Ga naar de inhoud

Kies voor de rivier, niet de haven — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Gebruik de rivier en de haven, de Maas is het stromende kapitaal van de stad, luidt een van de vijf stellingen van Wim Pijbes. Vincent Taapken is het er maar gedeeltelijk mee eens. Rotterdam moet de haven juist meer loslaten en zich focussen op de rivier en oevers, pleit hij.

rivier_haven_sender
Ontwikkeling aan de rivieroevers zou de stad goed doen, pleit Vincent Taapken beeld: Rachel Sender

Het eerste containerschip in Rotterdam werd in 1966 door mijn vader ingeklaard. Mijn beide ouders zijn direct aan de oevers van de Maas geboren. Je kunt zeggen dat de haven en rivier bijna letterlijk in mijn bloed zitten. Het is dan ook niet vreemd dat het pleidooi van Wim Pijbes – gebruik de rivier en de haven, de Maas is het stromende kapitaal van de stad – mij als muziek in de oren klinkt. Maar zijn de haven en de rivier echt nog zo belangrijk voor Rotterdam? Voor mij zijn de haven en de rivier twee verschillende dingen.

 

Derde stadsbrug

De haven zit historisch diep geworteld in de stadscultuur en mentaliteit. Ook is en blijft de haven een belangrijk symbool en de motor van de regionale economie als aantrekkelijke werkgever voor veel mensen in de stad. Maar met de recente opening van de Tweede Maasvlakte is de haven nog verder westwaarts gedreven en functioneert zij bijna als zelfstandige economie. Door schaalvergroting, automatisering en de grotere fysieke afstand van de stad is de haven een deel van haar romantiek verloren en in de stad steeds minder voelbaar. Voor de haven van nu moet je als toerist op de Spido steeds verder stroomafwaarts.

 

Door het verdwijnen van de havenactiviteiten zijn de rivieroevers en binnenhavens daarentegen juist steeds aantrekkelijker gebied geworden voor wonen, werken, cultuur en recreatie. Industrieel erfgoed, zoals oude pakhuizen en fabrieken, zijn omgebouwd tot loftwoningen, restaurants, hotels, theaters en een Food Factory. Minder scheepvaart in de stadshavens maakt het ook mogelijk meer bruggen aan te leggen, zodat er nieuwe verbindingen ontstaan tussen stadsdelen. Denk bijvoorbeeld aan de Rijnhavenbrug die de Wilhelminapier en Katendrecht met elkaar verbindt. Hierdoor ontstaat een veelzijdige bestemming op de zuidoever, waardoor de rivier steeds meer het centrum van Rotterdam is geworden. Een derde stadsbrug tussen Feijenoord en Kralingen moet daarom op de agenda.

Opgestroopte mouwen

Er zijn ook steeds meer activiteiten en attracties op de rivier en in de havens. De geel-zwarte watertaxi is niet meer weg te denken uit het rivierbeeld, er worden zeillessen gegeven op de Rijnhaven en de ‘zwemmende bus’ is een opzienbarende verschijning op het water naast de SS Rotterdam. Met speedboten kun je tegenwoordig River Adventures op Maas doen en in de oude vuilverbrandingscentrale spelen straks kinderen. Is er eigenlijk nog een toerist in Rotterdam die de rivier niet bezoekt?

 

De Wereldhavendagen trekken ieder jaar nog veel publiek en de Onderzeebootloods op het RDM-Campus is een vaste locatie geworden voor muziek, dans, kunst en theater. Atelier Van Lieshout smelt de havenambacht om in kunst en Studio Roosegaarde nestelt zich dit jaar in het Vierhavengebied en gaat het gebied gebruiken als laboratorium voor technologische innovatie.

 

Toch zit het imago van hardwerkende mannen met opgestroopte mouwen en ‘niet lullen maar poetsen’ ons nog te vaak in de weg. Om de haven zichtbaar te maken wordt regelmatig te geforceerd geprobeerd de binding tussen haven en stad weer aan te halen: het Havenbedrijf worstelt met het aantrekken van jonge hoogopgeleiden die in de haven willen werken en in de culturele sector is de associatie met arbeiders en lager opgeleiden nog steeds problematisch en niet echt sexy.

 

Rivierstad

De wens van Pijbes om meer te doen met de rivier onderschrijf ik zeker. Maar ik pleit ervoor ons hierbij specifiek te richten op de verdere ontwikkeling van de rivieroevers dichtbij de bestaande stad. Het verleden van de haven is daarbij een belangrijk ingrediënt, maar geen doel op zich meer. Het gaat om de stad aan het water, en de rivier als middelpunt, niet om een geforceerde hang naar een roemrijk verleden.

 

Maak af wat al goed is en zorg voor meer verdichting, verbinding en (culturele) programmering op de routes naar en rondom het water dichtbij het stadscentrum. Met de ontwikkeling van het Maritiem District (voorheen Waterstad) en mijn eigen initiatieven om de stadshavens op de zuidoever van Feijenoord (tweede fase Kop van Zuid) weer nieuw leven in te blazen, worden belangrijke stappen in de goede richting gezet. Maar zolang de westelijke looproute via de Schiedamsedijk tussen de Coolsingel en Erasmusbrug een saaie aaneenschakeling is van gesloten etalages, is er nog veel werk te doen.

 

De culturele sector is wat mij betreft niet afhankelijk van de haven. Zolang wij in de hoofden van veel mensen en op Wikipedia nog altijd als havenstad voor handel en commercie worden gezien, is het juist belangrijk de haven meer los te laten. Ik zou Rotterdam juist sterker profileren als innovatieve rivierstad van kunst en cultuur, architectuur en kookkunst.

 

Natuurlijk zit de haven voor altijd in ons DNA, maar Rotterdam zal zichzelf echt opnieuw moeten uitvinden om nieuwe creatieve mensen te trekken en te binden, en het arbeidersimago van ons af te schudden. Zo kan een nieuwe economie van toerisme, cultuur en hoogwaardige dienstverlening op gang worden gebracht. Juist dan zal Rotterdam de opgaande lijn kunnen voortzetten, dankzij de rivier en ondanks de haven.

 

De Derde Dinsdag reflecteert op ‘De Vijf van Pijbes’. Deze tekst is uitgesproken tijdens de culturele talkshow De Derde Dinsdag. De Derde Dinsdag nodigt de komende afleveringen deskundigen uit om te reageren op één van de stellingen van Wim Pijbes, welke op Vers Beton worden gepubliceerd. De Derde Dinsdag wordt georganiseerd door Kunstblock, samenwerkende kunstinstellingen in het Witte de Withkwartier.

 

Dinsdag 17 februari is er weer een editie van De Derde Dinsdag. Meer info, klik hier

Al 15 reacties — discussieer mee!

 • Schiet me nog iets te binnen, dat het proberen best waard is.
  Er is al geëxperimenteerd met duwbakken zand langs de kade’s.
  Zo kan je een zwembad, speeltuin, parkje en terras maken. Je verbreed het oppervlakte enorm. Volgens mij zijn er enkele ondernemers die zoiets al hebben voorgesteld en uitgewerkt!

 • Sorry. Bovenstaande reactie hoort bij Boompjes etc.

  Op de Ravensteynkade zitten de bewoners niet te wachten op een jachthaven en geroezemoes in de avonden. Verder ligt er al één in de Entrepothaven!
  Ik wil echt een passantenhaven in de Rijnhaven. Bootrecreanten zullen die vanwege het geweldige uitzicht en een omgeving met een groot aanbod horeca (niet aan boord hoeven koken!) zeker aandoen! Nogmaals het mes snijdt aan twee kanten.
  Bezwaar was volgens de havenmeester gevaar op de rivier door pleziervaart. Nonsens. ieder heeft een vaarbewijs en is zich bewust van eventueel gevaar.

 • Mwooh, een beetje gechargeerd. Je spreekt over maasboulevaard en boompjes neem ik aan? Sowieso ligt deels aan weerszijden water dus van een echte doorloop is nauwelijks echt sprake. Alleen bij de boompjes zou je inderdaad nog best iets kunnen verzinnen. M.i, is bij de Redrijstraat voldoende ruimte om de weg plaatselijk verdiept aan te leggen over zo’n 40 à 50 meter zodat er een mooie looproute richting de rivier ontstaat. Misschien ook zoiets bij de Willem Ruyslaan? Zoiets als in Parijs?
  Voor de rest, zeker op Zuid zijn het forse buitendijkse gebieden waar geen sprake is van veel doorgaand verkeer in de buurt van het water.

 • “Het verleden van de haven is daarbij een belangrijk ingrediënt, maar geen doel op zich meer. Het gaat om de stad aan het water, en de rivier als middelpunt, niet om een geforceerde hang naar een roemrijk verleden”

  Dat verleden zet anders nog wel circa 600 miljoen per jaar om. Zonder dat zogenaamde verleden, zijn niet of nauwelijks winstgevende projecten aan de rivier met gemeentegeld niet eens realiseerbaar.

  Ken uw prioriteiten.

 • Je hebt gelijk Karin. Iets anders nu de discussie toch openbreekt.

  Toen de Volvo Oceanrace Rotterdam aandeed, geloof in 2006, werd achterin de Rijnhaven een tijdelijke jachthaven gecreëerd.
  De pontons en steigers werden daarna opgeslagen.
  Ik stelde voor om er een permanente jachthaven aan te leggen. De pontons en steigers hadden we al en de sanitaire aansluitingen konden vrij makkelijk worden verlengd via het rioolsysteem van het nieuwe Luxor.

  Mes snijdt aan twee kanten. Goede jachthaven tussen de twee zeilgebieden. Zeeland en IJsselmeer, zeilers blij en gemeente en horeca krijgen kapitaalkrachtige klanten.

  De havenmeester vond het maar niets en de pevead (toen helaas de baas) wilde niets doen voor “rijke” bootrecreanten, dus het ging niet door!

 • Mooi idee. We zijn nu 10 jaar verder en het lijkt mij een prima idee om dit initiatief weer eens op te pakken. Wat de havenmeester vindt doet niet zo ter zake tenzij hij of zij deel uit maakt van de gemeenteraad van Rotterdam. Advies en meningen zijn altijd prima en welkom en laten we vooral de goede gewoonte in ere houden om daar serieus mee om te gaan maar ik hou ook graag de bestuurlijke verhoudingen scherp. Volgens mij maakt in het huidige bestel de gemeenteraad de dienst uit. Excuus om het even zo neer te zetten maar ik krijg soms jeuk van die Nimby-terreur die zo af en toe de kop op steekt.
  Alleen vraag ik mij af of misschien niet eerst het gebied bij de van Ravensteynkade die bestemming eerst moet krijgen. Volgens mij ligt daar nu niets. Of is dat niet de bedoeling van dat gebeid?

 • Volgens mij is tot 40/50 meter geen probleem en hoef je dan ook geen speciale voorzieningen te treffen. Je kunt de afstand vergelijken met de Weena-tunnel waar eigenlijk eenzelfde benadering is gekozen. Het is relatief eenvoudig/goedkoop uit te voeren. Beste is m.i. dan wel om er gelijk een echt voetgangersgebied van te maken. Kan volgens mij wel omdat er aan de achterkant van de bebouwing ook een verkeersaansluiting ligt. Bij de Willem Ruyslaan lijkt het mij het helemaal geen probleem. In beide gevallen loop je dan zó de dijk op richting de rivier. Geeft een mooi ruim en wijds effect.
  Maar goed, jij hebt de contacten. Zoiets kan je via een korte haalbaarheidsstudie binnen 3 á 4 maanden inzichtelijk hebben. Het lijkt mij een mooie én echt serieuze impuls om ook die gebieden eens weer echt bij de stad te betrekken.

 • Ok, ik kan mij dat voorstellen. Zodra de Boston en Seattle bovengronds is gekomen zou je kunnen beginnen met de steiger parallel aan de kade aan te leggen inclusief toegang en dan na verloop van jaren meer aftakkingen maken en dus voorlopig beginnen met één en kijken hoe de vraag zich ontwikkeld.
  Voor wat betreft de havenmeester: De Rijnhaven is nu zo goed als ‘leeg’ en daarnaast zijn er al prima regels over de regulering van beroeps- en pleziervaart. Dus dat argument doet m.i. minder ter zake.
  Ik kies voor het maken van een begin aan de Wilhelminapier omdat het daar al behoorlijk ‘af’ is, maar je kunt natuurlijk ook uitwijken naar Katendrecht.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures