Ga naar de inhoud

BIRD breidt uit met een nieuw zaaltje en pizzeria

Terwijl politici, muziekprogrammeurs en culturele organisaties nog altijd ruziën of Rotterdam nou wel of geen poppodium nodig heeft, breidt BIRD rustig uit. Binnenkort opent het jazzpodium onder de Hofbogen een nieuw zaaltje en een pizzeria. 

BIRD krijgt er een extra boog aan de linkerzijde van de huidige ruimte bij. De muren tussen de bogen worden opengebroken. Daarbij worden ook nieuwe toiletten, een backstage ruimte en een grote garderobe in de nieuwe boog gebouwd. “Dat klinkt niet spannend, maar met betere voorzieningen kunnen we wel grotere artiesten naar BIRD halen en onze clubavonden uitbreiden,” zegt artistiek directeur Philip Powel in NRC Handelsblad (€).

In het interview gaat Powel dieper in op de financiën van BIRD. Dat de gemeente het podium – tegen het advies van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur – toch opnam in het Cultuurplan 2013-2016, noemt hij een redding. “Zonder subsidie was BIRD waarschijnlijk een club met restaurant geworden, waar heel af en toe livemuziek geprogrammeerd werd.”
De capaciteit van het nieuwe zaaltje wordt zo’n 225 man. De deuren van de nieuwe boog gaan eind april open.

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Super leuk dit bericht! Is het alleen wel verstandig? BIRD kan dit doen dankzij de subsidie. De kans is aanwezig dat RKCC weer een negatief advies geeft voor de periode na 2016. Het kan dus zo maar zijn dat je met meer (overhead)kosten zit, zonder steun van de gemeente. Daarnaast vind ik het vreemd dat bijvoorbeeld BAR ook actief in deze sector en geen subsidie ontvangt. Gelijke monniken, gelijke kappen?

 • De derde boog van BIRD wordt gefinancierd met een banklening, vertelde Philip. De subsidie gebruiken ze alleen voor concerten, dus niet voor clubavonden e.d. BAR organiseert voornamelijk clubavonden, de enige concerten die ik er heb gezien waren geprogrammeerd door een externe partij als Rotterdam Beats of Subbacultcha. Is dus een iets andere situatie.

  Vind dat je een goed punt hebt wat betreft Cultuurplan 2017 – 2020: wat gebeurt er als de gemeente de subsidiekraan dicht draait? BIRD verwacht flinke inkomsten uit de pizzeria en zaalverhuur (met twee individuele zalen wordt het mogelijk om de ene zaal te verhuren, terwijl de muziekprogrammering in de andere zaal gewoon doorgaat), maar een dergelijke uitbreiding blijft natuurlijk een risico. Mocht het echt misgaan, dan valt waarschijnlijk het poppodium weg en blijven de clubavonden en het restaurant over. Die laatste twee maken namelijk gewoon winst.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures