Ga naar de inhoud

‘Essalam Moskee: niet alleen een gebedshuis, ook een wijkcentrum’

Steeds meer moskeeën hebben er een functie als wijkcentrum bij gekregen, signaleert Trouw (€). De Essalam Moskee in Rotterdam-Zuid is volgens de krant de koploper in deze ontwikkeling. 

De Essalam Moskee haalt bijvoorbeeld een psycholoog naar het gebedshuis, regelt via de RET banen voor jongeren uit de wijk en organiseert etentjes voor ouderen. Dat is geen nieuwe ontwikkeling: in 2013 schreven we al hoe de Rotterdamse moskee jongeren steunt.

Adjunct-directeur Jacob van der Blom in Trouw: “Maar een klein deel van wat ik doe heeft met religie te maken. Ik ben ook Nederlander en Rotterdammer, het grootste deel van mijn tijd deel ik met andere mensen in mijn wijk.” Van der Blom benadrukt wel dat de functie van gebedshuis voorop staat. Moslims die enkel komen bidden mogen geen last krijgen van de andere activiteiten in de moskee.

Vorige week haalde de Essalam Moskee ook al het nieuws, nadat een aantal Rotterdamse moslims dreigden de moskee te bezetten. Zij kwamen daarmee in opstand tegen de groeiende macht van conservatieve Arabische geldschieters in de moskee. In een opiniestuk op Vers Beton noemde Rachid Benhammou dit verzet een voorbeeld voor andere Nederlandse moskeeën.

Al 3 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam