Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Verborgen vrouwen

Op de drempel van het weekend prikkelende gespreksstof nodig? Stuurvrouwe Feyza Albayrak wil dat meer Rotterdammers zich bewust worden van verborgen vrouwen.

DeBesteStuurlui_Nina_feb2015
De Beste Stuurlui beeld: Nina Fernande

Een paar dagen geleden werd de twintigjarige Özgecan Aslan verkracht en vermoord in Turkije. Zij reisde rond middernacht alleen terug naar huis, maar kwam daar nooit aan. Dit nieuws maakte mij woest: wéér een vrouw het slachtoffer, enkel omdat ze vrouw is. Mijn gedachten gingen meteen uit naar Yasmeen, die vorige week dood werd gevonden in een bos. Een Rotterdamse, net als ik. Dan komt het opeens heel dichtbij. Misschien ben ik haar wel eens tegengekomen in de stad, maar heb ik haar niet eens aangekeken. Misschien zocht ze wel oogcontact om hulp te vragen. Hulp die wellicht haar leven had kunnen redden.

Vrouwen als Yasmeen zijn verborgen vrouwen: zij mogen niet naar buiten, moeten gehoorzamen, eerbaar zijn. Ze zijn verantwoordelijk voor de eer van de hele familie en zijn daardoor gemeenschappelijk bezit. In Nederland vertegenwoordigt een vrouw over het algemeen niet de eer van haar hele familie. Ze heeft een eigen keuze, is vrij in haar eigen doen en laten. Toch is die vrijheid niet altijd gegarandeerd. Om maar enkele onderzoeksresultaten te noemen:

  • 45 procent van de Nederlandse vrouwen zegt dat zij sinds haar vijftiende eenmalig of meerdere malen slachtoffer is geweest van fysiek of seksueel geweld.
  • 33 procent van de Europese vrouwen lijdt onder geweld; dat zijn omgerekend 62 miljoen vrouwen – meer dan de bevolking van Italië.
  • 4 procent van de Europese vrouwen zegt weleens te zijn verkracht. Dat zijn ruim 9 miljoen vrouwen – meer dan de bevolking van Oostenrijk.
  • 1 op de 5 vrouwen is ooit gestalkt. 23% van hen moest hierdoor e-mailadressen en telefoonnummers veranderen.
  • Bijna 75% van alle vrouwen in managementfuncties zegt te maken te hebben gehad met seksuele intimidatie.

Wij vrouwen worden regelmatig lastiggevallen op straat: we worden nagefloten, nagestaard en soms zelfs erger. We houden er rekening mee dat we niet te laat en niet alleen naar huis hoeven te lopen, dat we niet omkijken als iemand toetert, dat we ons niet te opzichtig kleden. Aan de andere kant zoeken we eindeloos naar de ware, de prins op het witte paard, een soulmate. We zoeken gelijkheid en liefde. Een dwaze zoektocht lijkt het, als we kijken naar de realiteit.

Ik kijk nu heel anders naar de vrouwen die ik op straat tegenkom. Ik kijk écht naar ze; ik zíe ze. Ik vraag me af wat hun verhaal is, of ze misschien hulp nodig hebben. Er moet toch iets zijn wat ik kan doen, denk ik dan. Als verslaggever ben ik nu nog gemotiveerder om die verhalen boven water te krijgen. Zodat mensen het weten, zodat mensen bewust zijn, zodat we er wat aan kunnen doen met zijn allen. Zodat vrouwen als Yasmeen en Özgecan  niet meer verborgen zijn en in alle vrijheid vrouw kunnen zijn.
 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?

Misschien vind je dit ook interessant

  • In de strijd tegen explosievengeweld verliest de burgemeester haar menselijke gezicht

    • Misdaad

    Niet iedere explosie is het werk van drugscriminelen. Bij de helft gaat het om ruzies tussen Rotterdammers. Voor de burgemeester maakt dat niet uit; die sluit de woning. Zonder tussenkomst van een rechter mag de woningcorporatie vervolgens het huurcontract ontbinden. Waar is bij deze rücksichtslose maatregel de menselijkheid, die onze nieuwe burgemeester zo hoog heeft zitten?

  • De ‘blinde vlekken’ in de aanpak van femicide: “Zolang hij blijft ademen, houdt hij niet op”

    • Veiligheid

    Maar zelden wordt feminicide erkend voor wat het is: moord op vrouwen, puur omdat ze vrouw zijn. Die blinde vlek werkt in het voordeel van plegers, die ondanks tal van signalen nog vaak vrij spel krijgen. Een groep Rotterdamse raadsleden zet zich daarom in om vrouwen beter tegen beschermen tegen gendergerelateerd geweld – met effect tot in Den Haag.

  • “Er komt toch niemand op mijn uitvaart” – eenzaamheid in Rotterdam

    • Human interest

    Eenzaamheid onder ouderen is een probleem in Rotterdam. Om daar iets aan te doen, bezocht Jaap Versluis jarenlang Rob, die zijn laatste jaren sleet in een verpleeghuis in Schiebroek. Er bloeit een bijzondere vriendschap op, waarin Jaap vooral fungeert als praatpaal.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Vanwege het periodiek aftreden van een van de leden, zoekt Live@BIRD per januari 2025 een nieuw lid voor de Raad van Toezicht.

  • Ben jij de organisatorische kracht die onze theaterproducties extra vleugels geeft? Sta jij stevig in je schoenen, weet jij als geen ander rust en overzicht te houden, ook als meerdere projecten tegelijk om aandacht vragen? En doe je dit het liefst voor een grote, ambitieuze organisatie in de culturele sector? Dan is Theater Rotterdam op zoek naar jou!

  • Performancecollectief URLAND in Rotterdam zoekt een Assistent Zakelijk voor 2 dagen per week (0,4 fte) per 13 januari 2025.

  • Bekijk alle vacatures