Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Estafettepoliticus Nourdin El Ouali
Estafettepoliticus Nourdin El Ouali

De coalitiepartijen D66 en CDA zeggen te vallen over de toon, en “een beetje over de inhoud”, van de voorlopige integratienota van Leefbaar-wethouder Schneider. Het werkelijke probleem van het zogenoemde integratiedebat en –beleid gaat echter veel verder dan de toon en een beetje de inhoud. Het integratiediscours als geheel is fundamenteel problematisch. Dat partijen als D66 en CDA zo nu en dan slechts de (harde?) toon en een beetje inhoud problematiseren, is daar onderdeel van.

Willem Schinkel

De Rotterdamse socioloog Willem Schinkel legde inmiddels alweer acht jaar geleden de onder meer ‘culturistische’, polariserende, stigmatiserende en uitsluitende werking van het zogenoemde integratiediscours haarfijn bloot (filmpje!). De wethouder heeft deze socioloog duidelijk niet begrepen. Een ieder die slechts de toon en een beetje inhoud problematiseert ook niet.

Een nieuwe generatie Rotterdammers begrijpt het gelukkig wel, ondanks de politieke tegenwind. Met onze wortels verspreid over de wereld groeien we met elkaar op als vrienden, klasgenoten, buren, teamgenoten en collega’s. Wij laten ons niet opdelen in dat destructieve wij-zij denken. In die achterhaalde autochtonen-allochtonen retoriek. De realiteit spreekt voor zich: Inmiddels is meer dan de helft van de Rotterdammers zogenaamd ‘allochtoon’. Ondertussen is ook meer dan de helft van die zogenaamde ‘allochtonen’ gewoon hier geboren en getogen.

Niet geïntegreerde autochtonen

De stadsdynamiek in een stad als Rotterdam leert ons dat het eerder de zogenaamde ‘autochtonen’ zijn die met hun (re-)migratiepatronen tussen platteland en stad hier de nieuwkomers zijn. Die ‘autochtonen’, zo blijkt uit rapporten van het Sociaal Cultureel Planbureau, hebben overigens ook nog eens het minst interculturele contacten buiten ‘de eigen groep’ en zijn het meest negatief over interetnische vriendschappen. Met andere woorden: de segregatie en ‘gebrekkige integratie’ van de ‘autochtoon’ blijkt zo gezien eigenlijk nog het meest zorgelijk. Over ‘benoemen en aanpakken’ en een ‘integratieoffensief’ gesproken.

Wij zijn in Rotterdam geboren en getogen, hebben hier gestudeerd, wij zijn trots op ons geloof, trots op onze multiculturele wortels en, niet in de laatste plaats, trots op onze stad!

Wij wonen hier heel ons leven, dat kan geen enkele wethouder ons na zeggen, en ook de burgemeester niet. En dat geeft niks hoor, maar zet jezelf dan niet buitenspel met die achterhaalde integratieretoriek. Terwijl zij juist van buiten Rotterdam komen, komen zij ons met hun beleid vertellen dat wij als geboren en getogen Rotterdammers ‘migranten’, ‘allochtonen’, ‘nieuwkomers’ of zelfs ‘vreemdelingen’ zijn in onze eigen stad en dat we ons aan hen moeten aanpassen. Maar wij zijn hier de vreemdelingen niet, blijkbaar zijn deze politici vervreemd van de realiteit in Rotterdam. Het wordt tijd dat deze politici zich aanpassen.

Goede voornemens

Een nieuwe generatie Rotterdammers is allang gestopt met ‘integreren’ én is het best geïntegreerd van iedereen. We zijn allang begonnen met samenleven. Hoogste tijd voor de burgemeester, wethouders en coalitiepartijen om zich aan te passen aan de rijke diversiteit in onze stad! Wij roepen het stadsbestuur op om afstand te nemen van het ‘Gij zult (nooit helemaal) worden zoals ik!’-integratiediscours. Ga de straat op. Leer van een nieuwe generatie Rotterdammers. Tijd voor een geheel nieuwe visie op het samenleven in onze stad. Naar een waardevolle balans tussen gemeenschappelijkheid en diversiteit. Over goede voornemens gesproken.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nourdin el Ouali

Nourdin el Ouali

Nourdin el Ouali (1981) is de politiek leider van NIDA, een op de islam geïnspireerde partij in de gemeenteraad.

Profiel-pagina
Aydin Peksert

Aydin Peksert

Aydin Peksert is gemeenteraadslid voor NIDA.

Profiel-pagina
avatar-renee-westerink

Renée Westerink

Wat Renée het liefst zou willen, is de wereld wat meer kleur geven. Daar werkt ze dan ook hard aan – achter de naaimachine, de tekentafel of de computer. Beeld, vorm en kleur zijn haar gereedschap.

Profiel-pagina