Ga naar de inhoud

Wie is hier nu eigenlijk de nieuwkomer?

Niet één wethouder of burgemeester woont al zijn hele leven in Rotterdam. Toch stellen zij dat zogenaamde ‘vreemdelingen’ of ‘allochtonen’ – die hun hele leven al in onze stad wonen – zich zouden moeten aanpassen. Nourdin el Ouali en Aydin Peksert van NIDA spreken zich uit tegen veel meer dan alleen de toon van het integratiedebat. 

Estafettepoliticus Nourdin El Ouali
Estafettepoliticus Nourdin El Ouali

De coalitiepartijen D66 en CDA zeggen te vallen over de toon, en “een beetje over de inhoud”, van de voorlopige integratienota van Leefbaar-wethouder Schneider. Het werkelijke probleem van het zogenoemde integratiedebat en –beleid gaat echter veel verder dan de toon en een beetje de inhoud. Het integratiediscours als geheel is fundamenteel problematisch. Dat partijen als D66 en CDA zo nu en dan slechts de (harde?) toon en een beetje inhoud problematiseren, is daar onderdeel van.

Willem Schinkel

De Rotterdamse socioloog Willem Schinkel legde inmiddels alweer acht jaar geleden de onder meer ‘culturistische’, polariserende, stigmatiserende en uitsluitende werking van het zogenoemde integratiediscours haarfijn bloot (filmpje!). De wethouder heeft deze socioloog duidelijk niet begrepen. Een ieder die slechts de toon en een beetje inhoud problematiseert ook niet.

Een nieuwe generatie Rotterdammers begrijpt het gelukkig wel, ondanks de politieke tegenwind. Met onze wortels verspreid over de wereld groeien we met elkaar op als vrienden, klasgenoten, buren, teamgenoten en collega’s. Wij laten ons niet opdelen in dat destructieve wij-zij denken. In die achterhaalde autochtonen-allochtonen retoriek. De realiteit spreekt voor zich: Inmiddels is meer dan de helft van de Rotterdammers zogenaamd ‘allochtoon’. Ondertussen is ook meer dan de helft van die zogenaamde ‘allochtonen’ gewoon hier geboren en getogen.

Niet geïntegreerde autochtonen

De stadsdynamiek in een stad als Rotterdam leert ons dat het eerder de zogenaamde ‘autochtonen’ zijn die met hun (re-)migratiepatronen tussen platteland en stad hier de nieuwkomers zijn. Die ‘autochtonen’, zo blijkt uit rapporten van het Sociaal Cultureel Planbureau, hebben overigens ook nog eens het minst interculturele contacten buiten ‘de eigen groep’ en zijn het meest negatief over interetnische vriendschappen. Met andere woorden: de segregatie en ‘gebrekkige integratie’ van de ‘autochtoon’ blijkt zo gezien eigenlijk nog het meest zorgelijk. Over ‘benoemen en aanpakken’ en een ‘integratieoffensief’ gesproken.

Wij zijn in Rotterdam geboren en getogen, hebben hier gestudeerd, wij zijn trots op ons geloof, trots op onze multiculturele wortels en, niet in de laatste plaats, trots op onze stad!

Wij wonen hier heel ons leven, dat kan geen enkele wethouder ons na zeggen, en ook de burgemeester niet. En dat geeft niks hoor, maar zet jezelf dan niet buitenspel met die achterhaalde integratieretoriek. Terwijl zij juist van buiten Rotterdam komen, komen zij ons met hun beleid vertellen dat wij als geboren en getogen Rotterdammers ‘migranten’, ‘allochtonen’, ‘nieuwkomers’ of zelfs ‘vreemdelingen’ zijn in onze eigen stad en dat we ons aan hen moeten aanpassen. Maar wij zijn hier de vreemdelingen niet, blijkbaar zijn deze politici vervreemd van de realiteit in Rotterdam. Het wordt tijd dat deze politici zich aanpassen.

Goede voornemens

Een nieuwe generatie Rotterdammers is allang gestopt met ‘integreren’ én is het best geïntegreerd van iedereen. We zijn allang begonnen met samenleven. Hoogste tijd voor de burgemeester, wethouders en coalitiepartijen om zich aan te passen aan de rijke diversiteit in onze stad! Wij roepen het stadsbestuur op om afstand te nemen van het ‘Gij zult (nooit helemaal) worden zoals ik!’-integratiediscours. Ga de straat op. Leer van een nieuwe generatie Rotterdammers. Tijd voor een geheel nieuwe visie op het samenleven in onze stad. Naar een waardevolle balans tussen gemeenschappelijkheid en diversiteit. Over goede voornemens gesproken.

Al 54 reacties — discussieer mee!

 • Karin praat voor u zelf alstublieft
  U bent precies die reden dat er discriminatie blijft spelen met uw doctrine.
  En praat u niet over Surinaamse of Cabo mensen want u kunt zich niet invoelen bij die mensen.
  Uw inlevingvermogen is beperkt tot uw eigen origine en kijk eens in sportcentra of horeca hoe de diverse culturen wel elkaar aanvoelen,en afsluiten en jezelf die doctrine inpeperen maakt u zuur en verward.en boos en fanatiek.

 • Natuurlijk mis ik weer het commentaar van Het Grote Licht uit het Oosten.
  VB wel gebruiken als uithangbord voor zijn gedachtenkronkels, maar zich te goed voelen om commentaar te geven.
  Fantastische VOLKSvertegenwoordiger.

  • Weer ben ik het met u eens meneer Sorensen (niet altijd hoor). Het is bijna een politieke doodzonde om als volksvertegenwoordiger consequent niet te reageren, om alleen maar te zenden. Ik kan het inmiddels niet meer anders uitleggen dan lafheid. En/of:

   Ouali realiseert zich waarschijnlijk donders goed dat hij als bestuurder compleet door de mand valt met, laten we zeggen de nogal irrationele, onbeholpen, reacties als die van zijn volgers. Hij zal met inhoudelijke tegenargumenten moeten komen. Het is mij tot slot een raadsel waarom deze man wordt gelauwerd als ‘groot politiek talent’.

 • Het is werkelijk stuitend om te zien hoe kortzichtig er door pro NIDA gangers gereageerd wordt. Niemand die ingaat op het simpel na te trekken feit dat D66, CDA en LR. Nee zelfs de partij LR alleen al een veel grotere multi-culturele achterban heeft dan NIDA ooit zal krijgen.

  Niemand die het op z,n minst wat vreemd vindt dat NIDA roept een wij samenleving te pretenderen, maar twee zinnen later een gehele bevolkingsgroep de ” westerse autochtonen” op een Wilderiaanse wijze wegzet en ridiculiseert. Wie is eigenlijk die Westerse autochtoon? 1 op de vier huwelijken is gemengd veel kindjes met een mokka kleurtje zeg maar! Maar wel vaak dat beide ouders in Nederland zijn geboren. Volgens de definitie autochtoon/allochtoon zijn deze kinderen gewoon autochtoon. En volgens NIDA dan niet geïntegreerd toch? Of moet ik dit niet zo zien en gaat het vooral om de blanke autochtonen? Een huidskleur dingetje zeg maar. Racisme om het beestje bij het naampje te noemen!.

  We gaan nog even verder, want hoe kijkt NIDA dan naar de groep blanke Nederlanders die zich hebben bekeert tot de islam? treden die dan officieel uit de groep Westerse niet geïntegreerde autochtonen? Want als dat zo is dan kunnen we de groep waar NIDA zich tegen keert weer ietsje kleiner maken. Ik ga er zomaar vanuit dat links denkende blanken Nederlanders ook niet tot de door NIDA verklaarde niet geïntegreerde melaatse behoord. Dan kan ik dus concluderen dat NIDA vooral blanken niet in allah gelovende VVD, CDA, D66, PVV en SGP/CU stemmers onverlaten vindt die niet geïntegreerd zijn. Dit klopt dan toch? Of zie ik het fout? Sla ik nu volkomen de plank mis, lijdt ik aan islamofobie en ben ik zelf eigenlijk de ware racist in deze? Kom er maar in,…

 • Dat geld, netwerk en de baantjes geldt niet voor de grootste partij in onze stad! Sterker nog het belemmert je carrière als je LR op één of andere manier hebt vertegenwoordigd.
  Goedmensen interpreteren artikel 1 van de grondwet n.l. uiterst selectief. Niet discrimineren op politieke gezindheid hebben ze ongeldig verklaard.
  Zie commentaat hierboven.

 • Zie net HGLuhO een propagandafilmpje inspreken met een kindje; zijn zoontje geloof ik.
  Als wij nu zijn mentaliteit zouden hebben – Zwarte Piet poppen is lynchen – dan weet ik direct een aantal linken met dictators en kinderen o.a. Saddam Houssein met een bang gegijzeld jongetje, maar gelukkig hebben we zijn mentaliteit niet!
  Kinderen voor politieke propaganda: Ongelooflijk.

 • Is religie bespotten en God bespotten een integratiepunt?
  Dus is het verketteren van God en religie dus alle religies een voorwaarde om te integreren?
  Gelukkig denkt niet iedereen zo en neem ik aan daan dat jij voor jezelf spreekt?
  Spot hoef je niet serieus te nemen omdat de spotter er een probleem mee heeft,dus is zijn haar shit.
  Geweld als antwoord op spot is ook absoluut niet te tolereren.negeren is het beste,om hondepoep loop je ook heen waarom om onzinnige spot dan niet?

  Maar het een integratie voorwaarde noemen is knettergek
  Maar wat daan stelt vind ik ook overdreven.

 • Sterker, ik meen dat het hét belangrijkste integratiepunt is. Als je de spot van je geloof / God niet kunt accepteren, lig je voortdurend op ramkoers in een maatschappij waarin alles te allen tijde bespot kan worden.

  Want, wat moet je doen als je woont in een maatschappij waarin alles te allen tijde bespot kan worden, en jij dat niet kunt accepteren?

  Naar het Openbaar Ministerie lopen om aangifte te doen wegens godslastering gaat niet meer sinds het ‘Ezelproces‘.

  Dus wat moet je dan als ‘beledigde partij’?

  Er zit maar een ding op: De spot accepteren.

 • Ik zeg negeren is beter.
  De frustratie van de spotter zou ook een punt kunnen zijn om aan te werken? De spot drijven met iets moet ergens om te doen zijn toch?
  Accepteren dat spot gebeurt ja,daar heb je gelijk in.
  Maar het er mee eens zijn is een tweede:-)
  Je mag die afkeuren,verpicht goedkeuren lijkt me iets noord korea achtigs.
  Accepteren en negeren.dat de spotter een probleem of frustratie heeft met iets is zijn haar torrie.
  Of bedoel jij daan dat met die spot accepteren ook ondergaan?ik bedoel dat die spot omwille van bekeren of religie afvallen moet dienen?
  Is die spot daar voor bedoeld?
  En negeren is dan niet wat de spotter wil?
  Toch zeg ik,accepteren ja hoor en gewoon negeren die spot:-)
  Bekeren vind ik iets voor missionarisen of andere fanatici.

 • Toch wel frappant dat de kiezers die op D66-CDA en LR een veel diverse etnische en religieuze achtergrond hebben dan de kiezers van NIDA. Alleen LR al ( na pvda de grootste partij onder allochtonen kiezers) heeft 6 zetels te danken aan de ‘Allochtonen’ kiezer.
  De wethouders vertegenwoordigen minstens een 20 voudige aan Rotterdamse kiezers dan dat NIDA doet. En ik weet zeker dat vele vvd, sp, sgp en zelfs PvdA kiezers zich meer vertegenwoordigd voelen door dit college dan door de Islamitische partij NIDA. Het zou NIDA sieren als ze uit solidariteit met onze multiculturele open samenleving cartoons van Charlie Hebdo op haar website plaatsen ipv dit doort onzinnige stukje op versbeton te schrijven.

 • Mike,
  Zo’n stupide reactie heb ik nog niet eerder gelezen.
  Leefbaar die de meeste allochtonenkiezers heeft,en dat onzinnige niets ter doen hebbende spotprenten op sites moeten plaatsen?
  Dat er mensen frustratie op die manier willen uitten of gelovigen hopen ermee te bekeren is hun shit,maar willen dat men hun sites hiermee moeten bevuilen?nee toch?
  Mike leefbaar die allochtonenkiezers heeft?met hun? Partijprogramma kom op man aub zet jezelf niet voor schut,kan je net zo goed een spotprentje over jezelf plaatsen,net zo belachelijk:-)

 • Jolly,

  Lezen blijkt een vak. Wat ik aangeef is dat na de PVDA LR de grootste partij onder allochtonen stemmers is geworden. Google eens wat lokale politieke analyses 2014 en je hebt je al snel je bewijs. En roeptoeter niet over een programma wat je nooit heb gelezen, anders had jezelf ook wel begrepen dat je opmerking noch kant noch wal raakt .

  En als je denkt dat de spotprent bedoelt zijn om gelovigen te bekeren dan heb je werkelijk geen idee waar het over gaat. Doe jezelf een plezier reageer gewoon niet. Je maakt jezelf grenzeloos belachelijk.

 • Deze spotprents zijn satirische cartoons die in een oogopslag en op vernuftige humoristische wijze de ernst van het geen wat afgebeeld wordt in (maatschappelijk) perspectief zet.
  Satirische humor, de spotprent heeft dus een maatschappelijk relativerende functie en heeft wat mij betreft zelfs een controlerende taak mbt het instant houden van een open democratie. Vrijheid verdwijnt op het moment dat er niet de spot gedreven kan worden met daden van mensen en/ of religie en religieuze uitingen. Een spotprent zet je in beweging en laat je “iets” voelen. “Jou like it or hate it “. Beschaving is de mate waarmee het individue of een gemeenschap hiermee om kan gaan. Barbarisme heeft zich enkele uren geleden in Parijs afgespeeld.

  Maar goed deze uitleg zal moeilijk voor je te begrijpen zijn getuigende het feit dat je zonder enige kennis van zaken volhardend vast blijft houden aan je eigen eenzijdige politieke werkelijkheidsbeeld.

 • Pikorde in satire zou ook eens moeten veranderen,gewoon iedereen satiren niet enkel een bepaalde doelgroep maar ook andere die vaak niet worden bespot omdat de spotter die beschermd,en tegenspot wordt dan weer vaak anti democratisch o.i.d gezien en verboden,dus die vlag van open en vrijheid voor iedere mening is er niet altijd,tenzij het wel of niet uitkomt.
  En ik zie journalistiek en maken van tekeningetjes niet als nieuwsvergaring.

 • Volgens mij is er sprake van een VOORLOPIGE integratienota zodat bovenstaand een beetje prematuur lijkt.

  Grappig is te zien dat een club die slechts een deel van de Rotterdamse bevolking aanspreekt zich er op voorstaat alle allochtonen te vertegenwoordigen. Arrogantie of totaal verkeerd zelfbewustzijn ?
  Gelukkig zijn ze trots op hun geloof. Dat zal wel komen omdat dat geloof zoveel zegeningen voor de mensheid heeft voortgebracht en nog iedere dag voortbrengt.

  Ik zal ook maar niet naar mijn voetbalclub gaan, mijn collega’s en oud leerlingen gaan mijden, mijn buren negeren, geen familiebezoeken afleggen en mijn caravanplek opzeggen. Anders voldoe ik niet aan het stereotype (hoezo generaliseren?) dat ik geen interculturele contacten heb.
  Ik kan trouwens wel gewoon naar mijn werk gaan, want er zijn in dit land nogal wat partijen die het multiculturalisme vooral voor anderen aanbevelen.

 • Een deel,groot deel wordt niet of nauwelijks behoorlijk vertegenwoordigd door sommige partijen en gezien als niet geintegreerd of het waren jullie ouders niet,of ons volk eerst..
  Daarom is het van belang dat ook DIE hardwerkende rotterdammers hun belangen worden behartigd en als volwaardig burger worden beschouwd.
  En ook de campingganger,voetbalclub aanhanger,of buurtkroeg ganger en familiebezoeker met familie die een volkse eigen inteelt gedachtengoed heeft mag gewoon zijn of haar eigen denkbeeld uitten en voeden onderling hoor.

  Maar wel realistisch zijn dat je of jullie of ons volk of welke zich belangrijker voelende club dan ook weet dat je niet de enige bent die hier woont.
  Iedere Nederlander is Hollandsch staatsburger,en die beperkte volkse camping,die beperkte politieke beweging etc.maakt het dat mensen oogkleppen op blijven houden om de illusie van wij waren eerst of ons volk eerst enzovoort helpen te beleven in de waan.
  Daarom voor iedere! Burger een stemgeluid en belangenbehartiging in de stad!

 • Altijd als ik een bijdrage lees van de profeet el Ouali (en volgelingen) pak ik 2 cartoons erbij: 1 van 2 agenda’s en 1 van een wolf verkleed als schaap. We hebben op VB al vele malen kennis kunnen maken met zijn leugens en gedraai.

  Ik heb helemaal niets tegen een Moslimpartij, maar gooi je conservatief religieuze, soennitische kaarten gewoon op tafel. Beledig onze intelligentie niet met ‘Bij de geboorte van iedere Rotterdammer planten we een boom’ of ‘Gratis parkeren op zon- en feestdagen’: ook op Offerfeest, Joods nieuwjaar en Holi’.

  Flikker toch op!, zou Youp van ’t Hek zeggen en sinds gisteren ook onze onvolprezen burgemeester met gevaar voor eigen leven.

  In deze ‘we gaan een saaie column schrijven met veel dure woorden’ viel, behalve de timing 1 dag na Parijs, de zin op: ‘Wij laten ons niet opdelen in dat destructieve wij-zij denken’.

  Nee, vandaar dat je een MOSLIM-partij opricht en expliciet op zoek bent naar: ‘….Zelfbewuste Rotterdamse MOSLIMS…..’ Vandaar ook dat Ouali op het blog ‘Wij blijven hier’ niet aflatend jankt over niet alleen de Nederlandse samenleving die in zijn ogen ‘ethisch ernstig failliet’ is, maar ook over het racisme van Nederlanders/autochtonen, zonder daar ook maar één keer het racisme en de virulente haat van veel Moslims tegenover te stellen. Of moet ik dit soms zien als cónstructief wij-zij denken?

  Sorensen noemde het al, is het een gotspe dat Ouali hier denkt te spreken namens alle allochtonen. Alsof bijvoorbeeld een levenslustige Surinamer of Kaapverdiaan zich aangesproken zou voelen door zijn steile dogmatiek. Hilarisch.

  Wie denk je dat je voor je hebt El Ouali? Eerlijkheid duurt het langst.

 • Hi Conchita, laat ik nou nog nooit hebben gehoord van ‘feministencartoonmakers’. Ik zeg het maar recht voor z’n raap: bedoel je bijvoorbeeld een cartoon van een vrouw die verkracht wordt, ofzo? Dat dat zou moet kunnen als ze schaars gekleed is en er daarom om vraagt? Op wat voor manier zou de spot gedreven moeten worden met vrouwen, maar wat niet gebeurd omdat ze ‘beschermd’ worden? Dat ze niet kunnen inparkeren? (ik geef het toe!)

  En wat moet ik maken van ‘cartoonmakers met bepaalde politieke overweging nooit de eigen politici cartoonen’. Inderdaad, maar die worden dan weer wel bespot door cartoonisten van andere politieke stromingen. Ken jij 1 politicus die nooit in een cartoon voorkomt?

  Je kletst maar wat, je bedoelde Joden. Nogmaals, geeft niet, maar ‘call a spade, a spade’.

  Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om ook nog even te reageren op je comment van 8/1 13:19. Het Vaticaan, Staphorst: hoe groot schat je de kans in dat je door Katholieken of streng gereformeerden te bespotten, wordt afgeslacht?

  Next.

 • Waar vragen schaarsgeklede vrouwen om?
  Waarom schiet jij daarbij meteen in de verdediging:-)
  Ik kan een cartoon bedenken van een schaarsgeklede vrouw die het erg koud heeft ergens beneden of dat er een kalfje plots melk wil drinken bij een halfblote tiet?als de vrouw in een weiland met haar blousje open loopt?
  Grappig toch?
  Maar dat wordt weer vrouwonvriendelijk genoemd en dat mag niet:-)ook geen cartoon dan:-)

 • Wat een fanatieke anti moslim rethoriek zeg!
  En frustratie duidelijk,kind zoek hulp.
  En allochtonen voelen zich enorm verbonden vanwege de term allochtonen en ook zijn er Surinaamse,Kaapverdische,pakistaanse,Hindoestaanse,Turkse,Marokkaanse,Joegoslavische,Egyptische,Libanese,irakese,Iraanse,Indonesische,Bulgaarse,Afrikaanse,Ethiopische,Albanese en Nederlands van origine moslims!
  Dus allemaal verbonden,maar NIDA is er voor iedereen staat in hun programma en zijn er voor alle rotterdammers met dezelfde kansen,geen segregatie op gebied van RELIGIE,AFKOMST en INKOMEN…dat zie je maar al te veel bij andere partijen.

  En Karin jij bent duidelijk niet inlevend in de allochtone gemeenschap,want jij praat duidelijk met oogkleppen op je eigen inteelthoekje te verdedigen.
  Maar Karin je woont met diverse andere medeburgers in onze stad,en wat jij niet weet is dat allochtonen onderling WEL verbonden zijn,ook al is religie verschillend.Uit jouw betoog blijkt toch dat het allochtoon zijn een verbond heeft onderling dat wordt begrepen van elkaar alsnje jouw soort rethoriek leest of bepaalde politici allochtonen ergens weer benadelen.

 • Een politicus die leugens vertelt, het moet niet gekker worden in dit land 😉

  Ik begrijp niet zo goed waar je argwaan zo vandaan komt Karin. Stel dát El Ouali een extreem religieuze agenda heeft, dan is het toch het beste dat hij deze via onze geëigende democratische wegen probeert te realiseren?

  Ontopic: ik vind het een intelligent stuk, dat de absurditeit van de integratiediscussie op scherpe manier laat zien. Ben ook blij met de losse, bijna olijke toon van het stuk.

 • Een nieuwjaarsreceptie is er om gasten te ontvangen. Die gasten – kunnen klaarblijkelijk alleen in een multiculturele contekst ontvangen worden door NIDA (tendens stukje Grote LIcht uit het Oosten) die vervolgens slechts één cultuur manifesteert en verwacht van haar gasten dat ze zich aanpassen. Iets dat de Nederlandse samenleving ook al decennia tevergeefs van de nieuwkomers verwacht.
  Sterker nog die gasten worden verrast met een citaat uit een boek waarin talloze malen herhaald wordt dat ze volslagen inferieur zijn aan hun gastgevers.
  Hartelijk welkom!

 • Ha die meneer Sörensen,

  Was u ook aanwezig op de nieuwjaarsreceptie van NIDA? Had ik dat geweten dan had ik u hoogstpersoonlijk wat borrelnootjes gebracht. Mijn ervaring leert dat de multiculinaire diversiteit in de keuken meestal wel wordt gewaardeerd.

  Toen mijn ouders in de jaren 70 naar Nederland kwamen, werd er niet van hen verwacht dat zij een stukje van hun identiteit zouden inleveren en was er genoeg ruimte voor behoud van eigen cultuur, hoe spijtig dit nu ook in uw ogen mag zijn. We kunnen de tijd niet terug draaien, we kunnen wel leren om samen te leven. Inmiddels is de nieuwe generatie Nederlanders (ongeacht afkomst) al een tijdje bezig het beste te halen uit al deze verschillende culturen. Die generatie die wel weet hoe het hoort om samen te leven, die hier zijn geboren en getogen, trots zijn op hun afkomst en religie en die hun “anders zijn” niet laten problematiseren door politici. Meneer Sörensen, u zit nog steeds vastgeroest in de jaren 80 en 90 en u speelt hetzelfde bandje keer op keer af. Wake up and smell the coffee!

 • Mijn ervaring in de keuken leert dat er altijd met iedereen rekening wordt gehouden. Het is heel gewoon om op een receptive wijn te schenken. Wist je dat er in de hemel rivieren van wijn zijn? 47,15 en 83,25 zijn? Wij christenen (Kafir) komen daar niet in en drinken het daarom nu al. Kwestie van beleefdheid en erbarmen om ons nu iets voor te schotelen.
  In de jaren 80 had ik een college, die Arabisch gaf op onze school. Ik had balletjes gehakt meegenomen en toen hij er een wilde pakken zei ik: “Sorry er zit varkensvlees in” Hij pakte er toch een, gaf me een knipoog en zei: “Vindt Allah geen probleem!” (geen Alleviet)
  Door de 2e en 3e generatie fanatiekelingen is dat nu wel een probleem!
  Dat ik vastzit in de jaren 80 en 90? Is dat een verwijt? Pim schreef al over de Verweesde Samenleving. Utrecht 1995.
  In dit land eten we varkensvlees, maken we afbeeldingen van iedereen inc. jullie profeet, bekritiseren we al eeuwen alle godsdiensten, kijken we niet neer op mensen met een ander – of zonder geloof, zijn mannen en vrouwen gelijk en hebben we geen rigide, stompzinnige (in mijn ogen) opvattingen over seksualiteit!
  Ik baal van die neo islamisten, want zij zijn het die de kloof maken en die mij de maat nemen en daarom ben ik het helemaal met de burgemeester eens . Als het je niet bevalt: “Rot op!”

 • Vele onderzoeken wijzen inderdaad uit dat multi-culturaliteit onder jongeren van de Z generatie veel vanzelfsprekender is dan bij de voorgaande Y en X ers. Er is echter een groep waarbij een omgekeerde trend valt te bespeuren. Ethiopische en Marokkaanse jong gelovigen keren zich meer dan vorige generatie af van leeftijdsgenoten met een andere etnische of religieuze achtergrond. Een bijzondere determinant is dat naast opleiding en sociale status, de mate van geloofsbetuiging van grote invloed is. Met andere woorden een hoogopgeleide moslima strak in de leer trekt veel sneller naar gelijkgezinden. En heeft veel minder op met multiculturele diversiteit dan haar liberale zuster van het VMBO. De ontkerkelijking is nog steeds in volle gang en de democratie heeft het moeilijk. Het overgrote deel van de jongeren gelooft niet en stemt niet. De NIDA stemmer haalt daarentegen steeds meer bezinning uit haar religie en vindt de weg naar het stemhokje inmiddels wel. De NIDA stemmer heeft dan ook veel meer overeenkomsten met de SGP dan met de gemiddelde representant van de Z generatie.
  Dus beste Jasmine waarom altijd die semi progressieve mierzoete multi-culti retoriek ? Erken gewoon dat de wijze waarop de huidige generatie Z leeft niet de NIDA wijze is. En weest trots op wat jullie als conservatief religieuze partij bereikt hebben

 • Ik verlang naar de jaren 70-80 toen je op het vliegveld even je tas moest laten controleren en daarna in kon stappen.
  Toen vrouwen en meisjes in korte rokjes zonder problemen over straat konden lopen.
  Toen er respect was voor ouderen en iedereen gewoon opstond in de tram c.q. bus.
  Toen er niet om de haverklap discriminatie geroepen werd.
  Toen er gewoon grappen over zwarte kousen en de paus gemaakt werden.
  Toen in onze geschiedenisboeken nog aandacht was voor vaderlandse helden als Johan de Wit en Tromp.
  Toen homo’s net volkomen vrij voor hun geaardheid konden uitkomen.
  toen het fragen van een keppeltje niet gevaarlijk was.
  Toen er geen censuur was, omdat een kleine religieuze minderheid zich beledigd voelde (Ezelproces Van het Reve)
  Toen er nog geen scholen waren, waar kinderen te horen kregen dat andersdenkenden minderwaardig zijn.
  Toen de criminaliteitscijfers aanmerkelijk lager waren.
  Toen werken en studeren nog als een plicht gezien werd.

  Kan uren doorgaan en omdat ik zo naar de Kuip ga kan ik er ook nog aan toevoegen. Toen mijn club nog kampioen werd.

 • De heer Quali van NIDA spreekt regelmatig met gespleten tong. Liegt en verdraait geregeld de feiten op Twitter. Als je de geluidsbanden van de Gemeenteraad zou beluisteren, dan hoor je dat het besprokene toch anders is dan hij beweert. Via Ahmed Aboutaleb – wat mogen wij ons prijzen met zo’n burgermeester – probeert hij constant aandacht te trekken. En de pers trapt er ook nog in ook. Deze meneer mag U zeggen tegen Aboutaleb. En een moslimpartij oprichten is sowieso een lachertje. Prima dat je een geloof aanhangt. Maar we leven in een seculier land waarin vrijheid van geloof is. Welke belangen hebben moslims dan nog meer dat past in een westerse rechtstaat? Neem van mij aan dat christelijke partijen altijd voor het geloof opkomen. Ook voor de islam. Gelijke monniken, gelijke kappen.

 • Boeiende reactie om meerdere redenen Daan.
  Waarom zou je als gelovige moeten accepteren dat jouw geloof of god bespot worden? Moet je dit per se accepteren, omdat we in een maatschappij leven waarin alles bespot moet kunnen worden? Lijkt mij nogal idioot, je kunt je prima uitspreken (dus niet accepteren) tegen spot wanneer dit je kwetst of raakt in je diepste zijn en tegelijkertijd goed geïntegreerd zin. Neem bijvoorbeeld het bespotten van de holocaust en haar overlevenden of slachtoffers, je kunt dit rustig not done noemen. Zijn mensen die zich hier, terecht, gekrenkt door voelen slecht geintegreerd, omdat spot de belangrijkste voorwaarde voor een goede integratie is? Lijkt mij niet, toch? Of gaat dit alleen op voor het bespotten van religies/goden/profeten? In dat geval kun je niet spreken van een maatschappij waarin alles ten alle tijden bespot moet kunnen worden. Hoe dan ook, we leven in een maatschappij met ontzettend veel vrijheden, maar geen enkele vrijheid is ongelimiteerd. Zelfs spot kent haar grenzen.

 • Heeeee, de Holocaust! Die hadden we nog niet gehad hier 🙂 Maar ik snap wat je bedoelt hoor, habibi. Qua vrijheid van meningsuiting zou het niet uit moeten maken of de Profeet (vrede zij met hem) uit de zesde eeuw in tekeningetjes wordt bespot of dat 6 miljoen vermoorde Joden op de hak worden genomen. Bijvoorbeeld door gebruik van de in jouw kringen über populaire term ‘Holohoax’. Spot is spot, nietwaar?

 • De Profeet? Er zijn tientallen profeten en voor christenen zoals ik Mohammed is m.i. geen boodschapper van God. Die toevoeging is een knieval aan mensen die mijn godsdienst voordurend beledigen en bespotten door hem wel een profeet te noemen.
  Ook het idee dat de Islam de voltooiing is van de grote monotheïstische godsdiensten is voor christenen die hun godsdienst hebben zien gaan door talloze vernieuwingen zoals de reformatie, de contrareformatie en de verlichting bespottelijk.
  Grote verschil is dat ze het van mij rustig mogen beweren.

 • @Karim
  Moek effe over nadenken. Ik zie een verschil tussen ‘spot om leed’ en ‘spot om religie’ (c.q. culturele uitingen e.d.). Wat het eerste betreft maakt het me niet eens uit of je de holocaust hebt meegemaakt of over een bananenschil bent uitgegleden. Het gaat er in die gevallen om dat er menselijk leed bij is betrokken. En daarvan is overigens ook sprake als iemand – let op de nuance – is gekrenkt door spot om zijn geloof en men hem bespot om die krenking. Die krenking is ook leed.

  Het bespotten van een geloof op zich daarentegen – of het nou islam, jodendom of christendom is – gaat niet om leed. Het is spot om een abstractie. Die abstractie is doelwit.

  Verder denk ik – maar dat is een beetje strijdig met eerdere posts van mij waarin ik stelde dat religie in de ‘neurologie/genen/brein’ is aangeboren – dat de meesten menen dat het aanhangen van een religie uiteindelijk een vrije keuze is. Het ondervinden van leed niet.

  Misschien is dat wel het verschil: bespotting om datgene waar je vrij in bent (meningen, voorkeuren, religie etc.) tegenover bespotting om zaken waar je niks aan kunt doen (leed, huidskleur etc.).

 • Toosje, wat Moslims aan rechten e.d. missen in dit land en wat een Moslimpartij dan uit zou gaan delen, heb ik hier al 2 keer eerder tevergeefs gevraagd. Ik vermoed dat je i.i.g. de uitgangspunten van bijv NIDA in deze richting moet zoeken:

  WE MUST UNITE FOR THE SAKE OF DA’WAH
  Islam is a complete way of life. We must adjust our lifestyle to our religion — not the other way round. That is, we cannot twist the laws of Allah and His message to fit our convenience or to please a person or group.
  To accomplish this noble mission, Muslims need to coordinate and unite their efforts to withstand the plots that aim at distorting Islamic teachings under slogans like “Reforming Islam” or “Promoting Liberal Islam.” We need to focus our energy in passing the genuine message of Allah to humanity.

  http://www.islamicity.com/ (geinige website)

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures