Ga naar de inhoud

Borrel mee met Vers Beton in maart!

Ook in maart borrelt Vers Beton met zijn lezers op de eerste vrijdag van de maand. Op 6 maart is iedereen welkom in De Schouw, vanaf 20 uur.

Borrel
Borrel beeld: Matrijs van Merg


Februari vloog voorbij. Een Romeinse revanche bleef uit, AS Roma spaarde het Rotterdams erfgoed. Onderwijl kreeg het monumentale pand van de Angolese ambassade in Rotterdam een verfbeurt zonder vergunning. De eerste radio-uitzendingen op Open Rotterdam van Vers Beton (‘Vers Geluid’) kwamen in de ether.

Gelukkig blijven sommige dingen ook hetzelfde: op vrijdagavond 6 maart – de eerste vrijdag van de maand – borrelt Vers Beton in Café de Schouw. Deze keer vanaf 20 uur. Haak gezellig aan en discussieer mee! Op zoek naar inspiratie voor een gesprek? Zie hieronder voor een kleine selectie van wat VB bracht in februari.

Andere tijden

Halverwege de jaren vijftig kroop de Rotterdamse haven door het oog van de naald. Er werd toentertijd bijna gekozen om de op- en overslag van olie via Frankrijk of Duitsland te laten lopen. Gelukkig stak Shell daar niet één maar twee stokjes voor, schrijft Olivier Oost. De wederopbouw voor de binnenstad werd zeventig jaar geleden uitgedacht door havenbaronnen, zakenlieden en architecten in de tearoom van de Van Nelle-fabriek. De stad kon eindelijk grondig verbouwd worden tot een modelstad voor ondernemende mensen. In het historische verslag van Anne Jongstra en Jaques Börger klinkt het optimisme uit die tijd door.

Gouvernestraat: elf keer anders

Gouvernestraat 129-133, het voormalige Lantaren Venster, staat te koop. De gemeente Rotterdam is op zoek naar een partij die er een duurzame, culturele bestemming aan kan geven. Lange tijd wilde de gemeente echter niet openbaar maken wie de belangrijkste kandidaten zijn. Daarom ging Vers Betonredacteur Sereh Mandias zelf maar op onderzoek uit. Lees hier wat ze ontdekte.

Projectontwikkeling versus organische groei

In de stad is een nieuw soort organische stadsontwikkeling zichtbaar die terrein aan het veroveren is op de ‘oude’ hoogmoed van projectontwikkeling. Volgens Derk Loorbach, directeur van DRIFT aan de EUR, zit het gevecht tussen die twee uitersten ook in onszelf. Celeste Boddaert beschrijft de ontwikkeling van het Merwe-Vierhavensgebied, Rotterdams’ oude fruithavens die tegenwoordig thuishaven zijn voor creatief en ondernemend Rotterdam. Wel op vervuilde grond, dat de gemeente juist nu aan het afgraven is, vult Philip Troost in de reacties aan.

Discussieer mee

Wat is het nut van de gebiedscommissies? Welk gevolg heeft de opstand tegen invloed van rijke Arabieren in het bestuur van de Essalammoskee? Kom langs in de Schouw en vertel waarover jij graag wil schrijven of fluister de redactie een scoop toe. Let op: we zijn iets verlaat! Vanaf 20 uur ben je van harte welkom in de leukste kroeg van Rotterdam. Tot dan!

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures