Ga naar de inhoud

Attentie: 1000 halsbandparkieten gezocht!

Stadsbioloog én vogelaar André de Baerdemaeker is naarstig op zoek naar de verblijfplaats van duizend halsbandparkieten. Ooit zaten ze gebroederlijk samen in Overschie, tot een bosuil ze de schrik van het leven toebracht. Weet jij waar ze zijn gebleven?

halsbandparkietendef
Verhuisde vogel gezocht!

Al sinds het begin van de jaren negentig slaapt de volledige Rotterdamse populatie halsbandparkieten in een handvol onooglijke bomen aan het Van Noortwijckplantsoen in Overschie. Sindsdien hebben vele mensen mij al gevraagd: “Waarom slapen die parkieten nu juist daar?”. Keer op keer was mijn antwoord: “Tja…waarom niet?” Wel, op die laatste vraag is nu een antwoord gekomen.

De halsbandparkiet, onder wetenschappers bekend als Psittacula krameri, is een zogenaamde exoot: een soort die niet van nature in Rotterdam voorkomt, maar die hier door mensenhanden in de loop van de jaren ‘70 vanuit Afrika of Azië naartoe is gebracht. Net als veel andere vogelsoorten, heeft ook de halsbandparkiet de goede gewoonte de nacht door te brengen op gemeenschappelijke slaapplaatsen. Op zulke centraal gelegen plekken komen vogels uit de wijde omtrek bijeen om in elkaars gezelschap de nacht door te brengen. Deze samenscholingen dienen niet alleen de veiligheid van het individu (een groep kan zich beter verweren tegen een roofdier), maar fungeren ook als inlichtingencentrum waar de laatste weetjes over voedertafels, pindasnoeren en veilige routes kunnen worden ingewonnen.

Voor hen die onderzoek doen naar halsbandparkieten, zoals ik, is de slaapplaats een uitermate fijne plek waar in korte tijd met zeer weinig inspanning zeer veel informatie vergaard kan worden. Zo is het mogelijk binnen een uur de volledige Rotterdamse populatie tot op de laatste veer te inventariseren én op tijd thuis te zijn voor het eten. Tenminste, dat was het geval tot afgelopen maandag. Toen bleek dat in de bomen, waarin een maand tevoren nog meer dan 1400 duttende parkieten zaten, nu nog slechts 240 zenuwachtige vogels verbleven. Wat was hier aan de hand? Een belangrijke aanwijzing werd gevonden in de vorm van een ontzielde parkiet. Het natgeregende en onthoofde lijkje had zijn laatste rustplaats gevonden in het gras naast één van de slaapbomen. Een roofdier had zijn slag geslagen. Forensisch onderzoek van de ecologen ter plaatse wees uit dat de dader waarschijnlijk een bosuil was.

Wat zich heeft voltrokken laat zich raden. De bosuil had weinig moeite de slaapplaats met de luidruchtige parkieten te lokaliseren. Door rustig af te wachten tot de groep stil werd en alle parkieten de slaap gevat hadden, kon hij zijn slachtoffer bij het licht van de straatlantaarns rustig uitkiezen en grijpen. De slapende parkieten, die zich veilig waanden, werden in het holst van de nacht opgeschrikt door de doodskreten van het slachtoffer. Reden genoeg om de biezen te pakken en de volgende avond ergens anders te bivakkeren.

Vorige winter voltrok zich een soortgelijk scenario. De halsbandparkieten die overdag Rotterdam-zuid onveilig maakten staken ‘s avonds de Nieuwe Maas ter hoogte van de Maastunnel over. Daarbij werden een aantal malen aangevallen door slechtvalken, waarop zij besloten in het vervolg op Zuid te overnachten. Ook nu blijkt een deel van de vermiste parkieten ten zuiden van de Nieuwe Maas te verblijven. We hebben in Pernis een groepje van 180 vogels gevonden die een nieuwe slaapplaats hebben ingericht in een stel aan het water staande elzen. Waar die duizend andere Rotterdamse parkieten de nacht doorbrengen? Ik weet het niet. Tips zijn welkom.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Antonio: het verhaal van een verzetsheld uit de Rotterdamse slavernijgeschiedenis

  • Wetenschap en onderwijs

  Rotterdam speelt een belangrijke rol in ons slavernijverleden, maar die geschiedenis ligt nog veelal begraven in internationale archieven. Loulou Drinkwaard verdiepte zich in de levensloop van Antonio, een man die stierf op een Rotterdamse plantage nadat hij zich herhaaldelijk verzette tegen een leven in slavernij.

 • Studenten, hou de EUR een spiegel voor en eis een debat

  • Wetenschap en onderwijs

  Een nieuw dieptepunt in het tegenwerken van studentendemonstraties, volgens Bas Keemink: vlak voor een aangekondigd studentenprotest sluit de Erasmus Universiteit al haar vestigingen. Niettemin betreurt Keemink ook de “nogal overdreven” reactie van de studenten: ze willen geen debat, maar een revolutie. Een opinie.

 • Woningnood raakt ook internationals: “Rustig studeren is lastig als je geen thuis hebt”

  • Wetenschap en onderwijs

  Als internationale student een kamer vinden in een oververhitte woningmarkt, is dat wel haalbaar? Vers Beton sprak met student Dimitris Tsouros, de Erasmus Universiteit en de gemeente over de woningnood onder internationals.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures