Ga naar de inhoud

Dit is het belangrijkste Rotterdamse nieuws van afgelopen week

Hoe kwam Rotterdam afgelopen dagen in het nieuws? Over welke onderwerpen raakten we niet uitgepraat? Dit zijn de meeste opvallende nieuwsverhalen van afgelopen week.

 

Nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

 

Aboutaleb in het Witte Huis

Wat een simpele “rot toch op” allemaal kan aanrichten. Burgemeester Aboutaleb haalde deze week weer alle kranten. Vanaf dinsdag nam hij deel aan een internationale top over de aanpak van radicalisering en gewelddadig extremisme in het Witte Huis. Hij was een van de enige Europese gasten.

Het is de taak van lokale overheden om jongeren voldoende te perspectief bieden, maar er moeten ook grenzen getrokken worden, stelde Aboutaleb in zijn toespraak tijdens de conferentie. Later op de dag maakte de burgervader ook indruk op CNN. “Ik weet hoe het is om gevormd te worden door armoede, maar ik kan niet accepteren dat armoede leidt tot terrorisme. Armoede zou juist moeten leiden tot de wens meer kennis op te doen, om steeds beter te worden,” zei hij in de uitzending.

 

Vrijdag was de burgemeester nog maar net terug op Nederlandse grond, of hij zat al aan tafel bij De Wereld Draait Door. Daar vatte hij zijn ervaringen in Washington nog eens samen: “Ik vind het een gemiste kans dat wij deze top niet hebben georganiseerd hebben. Maar ik ben ook jaloers op de islamitische infrastructuur in Amerika: onderzoekers, wetenschappers, goedgebekte imams. Daar kunnen wij er in Nederland nog zo’n vierhonderd van gebruiken.”

Vanuit Nederland kreeg de burgervader deze week vooral positieve reacties. Zo liet Volkskrant-columnist Nadia Ezzeroili weten ‘een beetje trots op Aboutaleb‘ te zijn.

Relschoppers in Rome

Feyenoord-supporters mogen zich doodschamen, concludeerden opiniemakers, politici en voetballiefhebbers nadat zo’n tweehonderd relschoppers een ravage aanrichtten in Rome. Op Vers Beton roept Tara Lewis alle leden van het Legioen op om afstand te nemen van de hooligans. “Want, Feyenoorders, dat zijn wij, toch?”

Volgens PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch is er vooral een cultuurverandering in de voetbalgemeenschap nodig. “Ik hoor nog te vaak dat hooliganisme erbij hoort. Ik vond dat Feyenoord en de supportersvereniging ook erg zuinig reageerden,” zegt hij in het AD (€).

Columnist Marcel van Roosmalen schrijft in nrc.next (€) juist dat Feyenoord niemand excuses verschuldigd is: “Alsof de Rotterdamse club er ook maar iets aan kan doen dat ze al jaren wordt gevolgd door een horde debielen die wedstrijden van de club aangrijpt om te vechten en te vernielen.

In Trouw (€) was een vergelijkbare boodschap te horen. De krant blikt terug op eerdere incidenten met Feyenoord-hooligans in het buitenland en concludeert: “Uiteraard zou Feyenoord ook bij de Spaanse Trappen en elders in Rome vrede hebben gewild. Maar ‘volstrekt verwerpelijk gedrag van een stelletje hersenlozen’, zoals algemeen directeur Eric Gudde de hooligans gisteren noemde, kan een voetbalclub niet veranderen.”

En verder…

 • Het Stadsinitiatief is ter ziele gegaan, maar de gemeente steekt nog altijd miljoenen in innovatieve ideeën van Rotterdammers. Via CityLab010 kunnen bewoners vanaf april een idee indienen voor de stad. Ditmaal is er 3 miljoen gereserveerd, die wel verdeeld is over acht thema’s, waaronder Veiligheid, Onderwijs en Kansrijke wijken. Het is niet het enige verschil met het Stadsinitiatief: bewoners kunnen ditmaal niet zelf stemmen op een idee, het college beslist uiteindelijk welke plannen uitgevoerd worden.
 • De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) presenteerde deze week de sectoranalyse 2015. In het rapport neemt de RRKC de kunst- en cultuursector onder de loep, signaleert nieuwe ontwikkelingen en doet aanbevelingen aan de gemeente. Zo stelt de raad dat gemeentesubsidies niet alleen voor vier, maar ook voor één of voor zes jaar verstrekt zouden moeten worden. Ook is de festivalisering van het cultuuraanbod het RRKC niet ontgaan. De raad waarschuwt dat het budget van Rotterdam Festivals hierdoor onder druk kan komen te staan.
 • Volgend jaar begint Duitsland aan de modernisering van de Betuwelijn. Goed nieuws voor Rotterdam, aldus De Tijd (€): “De Betuwelijn wordt gezien als een van de grootste troeven van de Nederlanders voor de verdere uitbouw van de haven van Rotterdam.” Volgens de Belgische krant zal de capaciteit van het goederenvervoer tussen Rotterdam en het Duitse Ruhrgebied flink toenemen dankzij de modernisering.
 • Vogelaars waren in de ban van de oehoe die deze week op de Westersingel gespot werd. Het is uitzonderlijk dat deze uilsoort in Rotterdam te zien is. Normaal zijn oehoe’s alleen in de Achterhoek en Zuid-Limburg te vinden.
 • Het Rotterdams Philharmonisch sluit vandaag een Amerikaanse tour van twee weken af in New York. In Amerikaanse pers heeft louter lof voor het orkest, meldt het AD (€).

Al 4 reacties — discussieer mee!

 • En verder werd een moeder die tussen de kinderboeken van de Centrale bieb haar baby voedde door twee bewakers naar de ehbo-voorraadkast geëscorteerd. Moeders uit 010 en 020 klaagden hierover bij de Centrale Bieb. Inmiddels heeft de bieb laten weten dat moeders in de bieb borstvoeding mogen geven. Ook heeft de bieb belooft om voor die moeders die behoefte hebben aan een rustige plek om te voeden, er een geschiktere plek wordt gecreëerd dan één voorraadkast.

 • Interessante veronderstelling. De woorden “haar kind voeden”, heb ik natuurlijk expres gekozen, om het absurde van weggestuurd worden te benadrukken. Ik vind dat overal waar je veilig kunt zijn met je kind, je een kind moet kunnen voeden (zowel met borst als met fles). Dus niet op een bouwplaats, waar je veiligheidskleding nodig hebt, maar wel op plekken waar moeders en kinderen zijn. Dus natuurlijk in de bieb.

  Zo’n plek met meer privacy, prima voor wie daaraan behoeft heeft, maar let op, dat kan ook een valkuil zijn. Als er zo’n plek is in de bieb, „moet” je er dan ook gebruik van maken? Ik denk van niet. En ik hoop dat het zo ook geïnterpreteerd zal worden door de beveiliging en door de moeders.

  • “De woorden “haar kind voeden”, heb ik natuurlijk expres gekozen, om het absurde van weggestuurd worden te benadrukken.”

   Natuurlijk…

   Ik heb er in ieder geval expres op gereageerd.

   Overigens ken ik de bron van uw bericht niet, maar in de omschrijving die u hier geeft is niet duidelijk op te maken of zij weggestuurd is (naar de EHBO kast) of dat ze wellicht zelf heeft aangegeven dat ze niet anders kon dan in het openbaar haar kind de borst te geven en dat ze er zelf ook de voorkeur aan zou geven dit in een meer besloten omgeving te doen. Waarna de beveiligers een zo geschikt mogelijke ruimte aanboden.

   Maar ik zal weer eens een interessante veronderstelling kenbaar maken: Ik vermoed dat ze tegen haar wil/verzoek in ‘geëscorteerd’ is naar de EHBO-kast, anders was het geen ophef geworden.
   Al valt niet uit te sluiten dat anderen, buitenstaanders, er een groter probleem in zien dan ‘het slachtoffer’ zelf.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures