Ga naar de inhoud

Borrel mee met Vers Beton in maart!

Ook in maart borrelt Vers Beton met zijn lezers op de eerste vrijdag van de maand. Op 6 maart is iedereen welkom in De Schouw, vanaf 20 uur.

Borrel
Borrel beeld: Matrijs van Merg


Februari vloog voorbij. Een Romeinse revanche bleef uit, AS Roma spaarde het Rotterdams erfgoed. Onderwijl kreeg het monumentale pand van de Angolese ambassade in Rotterdam een verfbeurt zonder vergunning. De eerste radio-uitzendingen op Open Rotterdam van Vers Beton (‘Vers Geluid’) kwamen in de ether.

Gelukkig blijven sommige dingen ook hetzelfde: op vrijdagavond 6 maart – de eerste vrijdag van de maand – borrelt Vers Beton in Café de Schouw. Deze keer vanaf 20 uur. Haak gezellig aan en discussieer mee! Op zoek naar inspiratie voor een gesprek? Zie hieronder voor een kleine selectie van wat VB bracht in februari.

Andere tijden

Halverwege de jaren vijftig kroop de Rotterdamse haven door het oog van de naald. Er werd toentertijd bijna gekozen om de op- en overslag van olie via Frankrijk of Duitsland te laten lopen. Gelukkig stak Shell daar niet één maar twee stokjes voor, schrijft Olivier Oost. De wederopbouw voor de binnenstad werd zeventig jaar geleden uitgedacht door havenbaronnen, zakenlieden en architecten in de tearoom van de Van Nelle-fabriek. De stad kon eindelijk grondig verbouwd worden tot een modelstad voor ondernemende mensen. In het historische verslag van Anne Jongstra en Jaques Börger klinkt het optimisme uit die tijd door.

Gouvernestraat: elf keer anders

Gouvernestraat 129-133, het voormalige Lantaren Venster, staat te koop. De gemeente Rotterdam is op zoek naar een partij die er een duurzame, culturele bestemming aan kan geven. Lange tijd wilde de gemeente echter niet openbaar maken wie de belangrijkste kandidaten zijn. Daarom ging Vers Betonredacteur Sereh Mandias zelf maar op onderzoek uit. Lees hier wat ze ontdekte.

Projectontwikkeling versus organische groei

In de stad is een nieuw soort organische stadsontwikkeling zichtbaar die terrein aan het veroveren is op de ‘oude’ hoogmoed van projectontwikkeling. Volgens Derk Loorbach, directeur van DRIFT aan de EUR, zit het gevecht tussen die twee uitersten ook in onszelf. Celeste Boddaert beschrijft de ontwikkeling van het Merwe-Vierhavensgebied, Rotterdams’ oude fruithavens die tegenwoordig thuishaven zijn voor creatief en ondernemend Rotterdam. Wel op vervuilde grond, dat de gemeente juist nu aan het afgraven is, vult Philip Troost in de reacties aan.

Discussieer mee

Wat is het nut van de gebiedscommissies? Welk gevolg heeft de opstand tegen invloed van rijke Arabieren in het bestuur van de Essalammoskee? Kom langs in de Schouw en vertel waarover jij graag wil schrijven of fluister de redactie een scoop toe. Let op: we zijn iets verlaat! Vanaf 20 uur ben je van harte welkom in de leukste kroeg van Rotterdam. Tot dan!

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures