Ga naar de inhoud

Overzicht: wereldwijd aandacht voor uitspraken Aboutaleb

“Verdwijn als je in Nederland je plek niet kunt vinden. Rot toch op!” De uitspraken van Aboutaleb, naar aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo, gingen de hele wereld over. Een overzicht van de lof én kritiek die de burgemeester de afgelopen week heeft ontvangen. 

 • Jongerenwerker Ibrahim Wijbenga is het eens met Aboutaleb, vertelt hij in een interview met Trouw (€). “Wat Aboutaleb zei, is common sense: treedt op tegen radicalisering en extremisme.”
 • Trouw plaatste ook een opvallend opiniestuk van voormalig politiek verslaggever Ton Planken. “Als de PvdA zo verstandig is Aboutaleb te overtuigen straks als lijsttrekker weer de nationale politiek in te gaan en hem ook nog weet te koppelen aan Lodewijk Asscher, dan is de PvdA er in een mum van tijd, althans electoraal, weer bovenop,” stelt hij.
 • In de Britse krant The Telegraph noemt de burgemeester van Londen, Boris Johnson, zijn Rotterdamse collega zijn held.
 • NRC Handelsblad (€) noemt de speech van de burgemeester tijdens de Rotterdamse steunbetuiging voor Charlie Hebdo een Ich bin ein Berliner-moment. Volgens de krant is Aboutaleb de ‘man van de week’.
 • Op de site van de Metro heeft CDA-leider Sybrand van Haersma Buma het over een ‘indrukwekkende speech’.
 • “Aboutaleb is een showman, er is niets verbroederends aan hem.” In de Volkskrant (€) verwijt de schrijfster Hassnae Bouazza de burgemeester van plat populisme.
 • Volgens cultuursocioloog Gabriël van den Brink moet er juist een voorbeeld aan Aboutaleb genomen worden. “Als er in een ver land uit mijn naam vreselijke dingen werden gedaan, zou ik daar zo kwaad over worden, dat ik me er publiek tegen zou uitspreken.”
 • Het AD vroeg drie deskundigen naar hun mening. Terrorisme-onderzoeker Beatrice de Graaf noemde de uitspraken ‘lastig’ en betwijfelde of Aboutaleb geradicaliseerde jongeren weer op het rechte pad zou weten te krijgen. Ook hoogleraar Henri Beunders had moeite met de speech: “Ik vind het niet verstandig. Zelfs ondemocratisch.” Politicoloog Rinus van Schendelen durfde nog niet te zeggen welk effect de uitspraken zullen hebben.
 • Verder werden Aboutalebs woorden onder andere opgepikt door Franse, Australische en Chinese persbureaus, de Belgische krant De Morgen, de Irish Times en The Independent.

De uitspraken die Aboutaleb deed in de nasleep van de aanslag, sluiten aan op zijn eerdere uitspraken. Zo zei hij in het eindejaarsinterview met Vers Beton: “Niemand kan de angst bij autochtonen wegnemen, behalve de moslims zelf.” Ook dat kwam hem op veel kritiek te staan, bijvoorbeeld op Joop.nlknack.be en van documentairemaker Abdelkarim El-Fassi.

Debat Rotterdam na Charlie Hebdo Donderdag 22 januari vindt er in debatcentrum Arminius het debat ‘Rotterdam na Charlie Hebdo’ plaats met oa burgemeester Aboutaleb. Dit debat wordt georganiseerd door meerdere Rotterdamse organisaties waaronder Arminius, LOKAAL en Vers Beton.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam