Ga naar de inhoud

Video: Studio Katshoek – Jan Rotmans

Daar zijn we weer! In Studio Katshoek duikt Vers Beton elke maand in het werk en leven van Rotterdamse sleutelfiguren. Deze editie: duurzaamheidsprofessor en activist Jan Rotmans. Over Rotterdamse borstklopperij, de grootste crisis van de 21e eeuw en zijn eigen – traumatische – ervaring met het falende zorgsysteem.

Prof. dr. ir. Jan Rotmans is hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit, Rotterdammer, zelfverklaard ‘kantelaar’ en oprichter van DRIFT, Urgenda en Nederland Kantelt. Met zijn promotieonderzoek presenteerde hij in 1990 ‘het eerste integrale klimaatmodel ter wereld’. Ook roert Nederlands bekendste duurzaamheidsprofessor zich doorlopend in het debat over (Rotterdamse) duurzaamheidsissues en publiceerde hij tientallen boeken. Zijn laatste publicatie Verandering van tijdperk: Nederland kantelt verscheen eind 2014.

Hoe werkt dat ‘kantelen’?

Volgens Rotmans staan we aan de vooravond van een radicale maatschappelijke omwenteling. In de economie en politiek en van de zorg tot het onderwijs. De bestaande machtsverhoudingen gaan op de schop en de ‘oude orde’ zal plaatsmaken voor nieuwe, decentrale en vooral veel menselijkere vormen van organisatie.

Maar hoe werkt dat ‘kantelen’ waar hij het over heeft? Wat betekent het voor Rotterdam? En bevindt hij zich zo langzamerhand niet in een onmogelijke spagaat tussen objectieve wetenschap en het op de zeepkist staan voor zijn kantel-ideologie?

Deze editie van Studio Katshoek is opgenomen op zaterdagmiddag, tussen vier en zeven. Locatie: de vijfde verdieping van Katshoek. In dit karakteristieke gebouw uit 1969 van de Rotterdamse architect Huig Maaskant houdt Vers Beton kantoor.

Naast de hele aflevering van Studio Katshoek (43 minuten) kun je ook losse fragmenten uit het gesprek met Rotmans bekijken:

Bekijk ook onze vorige aflevering met NIDA-lijsttrekker Nourdin el Ouali. Volgende maand gaat Geert Maarse in Studio Katshoek in gesprek met Ellen Walraven, directeur van de Rotterdamse Schouwburg.

ColofonStudio Katshoek is een exclusief programma van Vers Beton en wordt geproduceerd door One More Thing en Vloedlicht. Aan deze productie werkten mee: Koen van Tongeren (studio techniek), Daan Rutten (redactie), Tim van den Hoff (productie en montage), Geertje van Achterberg (styling), en dank aan: Studio Lorier, Leon Pals, Ruben Hamelink en Mink Steekelenburg.

Al 7 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures