Ga naar de inhoud

Overzicht: wereldwijd aandacht voor uitspraken Aboutaleb

“Verdwijn als je in Nederland je plek niet kunt vinden. Rot toch op!” De uitspraken van Aboutaleb, naar aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo, gingen de hele wereld over. Een overzicht van de lof én kritiek die de burgemeester de afgelopen week heeft ontvangen. 

 • Jongerenwerker Ibrahim Wijbenga is het eens met Aboutaleb, vertelt hij in een interview met Trouw (€). “Wat Aboutaleb zei, is common sense: treedt op tegen radicalisering en extremisme.”
 • Trouw plaatste ook een opvallend opiniestuk van voormalig politiek verslaggever Ton Planken. “Als de PvdA zo verstandig is Aboutaleb te overtuigen straks als lijsttrekker weer de nationale politiek in te gaan en hem ook nog weet te koppelen aan Lodewijk Asscher, dan is de PvdA er in een mum van tijd, althans electoraal, weer bovenop,” stelt hij.
 • In de Britse krant The Telegraph noemt de burgemeester van Londen, Boris Johnson, zijn Rotterdamse collega zijn held.
 • NRC Handelsblad (€) noemt de speech van de burgemeester tijdens de Rotterdamse steunbetuiging voor Charlie Hebdo een Ich bin ein Berliner-moment. Volgens de krant is Aboutaleb de ‘man van de week’.
 • Op de site van de Metro heeft CDA-leider Sybrand van Haersma Buma het over een ‘indrukwekkende speech’.
 • “Aboutaleb is een showman, er is niets verbroederends aan hem.” In de Volkskrant (€) verwijt de schrijfster Hassnae Bouazza de burgemeester van plat populisme.
 • Volgens cultuursocioloog Gabriël van den Brink moet er juist een voorbeeld aan Aboutaleb genomen worden. “Als er in een ver land uit mijn naam vreselijke dingen werden gedaan, zou ik daar zo kwaad over worden, dat ik me er publiek tegen zou uitspreken.”
 • Het AD vroeg drie deskundigen naar hun mening. Terrorisme-onderzoeker Beatrice de Graaf noemde de uitspraken ‘lastig’ en betwijfelde of Aboutaleb geradicaliseerde jongeren weer op het rechte pad zou weten te krijgen. Ook hoogleraar Henri Beunders had moeite met de speech: “Ik vind het niet verstandig. Zelfs ondemocratisch.” Politicoloog Rinus van Schendelen durfde nog niet te zeggen welk effect de uitspraken zullen hebben.
 • Verder werden Aboutalebs woorden onder andere opgepikt door Franse, Australische en Chinese persbureaus, de Belgische krant De Morgen, de Irish Times en The Independent.

De uitspraken die Aboutaleb deed in de nasleep van de aanslag, sluiten aan op zijn eerdere uitspraken. Zo zei hij in het eindejaarsinterview met Vers Beton: “Niemand kan de angst bij autochtonen wegnemen, behalve de moslims zelf.” Ook dat kwam hem op veel kritiek te staan, bijvoorbeeld op Joop.nlknack.be en van documentairemaker Abdelkarim El-Fassi.

Debat Rotterdam na Charlie Hebdo Donderdag 22 januari vindt er in debatcentrum Arminius het debat ‘Rotterdam na Charlie Hebdo’ plaats met oa burgemeester Aboutaleb. Dit debat wordt georganiseerd door meerdere Rotterdamse organisaties waaronder Arminius, LOKAAL en Vers Beton.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures