Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Als je dacht dat de media-aandacht voor Aboutaleb vorige week een hoogtepunt had bereikt, moeten we je teleurstellen. Deze week werd de burgemeester door Binnenlands Bestuur verkozen tot beste lokale bestuurder van 2014. Op maandag was Aboutaleb te gast bij Jinek en liet hij weten nog altijd voor honderd procent achter zijn inmiddels welbekende “rot toch op“-toespraak te staan.

Hetzelfde deed hij woensdag tijdens een speciale editie van de politieke talkshow DRAAD in Arminius: “Als je zo’n gevoel hebt van religieuze superioriteit en je jezelf niet kunt downgraden naar een democratie, wees dan eerlijk naar jezelf. Op een andere plek kom je beter tot je recht.”

Minister Lodewijk Asscher, die ook bij het debat aanwezig was, gaf aan het niet eens te zijn met Aboutalebs uitspraken. Asscher wil juist voorkomen dat uit Nederland afkomstige jihadisten naar Islamitische Staat vertrekken. Aboutaleb gaat tegen de lijn van het kabinet in, concludeerde onder andere Trouw.

Aboutaleb kon ook deze week op steun rekenen. Journalist Charles Groenhuijsen (WNL Op Zondag) noemde de burgemeester een rolmodel. “Als het tussen Wilders en Aboutaleb zou gaan, dan zou ik zelfs PvdA stemmen,” bekende Groenhuijsen in Nieuwe Revu (€).

Filmfestival
De 44e editie van het IFFR ging deze week van start. Belinda de Graaf schreef in Trouw (€) een interessante analyse over de ‘festivalisering van de cinema’. Daarmee is ze de zoveelste die het IFFR oproept om meer te innoveren. “De roep om een duidelijke cinefiele visie en scherpere keuzes is alom hoorbaar.”

Natuurlijk werd afzwaaiend festivaldirecteur Rutger Wolfson afgelopen weken tientallen keren geïnterviewd. Vooral zijn gesprek met Bor Beekman in de Volkskrant (€) is de moeite waard. Daarin reageert hij op de kritiek die het filmfestival afgelopen jaren incasseerde.

En verder…

  • Het NOS Journaal opende vrijdagavond met een gezinsdrama op Zuid. Dinsdag overleed een baby door huiselijk geweld. Vrij snel kwam aan het licht dat het gezin bekend was bij hulpinstanties, maar alleen onder begeleiding van studenten stond. Kun je het toezicht op probleemgezinnen overlaten aan studenten? vroeg het journaal.
  • De Rotterdamse haven wordt grondig uitgebaggerd om te voorkomen dat de overslag van olie verder terugloopt. De hoofdroute krijgt een minimale diepte van 17 meter, waardoor grote olietankers verder te haven in kunnen varen. In een interview in Trouw (€) zei Allard Castelein, directeur van het Havenbedrijf, dat de Rotterdamse haven ook andere maatregelen neemt om concurrenten als Antwerpen voor te blijven. Zo moet de haven komende jaren diverser worden.
  • Het Rotterdamse kunstplatform Eightfold ging deze week van start. Het online platform besteedt steeds een maand lang aandacht aan een opkomende of gevestigde kunstenaar. Hoewel dit niet altijd een Rotterdammer zal zijn, is de eerste keus gevallen op Steye Felix, die momenteel in Rotterdam woont.
  • Tv-kok Jamie Oliver opent dit najaar een Italiaans concept in de Markthal, tot grote woede van pastabar Sicily en het Italiaanse restaurant Fellini, die oneerlijke concurrentie vrezen.
  • Een kunstproject op het Grotekerkplein had maandag bijna dodelijke gevolgen. Jelena Dolgopol stikte bijna toen ze zich in gips liet gieten. Dolgopol studeert aan de Willem de Kooning Academie, maar het gipsincident was een persoonlijk project, benadrukte een woordvoerder van haar opleiding.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

profielfoto

Jelena Barišić

Jelena Barišić (Bugojno, 1990) is journalist, (eind)redacteur en programmamaker. Tussen 2015 en 2017 was ze adjunct-hoofdredacteur van Vers Beton, en in 2020 interim hoofdredacteur. Momenteel werkt ze als eindredacteur bij De Correspondent. 

Profiel-pagina