Ga naar de inhoud

Heb ballen, maak échte keuzes — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rutger Wolfson laat het IFFR goed achter, maar de nieuwe directeur moet scherpere keuzes maken, vindt Vincent Cardinaal. Hij doet drie suggesties om het filmfestival van Rotterdam ook in de toekomst relevant te houden.

Het Filmfestival Rotterdam staat weer voor de deur, en dat is goed nieuws. Het biedt Rotterdam twaalf hete dagen in de verder saaie januarimaand. De komende editie is speciaal omdat het de laatste is van directeur Rutger Wolfson, die een nieuwe baan gaat zoeken.

IFFR
IFFR beeld: Tim Sake

Al één reactie — discussieer mee!

 • Vincent,

  Ik mis de inhoudelijke onderbouwing voor het -als een losse flodder voelende-advies: ‘maak echte keuzes’. Nergens lees ik waar die geïmpliceerde besluiteloosheid uit blijkt.

  1. Er is dit jaar een speciaal programma met films van Rotterdamse filmmakers. Dat noem je niet. Ik ben het met je eens dat het Rotterdamse DNA van het festival sterker kan zijn. Maar, het is het Internationale filmfestival. Het gaat juist om de internationale premières die je naar de stad haalt. Daardoor komen er mensen van buitenaf en dat is juist goed voor het festival.

  2. Waar haal je vandaan dat de genomineerden voor de Tiger Award elders al zouden hebben gedraaid? Op twee na zijn het wereldpremières, de andere hebben alleen in het thuisland gedraaid en zijn internationale premières. Doe je huiswerk.

  3. Het HBF heeft echt een enorm prominente rol in het festival. Nogmaals, doe je huiswerk!

  4. Matige programmering. Op basis van één stuk van een filmjournalist? Echt?

  5. “Maak randprogramma als concerten en tentoonstellingen onderdeel van het hoofdprogramma.” Het is randprogramma omdat het een filmfestival is. In de Daily Tiger en op de website is uitgebreid te lezen wat je waar kunt beleven. Wat is in hemelsnaam het nut van dit advies?

  Ik krijgt eerder het gevoel dat je verlegen zat om een snerend stuk te schrijven, dan dat je hier goed over hebt nagedacht.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Rotterdam heeft in hiphop haar hart gevonden

  • Kunst en Cultuur

  Stijgende temperaturen, een smeltend ontwakende stad, zoemende terrassen en de muziek van Winne in je oor. ‘Zomerdier’ Jonasz Dekkers heeft de lente in zijn bol. Lees zijn ode aan hiphop en aan Rotterdam in de zomer.

 • Ctrl-P kan niet op tegen het ambacht van de drukkerij

  • Kunst en Cultuur

  Rotterdam is een uitgesproken grafische stad, met street art op de muren en postercampagnes in de straat. Maar wie zet dat eigenlijk allemaal op papier? Abe Minnema ging op zoek naar het verhulde ambacht van de drukkerij.

 • Rotterdam wijkt af – laten we dat zo houden

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de Boekenweek buigt dichter en publicist Frank Keizer zich in dit essay over de literaire en culturele staat van de stad. En die is deplorabel, volgens Keizer.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam