Ga naar de inhoud

Minicollege: Is Rotterdam niet te filmen? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Iedere stad heeft zo zijn filmische iconen. Wat zijn die van Rotterdam? En scheppen ze een beeld van de stad dat overeenkomt met wat wij dagelijks zien?

Londen, New York, Parijs. Bij het horen van de namen van deze steden zal je direct een plaatje voor je zien. Picadilly Circus, Times Square, de Eiffeltoren. Niet dan? Al ben je nog nooit in deze steden geweest, en of je wilde of niet, je kent beelden van deze iconische plekken. De manier waarop we een stad in de media gerepresenteerd zien, bepaalt onze verwachtingen ervan. Tegelijkertijd staat het bestaande imago van een stad model voor de manier waarop deze in beeld wordt gebracht. Een complex spel van krachten dus, waarin niet direct duidelijk is hoe het één het ander beïnvloedt.

Tot een paar jaar geleden zal iemand die Rotterdam niet goed kende bij het horen van de naam van de stad gedacht hebben aan de Euromast, de Kuip, de Erasmusbrug of de haven. Het – gechargeerde – imago van de stad was dat van de geharde werkstad en de hoogbouw. En dat was ook te zien als Rotterdam het decor voor film of televisie vormde. Jackie Chan gleed er van een hoog gebouw af in Who am I, Linda de Mol en Monique van de Ven bevochten zware criminaliteit in Spangen, en in De Marathon zien we harde werkers ergens nog harder voor werken. Het bestaande imago bevestigd en herhaald. Maar de stad ontwikkelde zich ondertussen. Dat wisten de Rotterdammers zelf ook wel. Vorig jaar, met de opening van de het nieuwe Centraal Station en de Markthal leek de rest van de wereld daar, via de media, ook achter te komen.

In dit minicollege vertelt stadshistoricus en directeur van Museum Rotterdam Paul van de Laar over de filmische aspecten van Rotterdam. Hij noemt het “een stad gebouwd als filmscript”. Hoewel deze stad bij uitstek geschikt is om te filmen, herinnert hij ons aan het feit dat film altijd een vertekend beeld geeft van de werkelijkheid. Om de echte stad te ervaren zal je vooral een rondje moeten gaan joggen. Klinkt als een goed voornemen.

beeld: vimeo.com

Al 4 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures