Ga naar de inhoud

Wie is hier nu eigenlijk de nieuwkomer?

Niet één wethouder of burgemeester woont al zijn hele leven in Rotterdam. Toch stellen zij dat zogenaamde ‘vreemdelingen’ of ‘allochtonen’ – die hun hele leven al in onze stad wonen – zich zouden moeten aanpassen. Nourdin el Ouali en Aydin Peksert van NIDA spreken zich uit tegen veel meer dan alleen de toon van het integratiedebat. 

Estafettepoliticus Nourdin El Ouali
Estafettepoliticus Nourdin El Ouali

De coalitiepartijen D66 en CDA zeggen te vallen over de toon, en “een beetje over de inhoud”, van de voorlopige integratienota van Leefbaar-wethouder Schneider. Het werkelijke probleem van het zogenoemde integratiedebat en –beleid gaat echter veel verder dan de toon en een beetje de inhoud. Het integratiediscours als geheel is fundamenteel problematisch. Dat partijen als D66 en CDA zo nu en dan slechts de (harde?) toon en een beetje inhoud problematiseren, is daar onderdeel van.

Willem Schinkel

De Rotterdamse socioloog Willem Schinkel legde inmiddels alweer acht jaar geleden de onder meer ‘culturistische’, polariserende, stigmatiserende en uitsluitende werking van het zogenoemde integratiediscours haarfijn bloot (filmpje!). De wethouder heeft deze socioloog duidelijk niet begrepen. Een ieder die slechts de toon en een beetje inhoud problematiseert ook niet.

Een nieuwe generatie Rotterdammers begrijpt het gelukkig wel, ondanks de politieke tegenwind. Met onze wortels verspreid over de wereld groeien we met elkaar op als vrienden, klasgenoten, buren, teamgenoten en collega’s. Wij laten ons niet opdelen in dat destructieve wij-zij denken. In die achterhaalde autochtonen-allochtonen retoriek. De realiteit spreekt voor zich: Inmiddels is meer dan de helft van de Rotterdammers zogenaamd ‘allochtoon’. Ondertussen is ook meer dan de helft van die zogenaamde ‘allochtonen’ gewoon hier geboren en getogen.

Niet geïntegreerde autochtonen

De stadsdynamiek in een stad als Rotterdam leert ons dat het eerder de zogenaamde ‘autochtonen’ zijn die met hun (re-)migratiepatronen tussen platteland en stad hier de nieuwkomers zijn. Die ‘autochtonen’, zo blijkt uit rapporten van het Sociaal Cultureel Planbureau, hebben overigens ook nog eens het minst interculturele contacten buiten ‘de eigen groep’ en zijn het meest negatief over interetnische vriendschappen. Met andere woorden: de segregatie en ‘gebrekkige integratie’ van de ‘autochtoon’ blijkt zo gezien eigenlijk nog het meest zorgelijk. Over ‘benoemen en aanpakken’ en een ‘integratieoffensief’ gesproken.

Wij zijn in Rotterdam geboren en getogen, hebben hier gestudeerd, wij zijn trots op ons geloof, trots op onze multiculturele wortels en, niet in de laatste plaats, trots op onze stad!

Wij wonen hier heel ons leven, dat kan geen enkele wethouder ons na zeggen, en ook de burgemeester niet. En dat geeft niks hoor, maar zet jezelf dan niet buitenspel met die achterhaalde integratieretoriek. Terwijl zij juist van buiten Rotterdam komen, komen zij ons met hun beleid vertellen dat wij als geboren en getogen Rotterdammers ‘migranten’, ‘allochtonen’, ‘nieuwkomers’ of zelfs ‘vreemdelingen’ zijn in onze eigen stad en dat we ons aan hen moeten aanpassen. Maar wij zijn hier de vreemdelingen niet, blijkbaar zijn deze politici vervreemd van de realiteit in Rotterdam. Het wordt tijd dat deze politici zich aanpassen.

Goede voornemens

Een nieuwe generatie Rotterdammers is allang gestopt met ‘integreren’ én is het best geïntegreerd van iedereen. We zijn allang begonnen met samenleven. Hoogste tijd voor de burgemeester, wethouders en coalitiepartijen om zich aan te passen aan de rijke diversiteit in onze stad! Wij roepen het stadsbestuur op om afstand te nemen van het ‘Gij zult (nooit helemaal) worden zoals ik!’-integratiediscours. Ga de straat op. Leer van een nieuwe generatie Rotterdammers. Tijd voor een geheel nieuwe visie op het samenleven in onze stad. Naar een waardevolle balans tussen gemeenschappelijkheid en diversiteit. Over goede voornemens gesproken.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures