Daar zijn we weer! In Studio Katshoek duikt Vers Beton elke maand in het werk en leven van Rotterdamse sleutelfiguren. Deze editie: duurzaamheidsprofessor en activist Jan Rotmans. Over Rotterdamse borstklopperij, de grootste crisis van de 21e eeuw en zijn eigen – traumatische – ervaring met het falende zorgsysteem.
Prof. dr. ir. Jan Rotmans is hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit, Rotterdammer, zelfverklaard ‘kantelaar’ en oprichter van DRIFT, Urgenda en Nederland Kantelt. Met zijn promotieonderzoek presenteerde hij in 1990 ‘het eerste integrale klimaatmodel ter wereld’. Ook roert Nederlands bekendste duurzaamheidsprofessor zich doorlopend in het debat over (Rotterdamse) duurzaamheidsissues en publiceerde hij tientallen boeken. Zijn laatste publicatie Verandering van tijdperk: Nederland kantelt verscheen eind 2014.
Hoe werkt dat ‘kantelen’?
Volgens Rotmans staan we aan de vooravond van een radicale maatschappelijke omwenteling. In de economie en politiek en van de zorg tot het onderwijs. De bestaande machtsverhoudingen gaan op de schop en de ‘oude orde’ zal plaatsmaken voor nieuwe, decentrale en vooral veel menselijkere vormen van organisatie.
Maar hoe werkt dat ‘kantelen’ waar hij het over heeft? Wat betekent het voor Rotterdam? En bevindt hij zich zo langzamerhand niet in een onmogelijke spagaat tussen objectieve wetenschap en het op de zeepkist staan voor zijn kantel-ideologie?
Deze editie van Studio Katshoek is opgenomen op zaterdagmiddag, tussen vier en zeven. Locatie: de vijfde verdieping van Katshoek. In dit karakteristieke gebouw uit 1969 van de Rotterdamse architect Huig Maaskant houdt Vers Beton kantoor.
Naast de hele aflevering van Studio Katshoek (43 minuten) kun je ook losse fragmenten uit het gesprek met Rotmans bekijken:
- 16:22 uur – Ik val samen met de tijdsgeest
- 16:40 uur – Mensen worden doodziek van monitoring
- 16:45 uur – Kantelen betekent uit het oude systeem stappen
- 16:55 uur – Ik probeer maatschappelijke schade te beperken
- 17:00 uur – De nieuwe orde werkt op vertrouwen
- 17:20 uur – Ik hoef niet aan alle kantelingen mee te doen
- 17:35 uur – Over zijn ongeluk en operaties
- 17:45 uur – Het ongeluk was mijn kantelmoment
- 17:55 uur – Ik werd niet als mens maar als casus behandeld
- 18:10 uur – Ik wilde overal de beste in zijn
- 18:45 uur – Rotterdam moet het water gebruiken
- 19.15 uur – Ik voel mij een maatschappelijk leider
- 19:20 uur – De politiek ingaan doe ik op het juiste moment
Bekijk ook onze vorige aflevering met NIDA-lijsttrekker Nourdin el Ouali. Volgende maand gaat Geert Maarse in Studio Katshoek in gesprek met Ellen Walraven, directeur van de Rotterdamse Schouwburg.
ColofonStudio Katshoek is een exclusief programma van Vers Beton en wordt geproduceerd door One More Thing en Vloedlicht. Aan deze productie werkten mee: Koen van Tongeren (studio techniek), Daan Rutten (redactie), Tim van den Hoff (productie en montage), Geertje van Achterberg (styling), en dank aan: Studio Lorier, Leon Pals, Ruben Hamelink en Mink Steekelenburg.
Al 7 reacties — discussieer mee!
Die meneer-in-het-blauw doet heel erg zijn best ‘de kanteling’ niet te snappen en doet dat heel stijlvast. Boeiend gesprek over de ideeënstrijd van nu.
Klopt Hans, want het is een – vind ik – boeiend betoog, dat je op zoek zet naar je eigen kantelmomenten.
Om retorisch begrijpelijke redenen spiegelt Rotmans het ‘oude systeem’ steeds voor als dood of aflopend, terwijl de veel belangrijker boodschap is dat het ‘oude systeem’ gewoon (meer) ruimte moet scheppen voor kantelaars (Buurtzorg!). Oud en nieuw sluiten elkaar niet uit en kunnen elkaar aanvullen, tenzij het ‘oude systeem’ blind en doof blijft en potdicht gaat zitten afwachten.
Heel benieuwd, heer Sörensen, óf en hoe Leefbaar die ruimte gaat scheppen.
Ik ook Hans, want ik zit bij een andere partij. De gang daar naartoe was voor mij een (half) kantelpunt.
Denk dat Jan met een dergelijke levenswijze (3.5 uur slaap en alleen maar werken, hoop dat dit zeer tijdelijk is) binnenkort richting een burn-out kantelt. Jammer, want dat zou zijn bijdrage gaan beperken.
Is dit een ernstig gevalletje bobotaal of ben ik gewoon nog niet gekanteld?
https://decorrespondent.nl/1805/De-bobotaal-van-professor-Holslag-/69393225-57f878a7
Zeer inspirerend gesprek. De interviewer weet prachtig het gevoel dat leeft onder de gevestigde orde voor het daglicht te brengen.
Mooi om te zien en horen hoe Jan daar op reageert.
Heb ik -hebben wij- ook eerst een “fietsongeval” nodig om te kantelen??