Ga naar de inhoud

Wie is hier nu eigenlijk de nieuwkomer?

Niet één wethouder of burgemeester woont al zijn hele leven in Rotterdam. Toch stellen zij dat zogenaamde ‘vreemdelingen’ of ‘allochtonen’ – die hun hele leven al in onze stad wonen – zich zouden moeten aanpassen. Nourdin el Ouali en Aydin Peksert van NIDA spreken zich uit tegen veel meer dan alleen de toon van het integratiedebat. 

Estafettepoliticus Nourdin El Ouali
Estafettepoliticus Nourdin El Ouali

De coalitiepartijen D66 en CDA zeggen te vallen over de toon, en “een beetje over de inhoud”, van de voorlopige integratienota van Leefbaar-wethouder Schneider. Het werkelijke probleem van het zogenoemde integratiedebat en –beleid gaat echter veel verder dan de toon en een beetje de inhoud. Het integratiediscours als geheel is fundamenteel problematisch. Dat partijen als D66 en CDA zo nu en dan slechts de (harde?) toon en een beetje inhoud problematiseren, is daar onderdeel van.

Willem Schinkel

De Rotterdamse socioloog Willem Schinkel legde inmiddels alweer acht jaar geleden de onder meer ‘culturistische’, polariserende, stigmatiserende en uitsluitende werking van het zogenoemde integratiediscours haarfijn bloot (filmpje!). De wethouder heeft deze socioloog duidelijk niet begrepen. Een ieder die slechts de toon en een beetje inhoud problematiseert ook niet.

Een nieuwe generatie Rotterdammers begrijpt het gelukkig wel, ondanks de politieke tegenwind. Met onze wortels verspreid over de wereld groeien we met elkaar op als vrienden, klasgenoten, buren, teamgenoten en collega’s. Wij laten ons niet opdelen in dat destructieve wij-zij denken. In die achterhaalde autochtonen-allochtonen retoriek. De realiteit spreekt voor zich: Inmiddels is meer dan de helft van de Rotterdammers zogenaamd ‘allochtoon’. Ondertussen is ook meer dan de helft van die zogenaamde ‘allochtonen’ gewoon hier geboren en getogen.

Niet geïntegreerde autochtonen

De stadsdynamiek in een stad als Rotterdam leert ons dat het eerder de zogenaamde ‘autochtonen’ zijn die met hun (re-)migratiepatronen tussen platteland en stad hier de nieuwkomers zijn. Die ‘autochtonen’, zo blijkt uit rapporten van het Sociaal Cultureel Planbureau, hebben overigens ook nog eens het minst interculturele contacten buiten ‘de eigen groep’ en zijn het meest negatief over interetnische vriendschappen. Met andere woorden: de segregatie en ‘gebrekkige integratie’ van de ‘autochtoon’ blijkt zo gezien eigenlijk nog het meest zorgelijk. Over ‘benoemen en aanpakken’ en een ‘integratieoffensief’ gesproken.

Wij zijn in Rotterdam geboren en getogen, hebben hier gestudeerd, wij zijn trots op ons geloof, trots op onze multiculturele wortels en, niet in de laatste plaats, trots op onze stad!

Wij wonen hier heel ons leven, dat kan geen enkele wethouder ons na zeggen, en ook de burgemeester niet. En dat geeft niks hoor, maar zet jezelf dan niet buitenspel met die achterhaalde integratieretoriek. Terwijl zij juist van buiten Rotterdam komen, komen zij ons met hun beleid vertellen dat wij als geboren en getogen Rotterdammers ‘migranten’, ‘allochtonen’, ‘nieuwkomers’ of zelfs ‘vreemdelingen’ zijn in onze eigen stad en dat we ons aan hen moeten aanpassen. Maar wij zijn hier de vreemdelingen niet, blijkbaar zijn deze politici vervreemd van de realiteit in Rotterdam. Het wordt tijd dat deze politici zich aanpassen.

Goede voornemens

Een nieuwe generatie Rotterdammers is allang gestopt met ‘integreren’ én is het best geïntegreerd van iedereen. We zijn allang begonnen met samenleven. Hoogste tijd voor de burgemeester, wethouders en coalitiepartijen om zich aan te passen aan de rijke diversiteit in onze stad! Wij roepen het stadsbestuur op om afstand te nemen van het ‘Gij zult (nooit helemaal) worden zoals ik!’-integratiediscours. Ga de straat op. Leer van een nieuwe generatie Rotterdammers. Tijd voor een geheel nieuwe visie op het samenleven in onze stad. Naar een waardevolle balans tussen gemeenschappelijkheid en diversiteit. Over goede voornemens gesproken.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?

Misschien vind je dit ook interessant

  • Verkoop kunstenaarsatelier Kunst en Complex: de gemeente ging eens niet voor de winst, maar zet nu wel de verhoudingen in M4H op scherp

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Met de verkoop van een karakteristiek fabriekspand aan de Keileweg geeft de gemeente de gebiedsontwikkeling in M4H een slinger. Het pand gaat naar de projectontwikkelaar met het meest creatieve plan. Maar de huidige huurders – kunstenaarsvereniging Kunst & Complex – werden hier niet bij betrokken en dwarsbomen nu de benodigde vergunning. Wat gaat de gemeente doen?

  • “Elkaar ‘echt zien’ gaat verder dan elkaar tolereren”

    • Politiek

    Hoe zorg je in tijden van polarisatie voor verbinding in de samenleving? Harvard-socioloog Michèle Lamont schreef er een boek over. In aanloop naar haar lezing bij De Dépendence – en vlak voor de Amerikaanse verkiezingen – sprak Arlette van den Berg met haar.

  • Italiaanse lessen voor een geslaagd Rotterdams burgerberaad: hoe nu verder?

    • Klimaat

    Nu het Rotterdamse Burgerberaad voor het Klimaat vorige week haar adviezen heeft aangeboden aan wethouder Chantal Zeegers, lijkt het eind goed, al goed. Maar wie kijkt naar vergelijkbare projecten, zoals in het Italiaanse Bologna, ziet dat dit pas het begin is: hoe zorg je ervoor dat adviezen ook daadwerkelijk geïmplementeerd worden? En zijn er valkuilen die Rotterdam kan voorkomen?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Het Chabot Museum Rotterdam is per direct op zoek naar een Hoofd/Medewerker Publiek en Communicatie voor 28 – 32 uur per week.

  • Om in een proces van co-creatie met de St.
    Michaëlschool in Hillegersberg en de Prins Alexanderschool in Ommoord activiteiten te ontwikkelen en te begeleiden is het Chabot Museum (i.v.m. zwangerschapsverlof van de huidige Cultuurcoach) per 1 maart op zoek naar een cultuurcoach beeldende kunst en erfgoed (in te vullen door een of twee cultuurcoaches) die zijn of haar enthousiasme voor verbeelding verbindend wil inzetten in alle klassen op deze scholen in twee verschillende wijken rond het Land van Chabot.

  • Vanwege het periodiek aftreden van een van de leden, zoekt Live@BIRD per januari 2025 een nieuw lid voor de Raad van Toezicht.

  • Bekijk alle vacatures