Ga naar de inhoud

Laat Aboutaleb Integratie doen

Een interessante gedachte van Peter van Heemst: laat burgemeester Aboutaleb het integratiedossier uitvoeren en formaliseer zo de situatie zoals die toch al is. 

Peter van Heemst
Peter van Heemst beeld: Jeroen Van de Ruit

Wat een lijdensweg is het aan het worden: het maken van een Rotterdamse Integratienota. Dat ideetje van Leefbaar Rotterdam staat in het coalitieakkoord dat de partij vorig jaar sloot met D66 en CDA en ja, belofte maakt schuld.

‘Toevallig’ gelekt

Maar bijna een jaar na de verkiezingen zijn we nog niet veel opgeschoten. Goed: we hebben een uitgelekte conceptnota gezien. D66 was hierin echter zo teleurgesteld dat ze het strikt vertrouwelijke stuk liet slingeren toen een journalist van het Algemeen Dagblad toevallig in de buurt was.

Wat er aan die afgekeurde versie inhoudelijk niet deugde, is tot nu toe niet duidelijk geworden. Er was vooral veel kritiek op “de toon”. In mijn ogen niet bepaald het sterkste verwijt dat je verantwoordelijk wethouder Schneider (Leefbaar Rotterdam) kunt maken.

Het lekken heeft ongetwijfeld het wankele vertrouwen tussen Leefbaar en D66 – zeker op het gebied van integratie – verder ondermijnd. Maar erger nog: het is voor de verantwoordelijke wethouder razend lastig geworden om nu nog met een compleet andere nota te komen. Reken maar dat pers en oppositie de twee stukken regel voor regel met elkaar gaan vergelijken.

Medelijden

Ik heb dan ook medelijden met Ronald Schneider. Hij heeft zijn hart verpand aan Bouwen en Wonen, belangrijke onderdelen van zijn takenpakket. Maar met Integratie had hij niets, heeft hij niets en – zo voorspel ik – krijgt hij ook niets. Het is hem ook maar in de maag gesplitst.

Onderhandelaar Eerdmans had deze portefeuille een jaar geleden namelijk helemaal niet voor hem bedacht, maar voor Ingeborg Hoogveld. Dankzij de beruchte wethouderscoup belandde Schneider op haar wethouderstoel en kreeg dus automatisch deze portefeuille.

De oppositie heeft de afgelopen week ondertussen gedaan alsof ze stond te trappelen om aan een nieuwe versie van de integratienota mee te schrijven. “Want dat zou een mooi gebaar zijn van een open bestuursstijl”, hoorden we in de media en op het stadhuis. Maar ik vermoed dat SP, GroenLinks, Nida en PvdA heel goed wisten dat de coalitie nooit van dat aanbod gebruik zou maken. Het zou neer komen op een brevet van onvermogen: “Ons lukt het niet, dus laten we het alsjeblieft samen proberen.” Niet één coalitie doet dat zichzelf aan.
Maar bovenal is integratie inmiddels een vraagstuk waarover de inhoudelijke ideeën zo ver uiteenlopen dat het bereiken van een breed, laat staan unaniem, gedragen verhaal behoorlijk kansloos is.

In Rotterdam lijkt kortom een patstelling te zijn ontstaan.

Aboutaleb is de redding

Is er nog een uitweg? Jazeker. Het College zou niet langer wethouder Schneider, maar burgemeester Aboutaleb moeten belasten met integratie. Daarmee wordt geformaliseerd wat de afgelopen weken toch al is gebeurd, op een manier die van links tot rechts lof en waardering oogstte. Niemand verbaasde zich erover en geen enkele wethouder voelde zich gepasseerd. Laat Aboutaleb dus Integratie doen. Het zou een veel sterkere zet zijn dan blijven voortmodderen met een nota die door het optreden van de burgemeester toch goeddeels al is achterhaald.

Al 5 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • School’s Out! #39 with Barbara Stok. A lecture, drinks, bites and a short movie. Friday…

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures