Ga naar de inhoud

Schrijver in de stad: Een nieuw hoofdstuk voor wederzijds begrip

Het regent oude wijven op de Kop van Zuid als columnist Vincent Cardinaal de vers ingevoerde Chinese mariniers gaat bekijken. Dat leidt niet tot chagrijn.

vincentzeeslag
Schrijver in de stad beeld: Tom Slegtenhorst

De Chinezen waren gekomen. Twee grote marineschepen, aangemeerd aan de Wilhelminakade. Ze waren te goeder trouw, ook dat nog eens. Op de schepen werden afgelopen week meerdere relatie-evenementen georganiseerd en ook werd er kennis gemaakt met de vaderlandse evenknie. Eerder trokken de Nederlandse en Chinese marine al samen op voor de kust van Somalië, als sta-in-de-weg voor piraten wanhopig op zoek naar een beter bestaan, een grijpstuiver. Op woensdag was er de mogelijkheid de schepen te bezoeken. ‘Een nieuw hoofdstuk voor wederzijds begrip’, zo liet admiraal Zhang Chuanshu – tevens aan boord – optekenen. Dat liet ik mij geen twee keer vertellen en dus trok ik er samen met vriend D. op uit.

Ze hadden wel een weertje uitgekozen voor dit open huis, die Chinezen. Het regende oude wijven op de Kop van Zuid, het was striemend koud. Er stond een stevige wind, de mensen voerden een ongecontroleerd ballet-met-kapot-getrokken-paraplu op. Het opmerkelijke was dat de omstandigheden nergens tot echt chagrijn leidde. Diep weggedoken in je jekker op de kade onderweg naar een Chinees fregat – het was romantiek.

De oproep van de Chinese admiraal bleek niet bepaald aan dovemansoren gericht. Het zag zwart van de mensen. Voor de twee schepen vormden zich lange rijen. Gelukkig waren D. en ik vroeg en konden we als een van de eerste doorlopen.

D. waarschuwde mij bij het betreden van het schip al voor mijn soms niet in te tomen recalcitrantie. Tegen een Hollandse diender kon je misschien nog bijdehand doen, maar een Chinese marinier: dat zou wel eens andere kost kunnen zijn. Ik besloot direct de proef op de som te nemen. In het trappenhuis van het schip trok ik een deur open. Zomaar, ik wist ook niet waarom.

Of nu ja, eigenlijk wist ik het wel. Ik heb het stiekem nooit zo op Chinezen, wat alles van doen heeft met mijn schaakjeugd. De Nederlandse jongens kon ik als kind prima aan, tot de Chinese jongens zich er mee gingen bemoeien. Zwijgend sloegen ze je van het bord, genadeloos. Er hielp geen moedertjelief aan: ze waren te sterk. Mijn ego kan het nog steeds niet helemaal verkroppen, en daarom plaag ik ze meestal wat. Het is kinderachtig, ik weet het. Maar ook sterker dan mezelf.

Als een spelletje Russisch roulette was het afwachten wat er achter dit salvo schuil zou gaan. Een kleine marinier met machinegeweer keek me onverzettelijk aan. Tot hij begon te glimlachen en me weer naar boven wees. “Please, sir”, zei hij er nog bij. Een losse flodder.
Boven op het dek stond ik naast een Chinees-Nederlandse familie. Ze praatten geanimeerd met een stel matrozen, er werden schouderklopjes uitgedeeld. Bijna wilde ik vragen of iemand het wilde vertalen, tot ik me inhield. Het getuigde allemaal van een ontzettende gastvrijheid. Geen autoritair gedoe, we mochten alles zien, overal aankomen. Er was geen schaakbord te vinden.

Bij het verlaten van het schip kregen we een hand van de kapitein. Op de kade keek ik nog een keer omhoog. Een matroos zwaaide naar me. Hij leek verguld met het bezoek. Die Chinezen: eigenlijk zijn ze zo gek nog niet.

Columnist Vincent Cardinaal trakteert wekelijks op een stadse observatie.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Hoe Rotterdam dankzij de politie volledig in dienst kwam te staan van snelheid en vervoer

    • Human interest

    Het is moeilijk voor te stellen in een stad die meer weg heeft van een snelweg, maar een eeuw geleden kende Rotterdam ontelbare levendige, publieke ruimtes. Er werd gewandeld, een praatje gemaakt en verliefd rondgefietst. Hoe konden die ruimtes veranderen in zielloze plekken, geheel in dienst van vervoer? En welke rol speelde de politie hierin? Socioloog Jim van Hagen nam een duik in de geschiedenis.

  • Gelijkheid vereist actie, niet alleen van vrouwen, maar van iedereen

    • Human interest

    Het Rotterdamse Jaar van de Vrouw biedt volgens Abe Minnema genoeg evenementen om je steun voor de goede zaak te laten zien: gelijke rechten voor iedereen. Dus ga dansen op Fem Fest, bezoek de Dolle Kavita Talkshow of ga naar die lezing over baanbrekende vrouwelijke fotografen. “Je hebt een heel jaar de tijd, dus geen smoesjes meer.”

  • Erasmus had best een rapper kunnen zijn

    • Human interest

    Stine Jensen is bijzonder hoogleraar Publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit. Vers Beton interviewde haar over Bokito, filosoferen met kinderen en de samenwerking met rapper Adison. “Hij heeft mij een andere blik op de stad Rotterdam gegeven.”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Slavist, journalist en schrijver Eva Cukier houdt een lezing over haar nieuwe boek Ruzland – Land in oorlog met zichzelf en met de wereld.

    Venue: Donner Theater
    Datum:
  • Tijd en Hoop

    • Evenement

    Schrijfster en filosofe Joke J. Hermsen gaat samen met de Oekraïense zangeres Maryana Golovchenko en de Turkse ud speler Mehmet Polat op zoek naar hoopvolle klanken en woorden.

    Venue: Verhalenhuis Belvédère
    Datum:
  • Ter gelegenheid van de Nederlandse vertaling van Deficit: How Feminist Economics Can Change Our World verwelkomen wij de prominente Deense schrijfster Emma Holten bij De Dépendance.

    Venue: Arminius
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Als geen ander weet jij dat eenzaamheid onder ouderen in Rotterdam groot is en je vindt het belangrijk om hier iets aan te doen. Jij wilt daar met ons het verschil in maken en vrijwilligers motiveren om zich in te zetten voor een ander. Dan ben jij wellicht de consulent die wij zoeken!

  • AIR zoekt voor de Rotterdam Architectuur Maand vanaf 14 april t/m 1 juli 2025:
    Een enthousiaste communicatiemedewerker (op zzp basis) met affiniteit voor architectuur en stedelijke ontwikkeling voor gemiddeld 32 uur per week.

  • Voor het ruimtelijk ontwerp van Roodkapje’s anarchief, een tentoonstellings- en verzamelruimte voor anarchivale experimenten, is Roodkapje met een Open Call op zoek naar een ontwerper/designer/kunstenaar.

  • Bekijk alle vacatures