Ga naar de inhoud

4 deskundigen over het nut van de provincie

In de Rotterdam-bijlage van de NRC interviewt onze Inge Janse vandaag vier experts over het nut van de provincie.

Het meest positief is directeur van de Rekenkamer Rotterdam Paul Hofstra, die het prettig vindt dat de provincie het (financieel) beleid van de gemeente controleert en kan afstraffen.

Het meest negatief is publicist Chris Aalbers, die de provincie een gebrek aan zichtbaarheid verwijt. Andere sprekers zijn Arwin van Buuren, universitair hoofddocent bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en voormalig wethouder van Wonen Hamit Karakus (PvdA). Opvallend is dat niemand denkt dat de provincie het best kan worden opgeheven.
Lees het hele achtergrondverhaal hier.
 

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Na de decentralisatie van de zorg lijkt het me logisch om nu te beginnen met de decentralisatie van de provincie. Schaf de provincies af. Maar behandel ze met respect, als oude soldaten. Old soldiers never die, they just fade away.
  Hevel hun taken – en die van de waterschappen – geleidelijk over naar de gemeenten. Neem twee kabinetsperioden de tijd, zodat je rustig de noodzakelijke grondwetswijzigingen kunt doorvoeren. Verdeel Nederland in 75 grote gemeenten. Laat de bevolking de burgemeesters direct kiezen; die 75 burgemeesters vormen daarna tezamen de Eerste Kamer. Dat is direct en democratisch, en ook reflectie blijft verzekerd.

  In zie al die anonieme Eerste Kamerleden dus liever plaats maken voor de
  Senator-Burgemeester.

 • Toen ik aantrad als statenlid voor Leefbaar Zuid Holland zei ik; “Dames en heren . Volgens mij bent u volkomen overbodig en kan alles wat u doet zo worden overgenomen door het rijk of de gemeentes. Ik zit hier om bewijs voor mijn stelling te verzamelen”. Ik had na één jaar voldoende bewijs.

  In Denemarken is de hele laag afgeschaft zonder dat iemand het gemerkt heeft. Zie het rapport van LR: Nederland 2.0 mede geschreven door Andre Crouwel (VU) Waarin we de Deense situatie in Nederland projecteren.

  In ons land heeft men de grootste moeite om bestaande en door de tijd nutteloos geworden instituten te ontmantelen. Belangrijkste oorzaak?
  2% van de Nederlanders is lid van een politieke partij. slechts 10% bezoekt vergaderingen. Dus de politieke besluitvoering ligt in handen van 0,2% van de Nederlanders en laat dat nu net het deel zijn dat de baantjes heeft, die al die nutteloze instituten voortbrengen.
  Wouter Bos heeft ooit gezegd dat zijn partijcongres meer aandacht besteedde aan het behouden van de bestuurlijke laag bij de waterschappen, dan aan de problemen in de grote steden.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures