplichte lesstof. In praktijk zien we daar nog altijd veel leerkrachten mee worstelen. Voor de landelijke politiek vormde dit aanleiding om de Onderwijsinspectie op te dragen hier vanaf 1 januari 2015 scherper op te gaan controleren. Vooral op basisscholen is die verscherpte controle hard nodig. Ook in Rotterdam komt het voor dat scholen, al dan niet onder druk van ouders, hun programma’s voor seksuele voorlichting matigen of er zelfs helemaal mee stoppen.

Veel ouders zijn – ten onrechte – van mening dat kinderen in de bovenbouw van de basisschool nog veel te jong zijn om seksueel voorgelicht te worden. En hoewel het stap voor stap de goede kant op lijkt te gaan, heeft ongeveer 20 procent van de samenleving nog altijd moeite met seksuele diversiteit. Dat betekent dat één op de vijf mensen moeite heeft om homoseksualiteit te accepteren. In een klas van dertig opstandige en puberende leerlingen zijn dat er zes. Ruim voldoende om iemands leven goed zuur te maken.

Diversiteit

Hoe jonger kinderen zijn, hoe meer ze open staan voor verschillende denkbeelden en nieuwe inzichten. Hoe ouder ze zijn, hoe meer ze zich vastklampen aan bestaande ideeën.

 

Kinderen rond 13 of 14 jaar hebben zich vaak al een mening over seksuele diversiteit gevormd. Wanneer je op die leeftijd nog met voorlichting probeert te beginnen, treedt een verschijnsel op dat in de psychologie een confirmation bias wordt genoemd: de neiging om informatie die niet strookt met je bestaande opvattingen te negeren of zó te interpreteren dat het de bestaande opvatting ondersteunt. Het resultaat: Hoe ouder kinderen worden, hoe lastiger het wordt om hun negatieve opvattingen over seksuele diversiteit nog te veranderen.

Daarbij komt nog dat gevoelens over geaardheid en seksuele voorkeuren bij een groot deel van kinderen al beginnen vanaf een jaar of 10. Bij meisjes loopt de leeftijd waarop de pubertijd begint overigens al tientallen jaren terug. Waar meisjes in 1955 gemiddeld bij 13 jaar en 7 maanden ongesteld werden, ligt dat gemiddelde nu dichter bij de 11 jaar. Om zeker te zijn dat je jongeren voorlicht vóórdat seksualiteit een belangrijke rol in hun leven gaat spelen, moeten we die lichamelijke en geestelijke ontwikkelingen voor zijn.

Schroom

Klinkt logisch. Toch zijn er tal van basisscholen die, al dan niet onder druk van ouders, niet voldoen aan de eis van de onderwijsinspectie om voorlichting over seksuele diversiteit te geven en daarmee dus wegkomen. De verschillende belangenorganisaties richten zich met hun programma’s vooral op de middelbare scholen. Veel jongeren hebben hun mening dan al klaar staan. Het resultaat: negatieve associaties en pesterij bij veel jongeren. Het begrip van de overheid voor de preutsheid van sommige docenten en ouders moet afgelopen zijn.

 

Het is tijd om over onze schroom heen te stappen en alle Rotterdamse kinderen vanaf 8 jaar voor te lichten over seksuele diversiteit.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Jos Verveen

Jos Verveen

Op 19 maart 2014 werd Jos Verveen wederom verkozen tot lid van de Rotterdamse gemeenteraad. Van 2010 tot 2014 was hij al woordvoerder namens D66 Rotterdam op de portefeuilles jeugd, onderwijs, cultuur en sport. In deze periode is daar ook het woordvoerderschap op de portefeuilles binnenstad en stedelijke innovatie bijgekomen. In het dagelijks leven is Jos ondernemer en schrijver.

Profiel-pagina
Marco Voormolen

Marco Voormolen

Marco Voormolen werkt sinds april 2014 als politiek assistent van D66 Rotterdam. Hij ondersteunt de raadsleden beleidsinhoudelijk op Cultuur, onderwijs, jeugd, financiën, deelnemingen verkeer en vervoer, horeca en binnenstad.

Profiel-pagina
hilde_speet

Hilde Speet

Fotograaf / Illustrator

Na haar grafische afstuderen in 2014 aan de WDKA begon Hilde Speet toch ook maar met fotograferen.

Profiel-pagina