Ga naar de inhoud

Vers Geluid: radio voor de dwarsdenkende Rotterdammer

Vers Beton gaat radio maken. In samenwerking met Tegengeluid, de nieuwsbrief met de meest uitdagende opiniestukken, gaan we in gesprek met Rotterdamse dwarsdenkers over hun radicaal nieuwe visie op de samenleving. Wat zijn hun ideeën? Hoe pareren zij bezwaren en kritiek? En hoe wordt Rotterdam beter van hun visie?

Vers Geluid
beeld: Michael van Kekem

Vers Geluid wordt vanaf woensdag 11 februari uitgezonden op OPEN Rotterdam, de radio- en televisiezender van Rotterdam. De presentatie en redactie zijn in handen van Vers Beton-redacteur Inge Janse en Tegengeluid-oprichter en samensteller Marco Visscher. Vers Beton-redacteur  Vincent Cardinaal verzorgt de wekelijkse column, terwijl Celeste Boddaert de straat opgaat om Rotterdammers te interviewen. Want wat vinden zij eigenlijk van zulk radicaal gedachtegoed?

Tijdens het koken

Als onderdeel van het programma willen we elke editie van tevoren in discussie met de bezoekers van Vers Beton over hoe zij over het onderwerp denken. Hiervoor plaatsen we een stelling waarop je kunt reageren, waarna je reactie mogelijk wordt gebruikt in de uitzending.

Eeva Liukku, hoofdredacteur van Vers Beton, vertelt waarom zij onderdak biedt aan het radioprogramma. “Vers Beton staat voor een levendig publiek debat over Rotterdam. Publiek debat heeft altijd dwarse denkers nodig om vitaal te blijven. Inge en Marco zullen mensen spreken met bijzondere, niet alledaagse ideeën. Het is spannend om te zien of we daardoor op een heel andere manier naar onze stad leren kijken. Daarnaast vinden we het erg leuk om naast tekst, beeld, video nu ook radio aan ons online platform toe te voegen door deze samenwerking met OPEN Rotterdam. De uitzendingen kunt u als podcasts later op onze site terugluisteren, tijdens het koken, in de auto of stiekem tijdens het werk. Handig!”

Visscher voegt toe: “Met Tegengeluid rekken we de grens van het publieke debat op. Dat gaan we nu ook doen met Vers Geluid, door een podium te bieden aan de mensen die zich met hun ongebruikelijke meningen onttrekken aan het conformisme.”

Uitzending 1: Leendert de Rijke over libertarisme

De eerste uitzending vindt plaats op woensdag 11 februari tussen 19 en 21 uur. Te gast is Leendert de Rijke, die gelooft in individuele vrijheid. Hij is libertariër en wil een extreem kleine overheid en dus een vrijwel onzichtbaar gemeentebestuur. Geen verplichte (gemeente)belastingen en afvalheffingen, dus. Maar ook: geen subsidies en geen uitkeringen vanuit de staatskas. De Rijke studeert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is vice-voorzitter van het Liberaal Jongeren Platform (LIJP).

 Wat vind jij? Discussieer in de reacties op de volgende stelling, dan nemen wij je feedback mee tijdens de uitzending!

De overheid in Rotterdam werkt te duur en te inefficiënt. Het reilen en zeilen in Rotterdam moet overgelaten worden aan zijn burgers en de markt.

OPEN Rotterdam is te beluisteren via 93.9 FM en de livestream op de website, waar de uitzendingen later in het online archief terug te vinden zijn. Vers Geluid wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam.

Al 8 reacties — discussieer mee!

 • Interessant. Ik heb altijd geleerd dat “echte” liberalen ook vinden dat je voordat je zo’n echt vrije maatschappij begint, eerst de boel weer helemaal gelijk moet verdelen, zodat iedereen vanuit dezelfde uitgangspositie begint. Locke betoogde dat vrij uitvoerig, herinner ik me. Hoe kijkt De Rijke daar tegenaan? 🙂

  Verder ben ik benieuwd wie het afval weghaalt, als de gemeente het niet meer doet.

 • “De overheid in Rotterdam werkt te duur en te inefficiënt. Het reilen en zeilen in Rotterdam moet overgelaten worden aan zijn burgers en de markt.”

  Das geen stelling, dat zijn er twee, die niet eens met elkaar in verband (hoeven te) staan, en die ook niet een tegenstelling (hoeven te) zijn.

  Verder: de overheid bestaat helemaal niet. Is een spook, een abstractie. Het enige wat het geval is, is een hoop mensen die zich dagelijks verzamelen aan de Coolsingel of die op vrachtwagens door de stad rijden om vullis op te halen. Dat gaat niet veranderen als je het spook uit de hoofden van de mensen haalt. Wijzig het woord ‘overheid’ in de stelling maar eens door het woord ‘gemeenschap’…

 • Wat mij opvalt sinds ik de Rotterdamse politiek goed volg is dat het aantal kwaadwillende klootzakken er reuze lijkt mee te vallen. Goed, ze voeren soms een wat rituele dans om macht en aandacht, maar grosse modo zijn het lui met een behoorlijke intelligentie die ongeveer willen dat het beter gaat met de stad. Bovendien mogen we er dankbaar voor zijn dat er überhaupt mensen zijn die (lokale) politicus willen worden. Het is, laten we eerlijk zijn, nogal een hondenbaan. Gigantische dossiers tot in de avonduren en ieder foutje dat je maakt (of je kapsel for that matter) wordt breed uitgemeten in pers, door collega’s en concurrenten.

  Op ‘de ambtenarij’ heb ik wat minder zicht, maar ook daar denk ik dat het aantal kwaadwillende klootzakken beperkt zal zijn.

  Dat er te weinig aandacht is voor de echt grote problemen in de wereld – je mag als een fundamentele verandering als een extreem kleine of zelfs onzichtbare overheid wordt voorgesteld best fundamentele problemen als klimaatverandering en de enorme disbalans in kapitaalbezit in het debat introduceren – is volgens mij dan ook niet primair de schuld van (lokale) overheid. Mochten Arno Bonte en Dries Mosch maar samen wat experts om de tafel om hiervoor oplossingen te verzinnen, ze zouden nog met redelijke voorstellen komen ook!

  Het punt is natuurlijk dat de politiek, en zeker de lokale politiek, helemaal niet bij machte is om aan dit soort problemen iets te doen. Die macht ligt bij grootaandeelhouders van banken, oliemaatschappijen, de voedselindustrie: juist de mensen en partijen die profiteren van de disbalans en/of zich kunnen isoleren tegen de gevolgen van de schade die ze aanrichten. Ziedaar uw fundamentele probleem.

  Het is daarom dat ik me soms wat erger aan mensen die schieten op ‘de’ overheid: ik vind dat ze zo slecht mikken.

 • hehe, als je de wereld door een Kw-Kl-bril bekijkt kan die toch ook alleen maar meevallen als je m afzet?

  Je moet soms een beetje integreren om mekaar te leren kennen. En dan valt t ineens errug mee…

  Wat je punt betreft: Dat lijkt geen menselijk probleem te zijn maar een kwestie van opvoeding. Het hele zooitje dat nu in NL en de rest van het Westen aan de knoppen zit, heeft managementsopleidingen gevolgd (van die Erasmus-verzinsels die je je empathisch vermogen kosten…). Die gaan ineens denken dat de wereld uit getallen bestaat, en die maken van mensen ‘clienten’, ‘patienten’, ‘consumenten’, ‘kiezers’ etc..

  Verontmenselijken heet dat, en dat maakt het nemen van beslissingen gemakkelijker. Een ‘dode patient’ klinkt toch iets aangenamer dan een ‘dood mens’, niewaar…

 • De stelling in de context van de ideologie van Leendert de Rijke is een vrijbrief om ons terug te brengen naar de negentiende eeuw: de regulering van het kapitalisme via het bestuur die er destijds uit voortkwam ongedaan willen maken is een misdadige politiek. Deregulering van het bestuur zonder democratisering en bescherming van bestaanszekerheid is een recept voor willekeur en wanorde. Wij moeten daarentegen de regulering van het kapitalisme voortzetten totdat alle kapitaal en productiemiddelen in handen zijn van de democratische gemeenschap. Als De Rijke de (staats)uitkeringen wil stopzetten miskent hij de mogelijkheid van een redelijk autonome positie van het individu tegenover burger, staat en markt: het onvoorwaardelijk basisinkomen. Wie zo’n bestaanszekerheid niet inbouwt in zijn plannen levert de mens uit aan de ontwrichtende krachten waar de geschiedenis in grossiert.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures