Ga naar de inhoud

Het Merwe-Vierhavenkwartier: van tippelzone naar trendsetters

Al 6 reacties — discussieer mee!

 • Hallo Bob,

  Dat is zeker een punt om op te letten. Een significant deel van de oud medewerkers is blootgesteld aan zeer zwaar vervuilende stoffen die hoogstwaarschijnlijk in de grond aanwezig blijven.

  Als iemand die zich wil gaan vestigen aan de Marconistrip (achter de Stadsboerderij) is er wel een belangrijk punt te maken over de vestigingsduur. Er wordt vol aangezet dit terrein te ontwikkelen tot centrum van de maakindustrie, maar op langere termijn (binnen 15 jaar) is het doel hier bewoning aan het water te realiseren. Het is denkbaar dat je dan simpelweg verhuist, maar wel zonde van het dynamische karakter dat nu gezocht wordt.

  Een ander punt is de doelstelling vanuit Stadshavens en de gemeente. ‘Cleantech, medisch en food’ terwijl er nu een lichtkunstenaar, dancepodium en allerlei maakindustrie zich aan het vestigen is. Als bewoner van Bospolder en zelf maker vind ik dit super, maar het ontgaat mij volledig waarom er een visie is die in feite genegeerd wordt. Daarnaast is het vestigen van grotere bedrijven in het Vierhavengebied geen toeval, omdat er zeer veel subsidie beschikbaar voor is gemaakt vanuit de EU.

  Al met al is het zeer positief, maar het zou de gemeente goed doen samen te werken met visionairs als Ebami Tom om zo te voorkomen dat, wanneer over 15 jaar dit gebied wordt vervangen door woningen,de maakindustrie de nek omgedraaid wordt en alles tevergeefs is geweest.

 • Ik heb er met veel plezier werkt, in die torens waar hier overduidelijk en terecht reclame voor wordt gemaakt.
  Er is i.d.d. voldoende parkeergelegenheid en het ligt aan de rand van de stad.
  Makkelijk bereikbaar met openbaar vervoer en met de ontsluiting van de Blankenburg tunnel precies aan het knooppunt gelegen dus voldoende uitvalswegen. Mooie plek voor grote evenementen. Ik kijk er naar uit.
  Ps ligt nog wel een restant van de oude gasfabriek. Maar bij aanschaf moet de Gemeente dat opruimen en de staat het betalen. Goed geregeld toch.
  En zolang je uit de grond blijft is er niks aan de hand.

 • Dank voor jullie positieve reacties en kritische feedback. Allereerst over de bodemproblematiek. Van havenindustrie zal het gebied transformeren naar maakstad met in de toekomst een combinatie met wonen. De vervuilde grond die de havenindustrie in het verleden op bepaalde plekken heeft achtergelaten zal parallel aan de nieuwe ontwikkelingen waar nodig worden aangepakt.

  Over de ontwikkelstrategie: we weten heel goed wat we willen. We willen dat hier een bruisend stuk Rotterdam ontstaat met allerlei innovatieve bedrijven uit de maakindustrie. De focus ligt hierbij op food, medical en clean tech. Behalve voor nieuwe bedrijven willen we het gebied aantrekkelijk maken voor, in de verdere toekomst, woningbouw en bijbehorende voorzieningen. Om deze ambitie te kunnen bereiken willen we dat het gebied gaat leven. Een dancepodium, kunst, evenementen en andere publiektrekkende functies dragen daar aan bij. We willen het gebied samen ontwikkelen met huidige en toekomstige ondernemers en andere ambassadeurs in het gebied, waaronder ook Ebami Tom. We hopen dat er veel cross overs tussen de mensen in het gebied zullen ontstaan. Deze interactie is al goed merkbaar tijdens de Keiletafel. Klik hier voor een videoverslag van de ondernemerstafel in M4H (tevens opening Keilewerf) op 30 januari jl.

  We hebben dus gekozen voor een organische gebiedsontwikkeling. Dit houdt in dat de ambitie vast staat evenals het raamwerk waarlangs we werken, maar dat de weg ernaartoe niet volledig is ingevuld. Samen met de huidige en nieuwe ambassadeurs in het gebied willen we dit verder vormgeven. Aangezien de weg hiernaartoe niet volledig is ingevuld, brengt dit onzekerheden met zich mee. De tijd zal uitwijzen of en hoe initiatieven die nu tijdelijk in het gebied landen voor langere tijd in het gebied zullen blijven. We verwachten dat in de toekomst niemand het gevoel zal hebben dat alles tevergeefs is geweest! Klik hier voor meer informatie.

 • Bedankt voor de mooie reactie Stadshavens. Hoewel ik mijn bedenkingen heb over de langere termijn gaat het me niet weerhouden me te vestigen in het gebied. Het is ook deels eigenbelang dat mijn wens er is voor meer biobased aansluiting vanuit mijn functie als toekomstige biogasproducent. Graag zou ik van input tot outputzijde verbinding willen hebben met gelijkgestemde bedrijven die fysieke aansluiting vinden om zo tot een bijna 100% efficiëntie te komen (spilling is killing).

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het Weense woonmodel: “Wonen als de rijken, voor iedereen”

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  “De Nederlandse ziekte.” Zo noemen ze in Wenen problematisch woonbeleid. Vergeleken met de blakende sociale huursector in de Oostenrijkse hoofdstad, is ons woonbeleid op sterven na dood. In Wenen wil iedereen een sociale huurwoning. “We willen hier nooit meer weg.”

 • Nieuwbouwplannen verscheuren de Pompenburgflat

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Aan het Hofplein verrijst RISE, de hoogste woontoren van Europa. De sociale huurflat Pompenburg moet daarvoor worden gesloopt. De ooit zo harmonieuze sfeer in het karakteristieke wooncomplex is om te snijden. Maar komt die nieuwe toren er wel? Volgens experts kleven er veel risico’s aan het project, dat bovendien veel minder betaalbare woningen oplevert dan wordt voorgeschoteld.

 • Zeg Roodkapje waar ga je heen? De verkoop van de Delftsestraat is rond

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Een slepend verkoopproces, Amsterdamse ontwikkelaars, ‘verloren’ miljoenen en een gemeente die de spelregels steeds verandert. De verkoop van vier markante panden aan de Delftsestraat ging niet van een leien dakje. Alternatieve ontwikkelaars hebben (weer) het nakijken. “Met welke partijen ga je als gemeente nou in zee?”

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam