Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Er werd afgelopen week heel wat afgeruzied in Rotterdam. Zo reageerde de Joodse gemeenschap in Nederland en Groot-Brittannië woedend nadat ’s werelds grootste schip, de Pieter Schelte, de Rotterdamse haven binnenvoer. Het schip is namelijk vernoemd naar een Nederlandse officier bij de Waffen SS. In 2008 werden al Kamervragen gesteld over de gevoeligheid van de naam van het schip, maar dat mocht blijkbaar niet baten.

Ook bij Rotterdamse musea is niet alles koek en ei, bleek toen Boijmans-directeur Sjarel Ex meer dan vierhonderd kunstobjecten van het Wereldmuseum terug eiste. Adriaan Visser (wethouder kunst en cultuur) vond dit ‘een zaak tussen de musea’. Daarop reageerden de PvdA, SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren verontwaardigd. De wethouder zou juist moeten ingrijpen in het geschil tussen de musea, vinden zij.

Is Rotterdam bijna af?
Een interessante vraag in De Groene Amsterdammer (€): is Rotterdam af? Journalist Jaap Huisman somt de vele veranderingen op die de stad afgelopen jaren heeft doorstaan: een nieuw Centraal Station, de Markthal en de verrijzenis van de Kop van Zuid en Katendrecht.

In het stuk komen Riek Bakker (voormalig directeur stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam) én onze eigen Eeva Liukku en Sereh Mandias aan het woord. “Rotterdam zit niet vastgeroest aan het verleden, vandaar dat men er geen moeite mee heeft jonge monumenten te slopen. Rotterdam is in alles toekomstgericht,” vat Liukku samen. Een interessante longread waarin teruggeblikt en vooruitgekeken wordt.

Dat Rotterdam zich ongestoord blijft ontwikkelen, bleek ook weer deze week: de komende tien jaar komt er een half miljard euro vrij voor het verbeteren of vervangen van woningen in Rotterdam-Zuid, meldt Trouw (€).

En verder…

  • Wie afgelopen dagen op de Nieuwe Binnenweg liep, is het misschien al opgevallen: Nemo is sinds afgelopen maandag dicht. Begin deze week deed de politie een inval bij de coffeeshop; er zou een vuurwapen in het pand liggen. In plaats daarvan vond de politie 180 kilogram hasj en hennep, zo’n 179,5 kilo meer dan wettelijk is toegestaan. Wanneer Nemo de deuren weer opent, is nog onduidelijk.
  • Het IFFR is afgelopen, de Tiger Awards zijn uitgereikt. Onder andere Vanishing Point van de Thaise regisseur Jakrawal Nilthamrong en La obra del siglo van Cubaan Carlos M. Quintela vielen in de prijzen. De Gouden Eeuw van het filmfestival is voorbij, concludeert Coen van Zwol de volgende dag in NRC (€). Het festival zou te veel obscure titels hebben, te weinig sterren en de Tiger Awards zouden weinig impact hebben. Afzwaaiend directeur Rutger Wolfson is niet onder te indruk van de kritiek. “We moeten niet vergeten hoe uniek en kwetsbaar het is, zo’n groot filmfestival in zo’n klein filmland,” reageert hij in het stuk.
  • Gaat plan-BAM voor De Kuip door? We komen er pas begin maart achter, want het besluit is weer een maand opgeschoven. Vorige week voorspelde Willem Sonneveld op Vers Beton dat er een dikke kans is dat BAM van de opdracht gehaald wordt. Projectdirecteur Hans Vervat beweert het tegendeel in een interview met het AD: “Niemand vertoont tekenen van verslapping, niemand wil af van BAM.”

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

profielfoto

Jelena Barišić

Jelena Barišić (Bugojno, 1990) is journalist, (eind)redacteur en programmamaker. Tussen 2015 en 2017 was ze adjunct-hoofdredacteur van Vers Beton, en in 2020 interim hoofdredacteur. Momenteel werkt ze als eindredacteur bij De Correspondent. 

Profiel-pagina