Ga naar de inhoud

De twee gezichten van stadsontwikkeling

2T8C82111_small
beeld: Ossip van Duivenbode

Al 6 reacties — discussieer mee!

 • Wat een vreemde column is dit….het lijkt net of ik in een hele ander stad leef. “Een combinatie van de economische crisis en opkomend maatschappelijk ondernemerschap dwong tot herbezinning en een nieuwe aanpak” en “Het lijkt er zowaar op dat de stadbewoner langzaam en bijna sluipend de stad aan het terugveroveren is op de hoogmoed” en ook “Terwijl de Rotterdam en de Markthal als laatste oprispingen nog nabranden….”.
  Ehhh, waar slaat dit op?? Rotterdam was zo een beetje de enige stad waar, cirisis of geen crisis, gewoon volop werd doorgebouwd. Het beeld wordt opgeroepen alsof alle nieuwbouw krakend en piepend tot stilstand komt en massa’s hipsters met daktuinen vanuit het niets een greep naar de (ruimtelijke) macht doen. Dat veel creatieve geesten allerlei initiatieven ontplooien, ja dat klopt, maar zoals ook bij andere steden dat het geval was, is dit vaak slechts een voorbode van datgene wat komen gaat. Rotterdam is hip, hot and happening (vreselijke slogan), eerst komen de hipsters, dan de backpackers en later volgt het kapitaal. De mooiste voorbode vind ik nog steeds de bouwrazernij waarmee momenteel het aantal hotelkamers toeneemt terwijl de huidige bezettingsgraad nog steeds te wensen overlaat. Blijkbaar wordt nogal het e.e.a. verwacht….
  Maar goed, ik ben waarschijnlijk niet de eerste die denkt dat veel goedbedoelde kleinschalige initiatieven spoedig plaats gaan maken voor de meer kapitaalkrachtigen. Rotterdam is voorlopig nog volop aan het bouwen en een afname in activiteit is nergens te bespeuren, in tegendeel: First Rotterdam, Boston & Seattle, Pakhuis Meesteren, De Nieuwe Admiraliteit en het Timmerhuis zijn in het oog springende lopende projecten. Het nieuwe Erasmus MC, dat industrieel medisch complex, het grootste van Europa, wordt bijna stilzwijgend gecreëerd. De Fenixlofts krijgen hun bouwvergunning en daarnaast doemt het Collectiegebouw op als nieuw prijzenwinnend icoon. En dan laat ik projecten als Rotta Nova, Westewagenstraat, De Stereo Toren, InterCityHotel en de vele tientallen ander projecten helemaal buiten beschouwing, Nee Derk, de strijd is gestreden, de projectontwikkelaars hebben gewonnen.

 • Nee, je leeft niet in een andere stad, maar in een parallelle werkelijkheid. Een werkelijkheid met omgekeerde logica: eerst aanbod creeren en dan op vraag wachten.

  Kortom, de mentaliteit die o.a. tot het multi-miljoen fiasco Central District heeft geleid. Een fiasco dat door Karakus werd ingeleid met de bij deze parallelle werkelijkheid passende woorden: “In tijden van tegenwind moet je windmolens bouwen.” Waarna hij een meneer van LSI 50 miljoen euro gaf voor grond die de helft waard is. En inmiddels wrsch de helft van die helft…

  Een rationeel mens zou na Central District even achter de oren krabben en het proces van vraag en aanbod wat kritischer bekijken. De schade voor de burgers en belastingbetalers is al enorm.

  Moet dat gaan toenemen? Moet het uit de hand gaan lopen?

  Wie gaat daar verantwoordelijk voor worden?

  Wil het huidige stadsbestuur de geschiedenis ingaan als het bestuur dat niet heeft willen luisteren naar de waarschuwing die Central District was?

  Wordt wethouder Schneider de nieuwe Karakus?

 • Hee Daan, ouwe Mokummer, je hebt je onderwerp wel gevonden hè.
  Die 52 miljoen van LSI, tja, ik ben benieuwd hoe dat gaat aflopen. ’t is wel linke soep. Maar vooralsnog is er nog steeds niets aan de hand en het zou zo maar kunnen dat het alsnog goed komt. Die erfpachtregeling heeft in ieder geval wel gewerkt want er kon in Rotterdam gewoon worden doorgebouwd en ook daar kan je een positief prijskaartje aan hangen. Als ze inderdaad gaan beginnen aan dat InterCityHotel dan zou het in principe allemaal nog goed kunnen komen.
  Ik geef je wel gelijk dat zeker eens goed moet worden uitgezocht of het die risico’s wel zo netjes zijn afgewogen. Wat dat betreft mag die raadsenquête er van mij wel komen.

 • Ben er trouwens weer eens ingedoken en nu blijkt dat men inderdaad is begonnen met de bouw van InterCityHotel. Alles wordt gereed gemaakt voor de sloop van de oude bebouwing. De boel begint dus ook daar weer te rollen.
  Niet alleen de gemeente had trouwens al wat kapitaal in dat deel van CD gestoken maar ook de banken zitten er daar voor 17 miljoen in. En banken willen toch echt hun activa terugzien.
  Als ik alle plannen bekijk zal het mij ook niet echt verbazen als in de loop van dit jaar ook wordt gesproken over de sloop van het Schieblok. Hoe dan ook, in één van jouw parallelle werkelijkheden gaat het toch echt gebeuren. Ben benieuwd of ik daar ook in rondloop.

 • Tis mn bizz geweest. Vandaar… En ik kan me nog herinneren dat eind jaren 90 een collega met mij over de Blaak liep en met weidse armgebaren tegen mij zei: “Dit is straks allemaal overbodig!”

  Ik verklaarde hem toen voor gek. Groei gaat immers tot in het oneindige door, dacht ik…

  Wat CD betreft vraag ik me af of het ooit gaat goedkomen. Gaat om kantoren en ik voorzie daar geen vraag meer de komende … euh … vijftig jaar. Tenzij ze met publiek geld een sloopfonds optuigen. Maar dat vinden burgers (gadverdamme!) onethisch… Is hetzelfde als met publiek geld een gat graven en daarna weer dichtgooien.

  Over woningen en bevolkingsgroei hebben wij al wat pagina’s gediscussieerd. Komende jaren nog een klein hobbeltje. Daarna gaan er miljoenen 65+ ers over de spreekwoordelijke rand vallen en laten ze lege huizen na.

  Hotels: denk je werkelijk dat het een goed idee is een paar duizend kamers te bouwen en vervolgens op vraag te gaan wachten? Ze hebben New York (de stad) ook niet eerst volgebouwd en vervolgens op inwoners gewacht. Dat soort dingen doen ze enkel in China. Dat noemen ze momenteel ‘spooksteden’. Beetje communistisch denken.

  Als Rdam doorgaat met het bouwen van decors wordt het ook nog ns een echte spookstad.

  Binnenkort gaan ze de Zalmhaventoren bouwen. Honderden appartementen gooien op een markt met overaanbod.

  Kennelijk hebben sommige lui een verschrikkelijke hoop geld. Kun je schilderijen van kopen. Of goud. Of je bouwt een spookstad. Maakt balanstechnisch niks uit. Maar de burger zit met de brokken…

 • Wat kantoorbouw betreft heb je, zeker voor de komende 15 jaar, waarschijnlijk gewoon gelijk. Er is gewoon te veel aanbod, zeker in het CD. Wel een vinger aan de pols houden maar zeker omdat massa’s kantoorruimte in Capelle en Alexanderpolder leeg staan zou een bouwbeperking afgekondigd door de provincie (vergelijkbaar met Utrecht) een welkome actie zijn. Per gemeente en per gebied vervolgens bekijken wat de mogelijkheden zijn. Dat betekent ook dat gemeenten meer werk moeten gaan maken van transformatieplatforms. Sloopfonds is al eerder afgeschoten. Maar ik zou er zeker 15 jaar voor uittrekken om die hele kantorenmarkt weer op orde te krijgen. Dit betekent niet dat er niets meer kan worden bijgebouwd maar er zal wel een soort regionale balans moeten worden opgemaakt.
  Wat betreft woningbouw geef ik je gewoon ongelijk en we hebben inderdaad al heel wat pagina’s er over volgeschreven. Naar mijn mening hollen we richting een woningnood, zeker binnen de Randstad. Dus Rotterdam….bouwen die woontorens, lang leve de Zalmhaventoren!!
  Jij komt zelf uit Amsterdam. Mooi voorbeeld. Daar is jarenlang een wanbeleid gevoerd. In ZO heb je daar een kantorenwoestijn die voor zo’n 25% leeg staat. Er zijn veel te weinig (betaalbare) woningen gebouwd. Er is nu al weer sprake van krapte. En de bestaande woningen worden rampzalig slecht onderhouden. Schitterende panden maar de kozijnen rotten tussen de stenen vandaan. De jaren ’70 en ’80 herleven daar weer maar zoals een wijs man eens zei: “in gelul kan je niet wonen”, dus snel terug Daan naar 020 en aan den arbeid….

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Wat als we het concept van een Nationaal Park loslaten op de stad?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Mark Cridge, directeur van de National Park City London Foundation, weet: ook steden kunnen ecologisch extreem divers zijn. Dus waarom zouden zij niet het predikaat Nationaal Park verdienen? Teun van den Ende sprak Cridge over opnieuw verbinden met de natuur en de belangen van gemeenschappen daarbij.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures