Ga naar de inhoud

‘Essalam Moskee: niet alleen een gebedshuis, ook een wijkcentrum’

Steeds meer moskeeën hebben er een functie als wijkcentrum bij gekregen, signaleert Trouw (€). De Essalam Moskee in Rotterdam-Zuid is volgens de krant de koploper in deze ontwikkeling. 

De Essalam Moskee haalt bijvoorbeeld een psycholoog naar het gebedshuis, regelt via de RET banen voor jongeren uit de wijk en organiseert etentjes voor ouderen. Dat is geen nieuwe ontwikkeling: in 2013 schreven we al hoe de Rotterdamse moskee jongeren steunt.

Adjunct-directeur Jacob van der Blom in Trouw: “Maar een klein deel van wat ik doe heeft met religie te maken. Ik ben ook Nederlander en Rotterdammer, het grootste deel van mijn tijd deel ik met andere mensen in mijn wijk.” Van der Blom benadrukt wel dat de functie van gebedshuis voorop staat. Moslims die enkel komen bidden mogen geen last krijgen van de andere activiteiten in de moskee.

Vorige week haalde de Essalam Moskee ook al het nieuws, nadat een aantal Rotterdamse moslims dreigden de moskee te bezetten. Zij kwamen daarmee in opstand tegen de groeiende macht van conservatieve Arabische geldschieters in de moskee. In een opiniestuk op Vers Beton noemde Rachid Benhammou dit verzet een voorbeeld voor andere Nederlandse moskeeën.

Al 3 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures