Ga naar de inhoud

Schrijver in de stad: Een nieuw hoofdstuk voor wederzijds begrip

Het regent oude wijven op de Kop van Zuid als columnist Vincent Cardinaal de vers ingevoerde Chinese mariniers gaat bekijken. Dat leidt niet tot chagrijn.

vincentzeeslag
Schrijver in de stad beeld: Tom Slegtenhorst

De Chinezen waren gekomen. Twee grote marineschepen, aangemeerd aan de Wilhelminakade. Ze waren te goeder trouw, ook dat nog eens. Op de schepen werden afgelopen week meerdere relatie-evenementen georganiseerd en ook werd er kennis gemaakt met de vaderlandse evenknie. Eerder trokken de Nederlandse en Chinese marine al samen op voor de kust van Somalië, als sta-in-de-weg voor piraten wanhopig op zoek naar een beter bestaan, een grijpstuiver. Op woensdag was er de mogelijkheid de schepen te bezoeken. ‘Een nieuw hoofdstuk voor wederzijds begrip’, zo liet admiraal Zhang Chuanshu – tevens aan boord – optekenen. Dat liet ik mij geen twee keer vertellen en dus trok ik er samen met vriend D. op uit.

Ze hadden wel een weertje uitgekozen voor dit open huis, die Chinezen. Het regende oude wijven op de Kop van Zuid, het was striemend koud. Er stond een stevige wind, de mensen voerden een ongecontroleerd ballet-met-kapot-getrokken-paraplu op. Het opmerkelijke was dat de omstandigheden nergens tot echt chagrijn leidde. Diep weggedoken in je jekker op de kade onderweg naar een Chinees fregat – het was romantiek.

De oproep van de Chinese admiraal bleek niet bepaald aan dovemansoren gericht. Het zag zwart van de mensen. Voor de twee schepen vormden zich lange rijen. Gelukkig waren D. en ik vroeg en konden we als een van de eerste doorlopen.

D. waarschuwde mij bij het betreden van het schip al voor mijn soms niet in te tomen recalcitrantie. Tegen een Hollandse diender kon je misschien nog bijdehand doen, maar een Chinese marinier: dat zou wel eens andere kost kunnen zijn. Ik besloot direct de proef op de som te nemen. In het trappenhuis van het schip trok ik een deur open. Zomaar, ik wist ook niet waarom.

Of nu ja, eigenlijk wist ik het wel. Ik heb het stiekem nooit zo op Chinezen, wat alles van doen heeft met mijn schaakjeugd. De Nederlandse jongens kon ik als kind prima aan, tot de Chinese jongens zich er mee gingen bemoeien. Zwijgend sloegen ze je van het bord, genadeloos. Er hielp geen moedertjelief aan: ze waren te sterk. Mijn ego kan het nog steeds niet helemaal verkroppen, en daarom plaag ik ze meestal wat. Het is kinderachtig, ik weet het. Maar ook sterker dan mezelf.

Als een spelletje Russisch roulette was het afwachten wat er achter dit salvo schuil zou gaan. Een kleine marinier met machinegeweer keek me onverzettelijk aan. Tot hij begon te glimlachen en me weer naar boven wees. “Please, sir”, zei hij er nog bij. Een losse flodder.
Boven op het dek stond ik naast een Chinees-Nederlandse familie. Ze praatten geanimeerd met een stel matrozen, er werden schouderklopjes uitgedeeld. Bijna wilde ik vragen of iemand het wilde vertalen, tot ik me inhield. Het getuigde allemaal van een ontzettende gastvrijheid. Geen autoritair gedoe, we mochten alles zien, overal aankomen. Er was geen schaakbord te vinden.

Bij het verlaten van het schip kregen we een hand van de kapitein. Op de kade keek ik nog een keer omhoog. Een matroos zwaaide naar me. Hij leek verguld met het bezoek. Die Chinezen: eigenlijk zijn ze zo gek nog niet.

Columnist Vincent Cardinaal trakteert wekelijks op een stadse observatie.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Een lonkende paaldanseres, wanhopige grasmeester en de ontboezemingen van een fietsjuf

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de honderdste editie van de talkshow Rotterdam Late Night verschijnt het boek Het gezicht van de stad. Daarin staan honderd Rotterdammers die in de talkshow een ode kregen van presentator Ernest van der Kwast, vergezeld van portretten door fotograaf Aad Hoogendoorn. Een voorpublicatie.

 • Racisme, geweld en onnodig isoleren in Detentiecentrum Rotterdam

  • Vluchtelingen

  In het Detentiecentrum Rotterdam wachten zo’n driehonderd mannen zonder verblijfspapieren op uitzetting. Ze hebben te maken met onnodige visitaties, racisme, lockdowns en geweld. “We maken een instantie gespecialiseerd in gevangenissen en strafrechtelijke vervolging verantwoordelijk voor deze mensen.”

 • Julio Moreno Robles bleef altijd schilderen en zich inzetten voor Nederlandse kunstenaars

  • In Memoriam

  Op 27 maart 2024 overleed de Rotterdamse kunstenaar Julio Moréno Robles, die onder meer kleurrijke Latijns-geïnspireerde schilderijen maakte. Moreno Robles was een stille kracht in de Rotterdamse kunstwereld die altijd bleef schilderen en zich inzette voor de lotsverbetering van beeldend kunstenaars.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Ervaar de Rotterdamse architectuur van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht. Tijdens de derde editie van de Dag én Nacht van de Architectuur zijn er verschillende activiteiten op ruim 30 locaties in de stad. Architecten, gidsen, bewoners en kunstenaars laten je op zaterdag 15 juni de stad zien vanuit frisse en vernieuwende perspectieven met tours, workshops, muziek, film en optredens.

  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam