Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

 

Nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

 

Aboutaleb in het Witte Huis

Wat een simpele “rot toch op” allemaal kan aanrichten. Burgemeester Aboutaleb haalde deze week weer alle kranten. Vanaf dinsdag nam hij deel aan een internationale top over de aanpak van radicalisering en gewelddadig extremisme in het Witte Huis. Hij was een van de enige Europese gasten.

Het is de taak van lokale overheden om jongeren voldoende te perspectief bieden, maar er moeten ook grenzen getrokken worden, stelde Aboutaleb in zijn toespraak tijdens de conferentie. Later op de dag maakte de burgervader ook indruk op CNN. “Ik weet hoe het is om gevormd te worden door armoede, maar ik kan niet accepteren dat armoede leidt tot terrorisme. Armoede zou juist moeten leiden tot de wens meer kennis op te doen, om steeds beter te worden,” zei hij in de uitzending.

 

Vrijdag was de burgemeester nog maar net terug op Nederlandse grond, of hij zat al aan tafel bij De Wereld Draait Door. Daar vatte hij zijn ervaringen in Washington nog eens samen: “Ik vind het een gemiste kans dat wij deze top niet hebben georganiseerd hebben. Maar ik ben ook jaloers op de islamitische infrastructuur in Amerika: onderzoekers, wetenschappers, goedgebekte imams. Daar kunnen wij er in Nederland nog zo’n vierhonderd van gebruiken.”

Vanuit Nederland kreeg de burgervader deze week vooral positieve reacties. Zo liet Volkskrant-columnist Nadia Ezzeroili weten ‘een beetje trots op Aboutaleb‘ te zijn.

Relschoppers in Rome

Feyenoord-supporters mogen zich doodschamen, concludeerden opiniemakers, politici en voetballiefhebbers nadat zo’n tweehonderd relschoppers een ravage aanrichtten in Rome. Op Vers Beton roept Tara Lewis alle leden van het Legioen op om afstand te nemen van de hooligans. “Want, Feyenoorders, dat zijn wij, toch?”

Volgens PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch is er vooral een cultuurverandering in de voetbalgemeenschap nodig. “Ik hoor nog te vaak dat hooliganisme erbij hoort. Ik vond dat Feyenoord en de supportersvereniging ook erg zuinig reageerden,” zegt hij in het AD (€).

Columnist Marcel van Roosmalen schrijft in nrc.next (€) juist dat Feyenoord niemand excuses verschuldigd is: “Alsof de Rotterdamse club er ook maar iets aan kan doen dat ze al jaren wordt gevolgd door een horde debielen die wedstrijden van de club aangrijpt om te vechten en te vernielen.

In Trouw (€) was een vergelijkbare boodschap te horen. De krant blikt terug op eerdere incidenten met Feyenoord-hooligans in het buitenland en concludeert: “Uiteraard zou Feyenoord ook bij de Spaanse Trappen en elders in Rome vrede hebben gewild. Maar ‘volstrekt verwerpelijk gedrag van een stelletje hersenlozen’, zoals algemeen directeur Eric Gudde de hooligans gisteren noemde, kan een voetbalclub niet veranderen.”

En verder…

  • Het Stadsinitiatief is ter ziele gegaan, maar de gemeente steekt nog altijd miljoenen in innovatieve ideeën van Rotterdammers. Via CityLab010 kunnen bewoners vanaf april een idee indienen voor de stad. Ditmaal is er 3 miljoen gereserveerd, die wel verdeeld is over acht thema’s, waaronder Veiligheid, Onderwijs en Kansrijke wijken. Het is niet het enige verschil met het Stadsinitiatief: bewoners kunnen ditmaal niet zelf stemmen op een idee, het college beslist uiteindelijk welke plannen uitgevoerd worden.
  • De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) presenteerde deze week de sectoranalyse 2015. In het rapport neemt de RRKC de kunst- en cultuursector onder de loep, signaleert nieuwe ontwikkelingen en doet aanbevelingen aan de gemeente. Zo stelt de raad dat gemeentesubsidies niet alleen voor vier, maar ook voor één of voor zes jaar verstrekt zouden moeten worden. Ook is de festivalisering van het cultuuraanbod het RRKC niet ontgaan. De raad waarschuwt dat het budget van Rotterdam Festivals hierdoor onder druk kan komen te staan.
  • Volgend jaar begint Duitsland aan de modernisering van de Betuwelijn. Goed nieuws voor Rotterdam, aldus De Tijd (€): “De Betuwelijn wordt gezien als een van de grootste troeven van de Nederlanders voor de verdere uitbouw van de haven van Rotterdam.” Volgens de Belgische krant zal de capaciteit van het goederenvervoer tussen Rotterdam en het Duitse Ruhrgebied flink toenemen dankzij de modernisering.
  • Vogelaars waren in de ban van de oehoe die deze week op de Westersingel gespot werd. Het is uitzonderlijk dat deze uilsoort in Rotterdam te zien is. Normaal zijn oehoe’s alleen in de Achterhoek en Zuid-Limburg te vinden.
  • Het Rotterdams Philharmonisch sluit vandaag een Amerikaanse tour van twee weken af in New York. In Amerikaanse pers heeft louter lof voor het orkest, meldt het AD (€).

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

profielfoto

Jelena Barišić

Jelena Barišić (Bugojno, 1990) is journalist, (eind)redacteur en programmamaker. Tussen 2015 en 2017 was ze adjunct-hoofdredacteur van Vers Beton, en in 2020 interim hoofdredacteur. Momenteel werkt ze als eindredacteur bij De Correspondent. 

Profiel-pagina