Ga naar de inhoud

Opstand Essalam Moskee is voorbeeld voor Nederland

Terwijl Haagse politici langs elkaar heen kletsten over hoe ze drie buitenlandse Islamgeleerden uit Rijswijk konden weren, namen Rotterdamse moslims het heft in eigen handen. Ze eisten hun moskee terug van rijke Arabieren met hun conservatieve agenda. Rachid Benhammou moedigt de opstand aan.

Powertothepeople_100dpi_RGB
beeld: Michael van Kekem

Het gebedshuis met minaretten zo groot als de lichtmasten van de Kuip is de grootste moskee van Nederland. Als ik zondags samen met duizenden andere supporters over de brug naar Feijenoord richting de heilige Kuip loop, ben ik geïmponeerd door de immense en mystieke uitstraling van de Essalam Moskee.

Achter de muren van deze moskee woedt een machtsstrijd. Een paar weken geleden ging het gerucht dat het moskeebestuur de statuten wilde wijzigen. Als gevolg zouden Arabieren er volledig de dienst uit gaan maken. De moskeebezoekers waren de Arabische invloed in het bestuur beu en eisten volgens het AD vorige week dat er binnen twee weken een Rotterdammer aangesteld moet worden. Anders zullen ze de moskee bezetten.

Rijke sjeik

De veranderingen in de statuten zouden zijn ingefluisterd door de Al-Maktoum Foundation uit de Verenigde Arabische Emiraten. Deze instelling is van de rijke Arabische sjeik El-Maktoum die de moskee deels heeft gefinancierd. In ruil hiervoor kreeg de sjeik een aantal vertegenwoordigers in het bestuur. Nu wil hij zijn invloed kennelijk uitbreiden.

Wat betekent die invloed uit het Midden-Oosten nu precies? Via moskeebesturen proberen vreemde mogendheden de Islamitische geloofsgemeenschap in Nederland te beïnvloeden om de door hun voorgestane beleving van het Salafisme over te nemen. Het Salafisme is een conservatieve stroming, geïnspireerd op de begintijd van de Islam.

Ze maken moslims wijs dat ze terug moeten gaan naar de oorsprong, het verleden. Want dat zou de ‘ware’ Islam zijn. Men wil eigenlijk dat de gelovigen terugkeren naar de mentaliteit en beleving van de donkere dagen van de middeleeuwen. Het zijn verleidelijke woorden voor naïeve moslims, ondersteund met vele oliedollars. Ze zijn deels de reden dat de ‘verlichting’ binnen de Islam lang op zich laat wachten.

Doorprikken

Gelukkig hebben de Rotterdamse moskeebezoekers hier doorheen geprikt. Ze pikken het niet meer. Uiteraard hadden ze al tijdens de bouw door moeten hebben dat er niet zoiets bestaat als ‘gratis oliegeld’, er zit altijd wel een addertje onder het gras. Maar beter laat dan nooit.

Ik vind het ook echt stoer wat deze mensen doen. Ze staan op en verzetten zich tegen een machtige tegenstander: de Salafistische mondiale beïnvloeding. De bezoekers eisen op een onvervalst Rotterdamse no-nonsense manier hun moskee terug en dat is niet niks. Dat mag best een keer gezegd worden.

Bedenk dat als je je verzet tegen deze beïnvloeding vanuit het Midden Oosten, je dan al snel het verwijt naar je hoofd krijgt geslingerd ‘de ware Islam’ de rug te keren. Maar uiteindelijk hebben de gelovigen zelf het laatste woord en niet de imam of een rijke oliesjeik.

Power to the people

Moskeeën in Nederland worden al langer gefinancierd door buitenlandse overheden, islamitische organisaties en rijke sjeiks. Ze kunnen een voorbeeld nemen aan de Rotterdamse Essalam Moskee.

De moskee was sowieso al goed bezig daar op Zuid, met de verschillende initiatieven en debatten die de bezoekers organiseren rondom actuele en maatschappelijke vraagstukken. Ook het feit dat de jonge, goed Nederlands sprekende imam van de moskee, Azzedine Karrat, vaak zinnige dingen preekt, spreekt tot de verbeelding. En nu is er dus de opstand tegen Arabische invloed.

Het wordt tijd dat meer moslims het heft in eigen handen nemen. Als ze iets willen veranderen, dan moeten ze stoppen met klagen en in plaats daarvan zelf met oplossingen komen. Dan moeten ze stoppen met het blijven accepteren van geld uit het Midden Oosten en in plaats daarvan hier in Nederland naar geldbronnen zoeken. Dan moeten ze stoppen met het uitnodigen van geleerden uit het buitenland en in plaats daarvan de in Nederland opgeleide imams een podium geven. De bezoekers van de Essalam Moskee doen het, en dat stemt mij tevreden. Power to the people.

En als die sjeik van de gekkigheid echt niet meer weet wat hij met al zijn geld moet doen: Feyenoord kan nog wel een scorende spits gebruiken…

Ach, laat ook maar.

Al 41 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures