Ga naar de inhoud

Wouter Vanstiphout over Henry Moore’s Wall Relief no. 1

Voor de bouw van kantoortoren First Rotterdam moest Henry Moore’s Wall Relief no. 1 wijken, maar sinds kort staat het kunstwerk weer op zijn oude plek aan het Weena. Architectuurhistoricus Wouter Vanstiphout vertelt het verhaal achter dit bijzondere reliëf.

Wist u bijvoorbeeld dat dit kunstwerk uit 1955 het enige bakstenen werk is van de Britse kunstenaar Henry Moore, die meestal in natuursteen of brons werkte? En dat de reden daarvoor is dat het kunstwerk betaald is door de Nederlandse baksteenindustrie?

Het beeld maakte onderdeel uit van het inmiddels deels gesloopte Bouwcentrum, het zenuwcentrum van de wederopbouw in Rotterdam. In het door ARTtube geproduceerde filmpje legt Vanstiphout de link met de Tweede Wereldoorlog in Londen: Moore’s schetsen van mensen in Londense schuilkelders vertonen een grote gelijkenis met de vormen van zijn Rotterdamse beeld. Vanstiphout: “Als dat zo is dan is het niet zomaar een decoratief, abstract kunstwerk dat alleen maar viert dat de wederopbouw zo geweldig is, maar dan vertelt het ook een droeviger verhaal, over de verhouding tussen mensen en architectuur.”

Verder zien we gave archiefbeelden van de bouw van het kunstwerk en gaat Vanstiphout in op toekomst van het kunstwerk, nu het opgenomen zal worden in een nieuw gebouw.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

  • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

  • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

    • Architectuurkritiek

    Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

    Venue: BlueCity
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

  • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

    Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

  • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

  • Bekijk alle vacatures