Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
DeBesteStuurlui_Nina_feb2015
De Beste Stuurlui Beeld door: beeld: Nina Fernande

Ik ben opgegroeid in congreszalen met linkse leuzen van Turkse en Koerdische revolutionaire, progressieve, socialistische rebelse denkers en doeners. Nooit vergeet ik de leus ‘Zonder vrouwen geen revolutie’. Ik vond dat vroeger onrealistisch en gemaakt klinken. Wat betekent dat nou, zonder vrouwen geen revolutie?

Je zou het kunnen interpreteren als dat vrouwen nodig zijn om de wereld te kunnen veranderen. Internationale Vrouwendag op 8 maart is voor mij daarom een dag om bij stil te staan. In april word ik veertig en nu pas besef ik pas dat ik best wel feministisch ben en dat ik de leus eigenlijk nog te min vind. Ik vind dat vrouwen juist de kar moeten trekken.

Ik merk dat ik me steeds erger aan de ondergeschikte positie van Rotterdamse vrouwen. De stad wordt vooralsnog gerund door voornamelijk mannen. Kijk maar naar het college van B en W: alleen maar mannen! En daar krijg ik de kriebels van. Daarom stel ik voor dat de vrouwen van Rotterdam nog verder gaan dan in ‘Zonder vrouwen geen revolutie’. Nee, de Rotterdamse vrouwen gaan de stad overnemen. Rotterdam wordt dan bezet door vrouwen.

Sinds de Koerdische vrouwen Kobani in Syrië hebben gered van IS, weet ik dat alles mogelijk is en droom ik over een revolutie geleid door vrouwen. En niet van een Verweggistan plek, nee de overname van Rotterdam. Het gemeenteapparaat en gemeentebestuur, scholen, winkels, horeca, pleinen, parken en gebouwen.

Weg met al dat beton

Stel je voor dat vanaf zondag 8 maart er overal in de stad geheime vergaderingen worden georganiseerd voor en door vrouwen, zonder notulen en zonder actielijsten. Alle vrouwen van de stad worden gevraagd mee te denken en mee te doen aan de overname van de stad. De stad wordt opnieuw ingedeeld en verdeeld. Weg met al dat beton, weg met moeilijke ambtenaren, weg met starre schooldirecteuren, weg met al dat testosteron.

Vriendelijker, creatiever, groener en gezelliger: geen auto’s in de binnenstad, de Binnenrotte wordt een bos, de Koopgoot wordt een zwemparadijs. Vluchtelingen worden de nieuwe ambtenaren en kinderen krijgen het beheer over de pleinen. Zou dat niet geweldig zijn?

Stel je voor dat Rotterdam een oord wordt voor vooruitstrevende, progressieve, creatieve andersdenkenden. En stel je voor dat dit allemaal wordt gerealiseerd door Rotterdamse vrouwen! Maar dan moeten we natuurlijk wel een nieuwe leus bedenken die verder gaat dan ‘Zonder vrouwen geen revolutie’. Wie doet er mee?

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Aysel Kaya

Aysel Kaya

Aysel Kaya (1975) is Rotterdamse Stadsvrouw. Aysel verbindt, ontwikkelt en filosofeert graag. Is altijd op zoek naar ‘het verhaal’. Daarnaast droomt ze als ZZP’er bijna de hele dag van de ultieme combinatie van kunstzinnig, cultureel en sociaal.

Profiel-pagina
05_Nina Fernande_integratie

Nina Fernande

Illustrator

Nina Fernande (1987) is een illustrator. Ze woont en werkt in Rotterdam. Als ze niet aan Franstalige chansons werkt, kleurt, faxt en streept ze simpele maar krachtige platen. Ze typeert haar werk als cartoonesk zonder het grafische element te verliezen.

Profiel-pagina