Ga naar de inhoud

Minicollege: Moeten we in Rotterdam vrezen voor Amsterdamse toestanden?

Het toerisme in Rotterdam groeide in 2014 even hard als in de hoofdstad. Dat is geen reden om de vlag uit te hangen, want in de Amsterdamse binnenstad maken de toeristen inmiddels de dienst uit. We vroegen Erik Braun, stadseconoom, of het niet nodig is de bakens te verzetten.


Rotterdam is populair. De stad prijkt hoog op allerlei internationale lijstjes en het nieuwe Centraal Station en de Markthal blijken echte publiekstrekkers. Als gevolg is het toerisme in Rotterdam in 2014 even hard gegroeid als in Amsterdam.

2014 was ook het jaar dat Wim Pijbes met een open brief in NRC Next aan de bel trok over een “vies, vuig en te vol” Amsterdam. Op 8 februari 2015 nog kopte Het Parool dat Amsterdam dreigt te ‘disneyficeren’ als de stad geen maatregelen treft om de stroom toeristen te beheersen.

Nu vallen de aantallen toeristen in Rotterdam nog in het niet vergeleken bij die in Amsterdam. Ook trekt de hoofdstad een ander soort toerist aan dan Rotterdam. Maar je kan er maar beter vroeg bij zijn.

Daarom vroegen we stadseconoom Erik Braun of we in Rotterdam bang moeten zijn voor Amsterdamse toestanden. In het minicollege hierboven legt Braun uit wat Amsterdamse toestanden precies zijn, hoe belangrijk lijstjes zijn, en bovenal waarom we in Rotterdam niks te vrezen hebben.

De volgende editie van Studio Erasmus is op dinsdag 17 maart, in de Rotterdamse Schouwburg.

beeld: vimeo.com

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures