Ga naar de inhoud

Dit team spoorde vorig jaar 9000 kilo cocaïne in de haven op

9000 kilo drugs ontdekt in de Rotterdamse haven in 2014, koppen de kranten vandaag. Het overgrote deel daarvan was cocaïne: 7575 kilo. Nieuwsuur volgde het speciale Hit And Run Cargo-team een jaar lang bij haar kruistocht naar cocaïne in de haven. 

Zo’n vijftig man maakt deel uit van het HARC-team, een samenwerking van douane, de zeehavenpolitie, de FIOD en justitie. Meerdere keren per week gaan zij op jacht naar drugs in de Rotterdamse haven. Vaak gebeurt dit proefsgewijs, met behulp van drugshonden en speciaal röntgenapparatuur.

Naar schatting komt er zo’n 200.000 kilo cocaïne per jaar Europa binnen. Het is onbekend welk gedeelte hiervan via de Rotterdamse haven ingevoerd wordt.

Het aantal drugsvangsten in de Rotterdamse haven was in 2014 lager dan in het jaar daarvoor: 80 keer ten opzichte van 113 keer. 2013 was echter een recordjaar, legt Marc van Nimwegen (hoofdofficier Openbaar Ministerie Rotterdam) in Nieuwsuur uit. De hoeveelheid drugsvondsten in 2014 ligt meer in de lijn van de opbrengst in 2011 en 2012.

Bekijk hier het portret dat Nieuwsuur van het HARC-team maakte.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam