Ga naar de inhoud

Heb ballen, maak échte keuzes — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rutger Wolfson laat het IFFR goed achter, maar de nieuwe directeur moet scherpere keuzes maken, vindt Vincent Cardinaal. Hij doet drie suggesties om het filmfestival van Rotterdam ook in de toekomst relevant te houden.

Het Filmfestival Rotterdam staat weer voor de deur, en dat is goed nieuws. Het biedt Rotterdam twaalf hete dagen in de verder saaie januarimaand. De komende editie is speciaal omdat het de laatste is van directeur Rutger Wolfson, die een nieuwe baan gaat zoeken.

IFFR
IFFR beeld: Tim Sake

Al één reactie — discussieer mee!

 • Vincent,

  Ik mis de inhoudelijke onderbouwing voor het -als een losse flodder voelende-advies: ‘maak echte keuzes’. Nergens lees ik waar die geïmpliceerde besluiteloosheid uit blijkt.

  1. Er is dit jaar een speciaal programma met films van Rotterdamse filmmakers. Dat noem je niet. Ik ben het met je eens dat het Rotterdamse DNA van het festival sterker kan zijn. Maar, het is het Internationale filmfestival. Het gaat juist om de internationale premières die je naar de stad haalt. Daardoor komen er mensen van buitenaf en dat is juist goed voor het festival.

  2. Waar haal je vandaan dat de genomineerden voor de Tiger Award elders al zouden hebben gedraaid? Op twee na zijn het wereldpremières, de andere hebben alleen in het thuisland gedraaid en zijn internationale premières. Doe je huiswerk.

  3. Het HBF heeft echt een enorm prominente rol in het festival. Nogmaals, doe je huiswerk!

  4. Matige programmering. Op basis van één stuk van een filmjournalist? Echt?

  5. “Maak randprogramma als concerten en tentoonstellingen onderdeel van het hoofdprogramma.” Het is randprogramma omdat het een filmfestival is. In de Daily Tiger en op de website is uitgebreid te lezen wat je waar kunt beleven. Wat is in hemelsnaam het nut van dit advies?

  Ik krijgt eerder het gevoel dat je verlegen zat om een snerend stuk te schrijven, dan dat je hier goed over hebt nagedacht.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Harry Hamelink wint de Cultuurpenning 2023: “In mijn werk is het altijd gáán”

  • Kunst en Cultuur

  Harry Hamelink, directeur van Motel Mozaïque en organisator van festival Parfum de BoemBoem, nam dit jaar de Cultuurpenning in ontvangst. “Deze prijs dwingt me stil te staan bij wat er allemaal is gebeurd de afgelopen jaren.”

 • De muur als politiek medium

  • Kunst en Cultuur

  Muurkunst maakt steden leesbaar, het vertelt je iets over de maatschappelijke thema’s die er spelen. Het is het meest laagdrempelige canvas waar kinderen en jongeren zich op kunnen uitdrukken. In deze Talk of the Town zingt Siebe Thissen een lofzang op street art, murals en graffiti.

 • Door het Arab Film Festival en de aardbeving in Marokko besefte ik: mijn moeder is een Atlasleeuwin

  • Kunst en Cultuur

  De aardbeving in Marokko heeft ook impact op de familie van Amal Akbour. Haar zeventigjarige moeder wil ter plekke gaan helpen. Het doet Akbour denken aan de vrijgevochten vrouwen die ze op het witte doek tijdens het Arab Film Festival zag.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Recht op Rust

  • Evenement

  Bij dezen nodigen we je uit voor de actie Recht op Rust, een kunstzinnige manifestatie op het plein voor Rotterdam Centraal in de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 oktober.

  Venue: Stationsplein
  Datum:
 • On Thursday 9 November Kim Stanley Robinson – one of our greatest living science-fiction writers – will join us on the occasion of his latest book The Ministry for the Future

  Venue: Hofpleintheater
  Datum:
 • On Tuesday 3 october De Dépendance welcomes Rosie Collington

  Venue: Erasmus Paviljoen
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam