Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Meer poëzie in de stad!

Liever een mond vol mening dan een mond vol bitterbal tijdens de vrijmibo? Stuurman Gino van Weenen vindt dat Rotterdam veel poëtischer kan.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui beeld: Anniek Tijmes

In het interview met Hester Knibbe kwam naar voren dat de buitenruimte wel wat meer poëzie kan gebruiken. Af en toe een spaarzame tekst op een muur of een regel op een Roteb-wagen – meer is het niet. Als je door de stad rijdt vallen veel van de zinnen in de plint niet eens op. Ondergesneeuwd door de beeldbombardementen van billboards, neonlichten en gigantische led-schermen. Er moet meer tegenwicht komen; meer tijd voor overdenken.

Hoe prachtig zijn de beelden van de haven in de vertrekhal van Rotterdam Centraal? Verstilde schepen die de reizigers laten zien dat ook aan de andere kant van de stad mensen vertrekken. Het zorgt voor perspectief en reflectie. In plaats van de grote reclames lijkt mij een simpel fragment uit een goed gedicht een prima vorm van stadsmarketing. Zeker als de auteur van de tekst uit Rotterdam komt.

Ik zie veel reclameschermen loopjes draaien met grote kledingmerken en flinke festivals. Het budget daarvoor zal groot genoeg zijn. Voor de poëzie ligt dat natuurlijk anders, maar het gaat helemaal niet om geld – het gaat om de geestelijke gezondheid van de Rotterdammer. Was het niet Gerrit Kouwenaar die schreef: “Wie meer wil weten, moet woorden eten”?
Schrap dus een beetje steun aan City Racing en geef de inwoners van de stad wat meer poëtische bagage. Het is namelijk net zoals bij de grote hits op de radio: als je ze vaak hoort, ga je ze vanzelf leuk vinden. Dit klinkt mogelijk wat orwelliaans, maar ik vind dat de culturele opvoeding van de Nederlander al jaren ondermaats is. Laten wij met al die mooie schrijvers en grote clubs het goede voorbeeld geven. Dan mag van mij de NOS langskomen om de grote teksten op de Markthal te filmen.

Al 2 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures