Ga naar de inhoud

Niet mijn Feyenoord

Feyenoord-supporter Tara Lewis veroordeelt de relschoppers in Rome en roept leden van het Legioen op sociale controle terug te brengen naar de Kuip. Want, Feyenoorders, dat zijn wij, toch?

Kuip_skyline
De Kuip beeld: Ossip van Duivenbode

Een half jaar geleden schreef ik een artikel met als strekking “Ik schaam me om Feyenoorder te zijn”. Niet geheel onverwacht bleek dat een controversiële uitspraak. Blijkbaar mogen Feyenoorders hun onvrede naar hun club ongebreideld uiten, hun eigen clubgebouw bestormen en zich onvermoeid etaleren als het slachtoffer van het bestuur. Je moet als supporter echter vooral geen kritiek hebben op het Legioen zelf. Dan krijg je te horen dat je een ‘nepsupporter’ bent, dat je de club een slechte naam en zelf boetes bezorgt.

Ik kreeg ook waarschuwingen. Dat ik vooral niet op televisie moest verschijnen, want ik moest sommige hooligans niet onderschatten. Dat ik een onschuldig ogende jongedame van 28 ben scheen niets uit te zullen maken tijdens eventuele represailles. Ik ben gelukkig niet bang uitgevallen en op die paar snerende opmerkingen en wat hatemail na viel het allemaal gelukkig reuze mee.

Er gebeurde wel iets anders. Ik werd opmerkzamer voor de narigheid om me heen in de Kuip. Het leek dat nu ik de doos van Pandora had geopend er geen weg terug meer was. “Hey Feyenoordpiet” was een van de intellectuele hoogtepunten zo vlak voor de winterstop.

“Barbaren”

Feyenoordliefde is iets waar je mee wordt geboren. Het zit in je DNA, het hart is rood-wit zoals de documentaire “The other side of the heart is white”  het zo treffend samenvat. Maar wanneer is het moment dat deze liefde onverenigbaar wordt met het schaamteloze gajes dat om je heen zit in de Kuip? Wanneer krijg je er genoeg van om jezelf tot in den treuren te moeten verdedigen? Hoe moet je reageren als de kranten in Italie “barbaren” koppen?

Het meest voordehand liggende advies is dat je ze maar gewoon moet negeren. Persoonlijk vind ik dat het meest kwetsende wat je mensen kunt aandoen. Ze degraderen tot een niveau waarop ze de moeite niet waard zijn om op te merken. Misschien verdienen de intrieste klootzakken in Rome dat wel, om genegeerd te worden.

Afstand nemen

Maar verandert daar iets mee? Ik denk het niet. Ik denk dat er voor eens en altijd moet worden afgerekend met de vreemde ‘heldenstatus’ die sommige van deze hooligans hebben.

Er zijn toch zeker genoeg oudere en verstandige supporters om die ‘rotte appels’ in toom te houden? Op Facebook zag ik vanochtend meerdere berichten van supporters die naar Rome af waren gereisd. Sommige hadden niet eens meegekregen dat er ongeregeldheden waren. Volgens hen hadden 6000 supporters het vooral heel gezellig. “De media kloppen het verhaal op”, menen zij.

Maar volgens mij is een beschadigde fontein geen opgeklopte propaganda en mogen we ons als Legioen voor de zoveelste keer collectief kapot schamen. Aboutaleb stelde in het eindejaarsinterview op Vers Beton dat Feyenoordsupporters afstand zouden moeten nemen van de hooligans en dat ben ik met hem eens.  Ik wil dat de achterhaalde mentaliteit van negeren en gedogen wordt omgezet in ouderwetse sociale controle. Want, Feyenoorders, dat zijn wij, toch?

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?

Misschien vind je dit ook interessant

  • Verkoop kunstenaarsatelier Kunst en Complex: de gemeente ging eens niet voor de winst, maar zet nu wel de verhoudingen in M4H op scherp

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Met de verkoop van een karakteristiek fabriekspand aan de Keileweg geeft de gemeente de gebiedsontwikkeling in M4H een slinger. Het pand gaat naar de projectontwikkelaar met het meest creatieve plan. Maar de huidige huurders – kunstenaarsvereniging Kunst & Complex – werden hier niet bij betrokken en dwarsbomen nu de benodigde vergunning. Wat gaat de gemeente doen?

  • Waarom blijf je bij zo’n man? – Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen

    • Kunst en Cultuur

    Vandaag is het Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen en start de wereldwijde campagne Orange the World, om geweld tegen vrouwen en meisjes onder de aandacht te brengen. Saskia Klaassen maakte een artikel over femicide. Het was de inspiratiebron voor stadsdichter Elfie Tromp, die een gedicht schreef over vrouwenmoord.

  • Fijt & Fictie is een plek om (veilig) op je bek te gaan als cabaretier

    • Kunst en Cultuur

    Nederland-cabaretland heeft een schitterend gebrek: tussen al dat professioneel gebulder door, zijn er nauwelijks plekken om veilig repertoire te testen, op je bek te kunnen gaan, bij voorkeur tegenover een toegeeflijke zaal. Fijt & Fictie probeert hier verandering in te brengen, ondervond Bas Keemink. 

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Vanwege het periodiek aftreden van een van de leden, zoekt Live@BIRD per januari 2025 een nieuw lid voor de Raad van Toezicht.

  • Ben jij de organisatorische kracht die onze theaterproducties extra vleugels geeft? Sta jij stevig in je schoenen, weet jij als geen ander rust en overzicht te houden, ook als meerdere projecten tegelijk om aandacht vragen? En doe je dit het liefst voor een grote, ambitieuze organisatie in de culturele sector? Dan is Theater Rotterdam op zoek naar jou!

  • Performancecollectief URLAND in Rotterdam zoekt een Assistent Zakelijk voor 2 dagen per week (0,4 fte) per 13 januari 2025.

  • Bekijk alle vacatures