Ga naar de inhoud

Vers Geluid: radio voor de dwarsdenkende Rotterdammer

Vers Beton gaat radio maken. In samenwerking met Tegengeluid, de nieuwsbrief met de meest uitdagende opiniestukken, gaan we in gesprek met Rotterdamse dwarsdenkers over hun radicaal nieuwe visie op de samenleving. Wat zijn hun ideeën? Hoe pareren zij bezwaren en kritiek? En hoe wordt Rotterdam beter van hun visie?

Vers Geluid
beeld: Michael van Kekem

Vers Geluid wordt vanaf woensdag 11 februari uitgezonden op OPEN Rotterdam, de radio- en televisiezender van Rotterdam. De presentatie en redactie zijn in handen van Vers Beton-redacteur Inge Janse en Tegengeluid-oprichter en samensteller Marco Visscher. Vers Beton-redacteur  Vincent Cardinaal verzorgt de wekelijkse column, terwijl Celeste Boddaert de straat opgaat om Rotterdammers te interviewen. Want wat vinden zij eigenlijk van zulk radicaal gedachtegoed?

Tijdens het koken

Als onderdeel van het programma willen we elke editie van tevoren in discussie met de bezoekers van Vers Beton over hoe zij over het onderwerp denken. Hiervoor plaatsen we een stelling waarop je kunt reageren, waarna je reactie mogelijk wordt gebruikt in de uitzending.

Eeva Liukku, hoofdredacteur van Vers Beton, vertelt waarom zij onderdak biedt aan het radioprogramma. “Vers Beton staat voor een levendig publiek debat over Rotterdam. Publiek debat heeft altijd dwarse denkers nodig om vitaal te blijven. Inge en Marco zullen mensen spreken met bijzondere, niet alledaagse ideeën. Het is spannend om te zien of we daardoor op een heel andere manier naar onze stad leren kijken. Daarnaast vinden we het erg leuk om naast tekst, beeld, video nu ook radio aan ons online platform toe te voegen door deze samenwerking met OPEN Rotterdam. De uitzendingen kunt u als podcasts later op onze site terugluisteren, tijdens het koken, in de auto of stiekem tijdens het werk. Handig!”

Visscher voegt toe: “Met Tegengeluid rekken we de grens van het publieke debat op. Dat gaan we nu ook doen met Vers Geluid, door een podium te bieden aan de mensen die zich met hun ongebruikelijke meningen onttrekken aan het conformisme.”

Uitzending 1: Leendert de Rijke over libertarisme

De eerste uitzending vindt plaats op woensdag 11 februari tussen 19 en 21 uur. Te gast is Leendert de Rijke, die gelooft in individuele vrijheid. Hij is libertariër en wil een extreem kleine overheid en dus een vrijwel onzichtbaar gemeentebestuur. Geen verplichte (gemeente)belastingen en afvalheffingen, dus. Maar ook: geen subsidies en geen uitkeringen vanuit de staatskas. De Rijke studeert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is vice-voorzitter van het Liberaal Jongeren Platform (LIJP).

 Wat vind jij? Discussieer in de reacties op de volgende stelling, dan nemen wij je feedback mee tijdens de uitzending!

De overheid in Rotterdam werkt te duur en te inefficiënt. Het reilen en zeilen in Rotterdam moet overgelaten worden aan zijn burgers en de markt.

OPEN Rotterdam is te beluisteren via 93.9 FM en de livestream op de website, waar de uitzendingen later in het online archief terug te vinden zijn. Vers Geluid wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als adviseur werk je samen met (communities van) ervaringsdeskundigen en informele organisaties die dicht bij bewoners staan. Dit netwerk is de basis van Warm Rotterdam. Je onderhoudt, versterkt dit netwerk en bouwt het verder uit. Je haalt ervaringen en kennis op en vertaalt dat, met het team, naar concrete acties of projecten. Op deze manier geeft Warm Rotterdam een stem aan mensen in armoede, bundelt hun kennis en adresseert en agendeert dit bij bestuur & politiek, beïnvloedt beleid en spreekt bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de aanpak van armoede. 

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures