Ga naar de inhoud

Brave gebiedscommissies dragen weinig bij

Het gaat niet goed met de gebiedscommissies. En dan zegt Peter van Heemst het vriendelijk. Ze leiden een kwijnend bestaan. Dat is wat je op veel plekken van veel Rotterdammers hoort. Een jaar bestaan ze binnenkort, maar er is weinig reden om dat uitbundig te gaan vieren.

Peter van Heemst
Peter van Heemst beeld: Jeroen Van de Ruit

Zeker. De voorzitter en vicevoorzitters van de gebiedscommissie zie ik af ten toe in de krant, op Twitter of Facebook voorbij komen. Breed glimlachend op de foto bij een jubilerende sportclub, de receptie van een startende buurtwinkel of  een diamanten bruidspaar. Dat doen ze vaak allerhartelijkst, belangstellend en meelevend. En – ook dat moet gezegd worden- ze komen nooit met lege handen. Voor de jubilaris is er altijd een slagroomtaart, bos rozen of een oorkonde. De gewone leden van de gebiedscommissie lijken echter in het niets te zijn opgegaan. We horen, zien en merken in elk geval niet veel van ze.

Triest lot

Wat de gebiedscommissies voor de mensen in hun wijk weten te bereiken. Echt binnenhalen dus. Wat ze voor elkaar boksen. Dat is een goed bewaard geheim. Langzamerhand krijg ik dan ook het donkerbruine vermoeden dat er gewoon niets is om geheim te houden. Het trieste lot van de gebiedsplannen is veelzeggend. Hard is er in 2013 en 2014 aan gewerkt.

Honderden uren staken evenveel ondernemers, wijkbewoners en professionals er in. Samen legden ze vast wat er in hun wijk de komende jaren zou moeten gebeuren.  Toen die plannen op het stadhuis werden ingeleverd zetten de wethouders er een paraaf op. De gemeenteraad nam ze ter kennisgeving aan. Maar wie vroeg of ze nog werden vertaald in concrete activiteiten voorzien van een budget, werd meewarig aangekeken.

Controversiële bezuinigingsplannen

De gebiedscommissies hebben zich niet ontpopt tot gezaghebbende spreekbuis van de wijk. Alle controversiële bezuinigingsplannen op buurt- en wijkvoorzieningen (zwembad Schuttersveld, De Larenkamp in Zuidwijk) zijn gewoon doorgegaan. De gebiedscommissies konden hoog of laag springen, de gemeenteraad en het stadsbestuur trokken zich er niets van aan. Sterker nog, de gebiedscommissies leken eigenlijk al snel het hoofd in de schoot te leggen. Braaf organiseerden ze hoorzittingen, waar boze bewoners stoom konden afblazen. En zo hielden ze de wethouders die de bezuinigingen hadden bedacht op veilige afstand van de protesten.

Die kritiek duikt ook in de media op. De Telegraaf () portretteerde een 101-jarige Rotterdamse in een verzorgingstehuis op Zuid. Ze maakte zich grote zorgen over de hulp die ze kreeg. Die leek namelijk steeds minder te worden. Op haar verjaardag  had ze een bloemetje gekregen van de vertegenwoordiger van de gebiedscommissie. Dat vond ze attent. Maar, zo verzuchtte haar dochter aan het slot:  “wat haar qua zorg nog verder te wachten staat, nee, dat kon hij me niet vertellen.”

Amateurisme

De burgemeester deed ook een duit in het zakje. In het raadsdebat over de brand in de Moddermanstraat (zie Metro Rotterdam) was was hij duidelijk zeer geïrriteerd: “Amateuristisch registreren van mensen – zoals een lid van de gebiedscommissie na de ramp deed – is niet de bedoeling”. De Overschiese Krant wilde weten: “Wat doen de leden van de gebiedscommissies precies?” Het werd een speurtocht met niet bijster concrete voorbeelden. “We gaan nu echt de wijk in om bewoners te adviseren en te betrekken bij de adviezen aan het stadsbestuur.”

Zo lijkt alle kracht uit de gebiedscommissies weg te vloeien. Dat is zorgelijk. Zorgelijk omdat de energie die er in gestoken wordt verdampt. Zorgelijk omdat ze geen echte spreekbuis zijn van bewoners. En zorgelijk omdat de honderden ambtenaren die iedere dag  in de Rotterdamse wijken werken niemand tegenkomen die de leiding neemt en zegt: “En nu gaan we het zo doen.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures