Ga naar de inhoud

Nieuwsoverzicht: Art Rotterdam, radicalisering en de groei van Ahoy

Hoe kwam Rotterdam afgelopen dagen in de media? Over welke onderwerpen raakten we niet uitgepraat? Een overzicht van het Rotterdamse nieuws van afgelopen week.

Nieuws-Vers-Beton
Nieuwsoverzicht beeld: Fenna Schaap

Radicalisering en Rotterdam

De media is nog altijd niet uitgepraat over de radicalisering van moslims. Hoe kan het dat in een multiculturele stad als Rotterdam het aantal meldingen van radicalisering zo laag blijven? vraagt de Vlaamse krant De Tijd zich af. Het stuk sluit af met een Rotterdams recept, waarin debat en dialoog, een sterk antiradicaliseringsbeleid en moslims in de politiek enkele belangrijke ingrediënten zijn.

Donderdag waren Rotterdamse filmmaker Abdelkarim El-Fassi en NIDA-voorman Nourdin El Ouali te gast bij De Wereld Draait Door, naar aanleiding van de veelbesproken video die zij afgelopen week de wereld in stuurden. Daarin is te zien is hoe kinderen hun excuses aanbieden voor het terrorisme in de wereld. Het filmpje leidde in DWDD tot een felle discussie tussen El-Fassi en tafelheer Adriaan van Dis.

 

Ondertussen ging De Limburger langs bij de Rotterdamse docent Halil Karaaslan. Een leerling van school sturen, omdat hij ‘IS is de beste’ op het schoolbord heeft geklad? Geen goede aanpak, vindt Karaaslan. “Dan krijgt hij alleen maar de bevestiging dat hij er niet bij hoort in Nederland. Je drijft hem zo de handen van de ronselaars in. Praat met die jongen, stuur hem niet weg.”

Art Rotterdam, Ronnie Flex en El-Fassi

Art Rotterdam domineerde de stad deze week, en dat ontging ook de kranten niet. Zo vroeg de Volkskrant verzamelaars en handelaren op de kunstbeurs naar de ins en outs van kunst kopen. ‘Beurs zonder poeha voor de fijnproevers’, kopte de recensie van Art Rotterdam in Trouw (****). NRC Handelsblad was minder onder de indruk. “Veel galeries spelen het op safe”, concludeerde de krant.

Ook was er deze week opvallend veel aandacht voor Rotterdamse kunstenaars, muzikanten en andere creatievelingen. Zo ging Nieuwe Revu op stap in Capelle aan den IJssel met rapper Ronnie Flex, interviewde NRC de documentairemaker Abdelkarim El-Fassi en ging Vrij Nederland langs bij stadslandbouwbedrijf Uit Je Eigen Stad in het Merwe-Vierhavensgebied.

En verder…

 • De nieuwe APTM-terminal op de Tweede Maasvlakte ontving deze week haar eerste containerschip. De APTM is een unieke containerterminal die zo’n zestig hectare beslaat en bijna volledig gerobotiseerd is.
 • Een grote gasexplosie richtte afgelopen zondag een ravage aan in een flat in de wijk Schiebroek. De flat blijft naar verwachting nog maanden onbewoonbaar. Niels Markus sprak voor Trouw met een aantal getroffen bewoners.
 • Ahoy haalt nauwelijks nog grote bands en popsterren binnen, maar dat wil niet zeggen dat het gedaan is met de evenementenhal. Met grootschalige sportevenementen, vakbeurzen en terugkerende evenementen als Night of the Proms en North Sea Jazz weet Ahoy nog altijd winst te behalen. In 2016 gaat zelfs een grootschalige verbouwing van start, waarbij er een groot congrescentrum en een nieuwe muziekzaal voor 7000 bezoekers bij komen.

Al 14 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Wat gebeurt er tijdens de zittingsdagen van het hoger beroep in de historische Klimaatzaak tegen…

  Datum:
 • De Kronieken is de culturele talkshow voor jong en oud van Woordnacht i.s.m. de Doelen. Hans Sibarani en Inge Janse spreken iedere maand in de Doelen Studio met literaire en culturele gasten uit Rotterdam, Nederland en Vlaanderen. Ze lichten nieuwe boeken en voorstellingen uit, maar polemiek, furore of bijzondere gebeurtenissen in de stad komen ook aan bod. 

  Venue: De Doelen Studio
  Datum:
 • Zijn de vele burgercollectieven in Rotterdam de missing link tussen inwoners en overheid? Hoogleraar Tine De Moor neemt je in de 20e editie van de Rotterdamlezing mee op een tocht langs Rotterdamse initiatieven om duurzame energie, passende zorg en groene, eetbare voedselbossen samen te regelen, waar de overheid die kansen laat liggen.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam