Ga naar de inhoud

Nieuwsoverzicht: Eerdmans, Kuzu en Rotterdam wereldstad? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Hoe kwam Rotterdam afgelopen dagen in het nieuws? Over welke onderwerpen raakten we niet uitgepraat? Een Rotterdams nieuwsoverzicht van afgelopen week.

Nieuws-Vers-Beton
Nieuwsoverzicht beeld: Fenna Schaap

Eerdmans en Kuzu

“Ook veel niet-moslims zijn het gure rechtse klimaat zat”, kopte het interview met Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk in NRC Handelsblad (€). De Rotterdamse politicus Kuzu begint samen met Öztürk de landelijke partij Denk, werd deze week bekend. Een partij voor alle Nederlanders, benadrukt het duo. Ze willen de termen ‘integratie’ en ‘allochtoon’ afschaffen.

Kuzu en Öztürk werden afgelopen november uit de PvdA gezet, omdat ze kritiek hadden op het integratiebeleid van Asscher. Op het verwijt dat ze zich te veel richtten op Turkse Nederlanders reageren ze: “Toen een Nederlands-Marokkaanse dame in Rotterdam een wijnbar begon, ging de hele PvdA erheen om haar te verdedigen. Terecht, overigens. Maar toen een paar straten verderop een jongedame geen stageplek kreeg vanwege haar hoofddoek, hebben wij bij tien PvdA-Kamerleden moeten zeuren voordat er schriftelijke vragen gesteld werden. De PvdA is meegegaan in het frame van Wilders.”

Ondertussen was er op het rechtse platform Jalta deze week aandacht voor een andere Rotterdamse politicus: Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam). Bart Schut maakte een uitgebreid portet van de wethouder en loco-burgemeester: van zijn tijd bij de LPF tot zijn wederopstanding in de Rotterdamse gemeenteraad.

“Wij zijn geen anti-allochtonenpartij”, zegt Eerdmans in het stuk. Hij blijkt dan ook geen voorstander van een ‘kopvoddentaks’ of een verbod op de koran. “Ik wil meer geïntegreerde en minder criminele Marokkanen. Meer Aboutalebs, zeg maar.” Eerdmans is sowieso van plan om acht jaar in Rotterdam te blijven. Daarna is een comeback in de landelijke politiek zeker een optie, zegt hij: “Er zit ruimte op rechts, dat voel ik.”

Rotterdam wereldstad?

Een interessante analyse van online platform RTM XL: in heel Rotterdam zijn er maar drie supermarkten tot 22:00 uur open, evenveel als in Emmeloord. Klein verschil: Rotterdam heeft zo’n 625.000 inwoners, Emmeloord iets meer dan 25.000. In Den Haag (27), Utrecht (19), Groningen (9) en zelfs Heerlen (6) zijn er meer buurtsupers tot laat open. In Amsterdam kun je na achten zelfs bij 72 filialen terecht. Het blijft een raadsel waarom de supermarkten in Rotterdam zo vroeg sluiten. Het heeft in elk geval niets te maken de winkeltijdenwet, concludeert de schrijver van het stuk.

Al 3 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

  • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

    Venue: Meerdere locaties
    Datum:
  • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

    Venue: Festivalhart (Maassilo)
    Datum:
  • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

    Venue: Kantine Walhalla
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam