Ga naar de inhoud

Donner gaat heel lekker zonder broodheer

Alweer een jaar geleden ging boekenketen Polare failliet. Even leek daarmee ook een eind aan het Rotterdamse Donner te komen. Zij wisten het vege lijf te redden en maakten een doorstart aan de Coolsingel. Uit een artikel van het FD blijkt dat het de winkel zonder broodheer prima afgaat.

Boekhandel Donner raakte de afgelopen vijftien jaar verwikkeld in een spel tussen investeerders en filiaalketens. De naam veranderde in Selexyz, later in Polare. De afloop is bekend: Polare vloog te dicht tegen de zon en ging keihard failliet. Even leek daarmee ook een einde aan boekhandel Donner te komen.

Dankzij een crowdfundactie en zeven moedige Rotterdamse investeerders bleef de winkel toch bestaan. Donner verhuisde van Binnenwegplein naar de Coolsingel en naam intrek in het pand waar voorheen ABN AMRO gevestigd was. Nu, een jaar later, blijkt het een gouden zet geweest te zijn. Het Financieel Dagblad bericht vandaag dat het de boekwinkel zonder broodheer ontzettend goed vergaat. In het artikel komt Donnerdirecteur Leo van de Wetering aan het woord.

Uit het FD: ‘Ik kan niets bedenken wat we missen uit de tijd van Selexyz en Polare’, zegt Van de Wetering. De omzetten van het pre-internettijdperk komen misschien niet meer terug, maar het bedrijf heeft in 2014 goed gedraaid. De contacten met uitgevers zijn volgens hem beter, de omzet is beter en de marges zijn beter.

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Ik word zelf niet warm van de vernieuwde Donner. Het is een somber pand met weinig daglicht en een ouderwetse inrichting. Het personeel is over het algemeen niet heel attent… Mijn bezoek gisteren was daarop geen uitzondering. “Heeft u zelf al gekeken? Ja, want als het er niet staat, dan hebben we het niet hoor.” Verkoopt u het tijdschrift normaalgesproken wel? “Dat weet ik niet.” Als ik dat soort service wens, ga ik wel gewoon om de hoek naar de Albert Heijn, hoor!

  Het Donner Café is al helemaal deprimerend. Het menu is ongeïnspireerd, te duur (je kan het een crostini croque monsieur noemen, maar het blijft natuurlijk gewoon een tosti van zeven euro) en heeft nauwelijks opties voor mensen met een ideologisch, religieus of medisch dieet. Slechts vier vegetarische opties, waarvan nul zonder lactose en eentje zonder gluten. De reactie van de beheerder is zo mogelijk nog deprimerender dan de menukaart zelf, want die zal het aan zijn reet roesten (vrije interpretatie van zijn reactie op Facebook – de verzoeken van mij en anderen voor meer dieetopties lijken overigens verwijderd uit de berichten op de pagina, want er staan alleen maar berichten op van mensen die alles heerlijk en geweldig vinden, terwijl er toch zeker vier klachten over op zijn geplaatst…).

  Die twee stukjes Donner die ik heb gekocht, geef ik met liefde terug. Helaas kon ik daar geen knop voor vinden in het systeem waar je ze kon kopen, maar als iemand me kan vertellen hoe, hoor ik het graag.

 • Ik heb prima ervaringen in de ‘nieuwe’ Donner. Prima service, prima assortiment.
  Het pand is wat minder ‘luchtig’ dan het oude, maar wellicht konden ze niet anders dan verhuizen. Was het vastgoed nou niet een van de grote problemen van/met Polare? Was die hele luchtbel nou niet net gebaseerd op een ‘investeerder’ die het voor/met het vastgoed deed en de boekhandel verder een worst zou wezen?

  En Donner is een boekhandel, geen ‘dieet-cafe’.
  Tip: op de nieuwe binnenweg zit al een tijdje een veganistische bagel-bakkerij/tearoom. Ga daar heen, of naar een van de vele andere vegetarische/glutenvrije/bio broodjeszaken.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam