Ga naar de inhoud

Rotterdam CS als visitekaartje van de stad?

Een interessant opiniestuk van Wouter Jan Verheul in de nrc.next (€) van vandaag. Volgens de onderzoeker en docent aan de TU Delft zou een treinstation veel meer een visitekaartje van een stad moeten zijn. Dat is nu nog niet het geval, stelt hij, en neemt daarbij Rotterdam CS als voorbeeld. 

De sluiting van ov-chipkaartpoortjes, het verhuren van winkelruimte aan standaard ketens als Swirl, Starbucks en AH to go en het streven van de NS om ‘visuele eenduidigheid’ te creëren, zou het station en de stad opsplitsen. Verheul vindt dat het Centraal Station niet alleen een efficiënt knooppunt van verkeersstromen moet zijn, maar ook iets van de lokale identiteit van de stad moet uitdragen.

Afgelopen december sleepte Rotterdam CS nog de Rotterdam Architectuurprijs in de wacht. De vakjury prees het station toen juist om diens ‘stedenbouwkundige samenhang‘.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam