Gespreksstof nodig om het weekend in te gaan? Stuurvrouw Aysel Kaya droomt van een vrouwenrevolutie. Met de rol van vrouwen bij de strijd om het Syrische Kovbani in gedachten pleit ze voor een overname van de stad. Dan wordt het groener, creatiever en vrolijker.
Ik ben opgegroeid in congreszalen met linkse leuzen van Turkse en Koerdische revolutionaire, progressieve, socialistische rebelse denkers en doeners. Nooit vergeet ik de leus ‘Zonder vrouwen geen revolutie’. Ik vond dat vroeger onrealistisch en gemaakt klinken. Wat betekent dat nou, zonder vrouwen geen revolutie?
Je zou het kunnen interpreteren als dat vrouwen nodig zijn om de wereld te kunnen veranderen. Internationale Vrouwendag op 8 maart is voor mij daarom een dag om bij stil te staan. In april word ik veertig en nu pas besef ik pas dat ik best wel feministisch ben en dat ik de leus eigenlijk nog te min vind. Ik vind dat vrouwen juist de kar moeten trekken.
Ik merk dat ik me steeds erger aan de ondergeschikte positie van Rotterdamse vrouwen. De stad wordt vooralsnog gerund door voornamelijk mannen. Kijk maar naar het college van B en W: alleen maar mannen! En daar krijg ik de kriebels van. Daarom stel ik voor dat de vrouwen van Rotterdam nog verder gaan dan in ‘Zonder vrouwen geen revolutie’. Nee, de Rotterdamse vrouwen gaan de stad overnemen. Rotterdam wordt dan bezet door vrouwen.
Sinds de Koerdische vrouwen Kobani in Syrië hebben gered van IS, weet ik dat alles mogelijk is en droom ik over een revolutie geleid door vrouwen. En niet van een Verweggistan plek, nee de overname van Rotterdam. Het gemeenteapparaat en gemeentebestuur, scholen, winkels, horeca, pleinen, parken en gebouwen.
Weg met al dat beton
Stel je voor dat vanaf zondag 8 maart er overal in de stad geheime vergaderingen worden georganiseerd voor en door vrouwen, zonder notulen en zonder actielijsten. Alle vrouwen van de stad worden gevraagd mee te denken en mee te doen aan de overname van de stad. De stad wordt opnieuw ingedeeld en verdeeld. Weg met al dat beton, weg met moeilijke ambtenaren, weg met starre schooldirecteuren, weg met al dat testosteron.
Vriendelijker, creatiever, groener en gezelliger: geen auto’s in de binnenstad, de Binnenrotte wordt een bos, de Koopgoot wordt een zwemparadijs. Vluchtelingen worden de nieuwe ambtenaren en kinderen krijgen het beheer over de pleinen. Zou dat niet geweldig zijn?
Stel je voor dat Rotterdam een oord wordt voor vooruitstrevende, progressieve, creatieve andersdenkenden. En stel je voor dat dit allemaal wordt gerealiseerd door Rotterdamse vrouwen! Maar dan moeten we natuurlijk wel een nieuwe leus bedenken die verder gaat dan ‘Zonder vrouwen geen revolutie’. Wie doet er mee?
Al 8 reacties — discussieer mee!
Ja, Rotterdam kan best een flinke tikkel meer vrouw gebruiken, maar ik hoop dat we nog flink mogen kissebissen over je invulling van de stad als kinderzwemparadijs. Vrouwen kunnen toch ook wel serieuze steden bouwen? 😉
Rotterdam kan meer vrouwelijke bazen gebruiken! Baas in eigen stad! Héél toevallig presenteren we 8 maart een nieuwe Rotterdamse Vrouwenraad op de vrouwendag in Arminius: http://donadaria.nl/vrouwendag-agenda-2015/#.VPnPmy4mTb4
Melissa helemaal mee eens! Ik persoonlijk vind de Koopgoot oerlelijk, en dacht aan een zwemparadijs die in de winter een mooie schaatsbaan kan worden;) Tja wat kan je anders van de Koopgoot maken?
Eens met Melissa. Oa door het volgende: Riek Bakker (toenmalig directeur Stadsontwikkeling) heeft mij ( en ik denk velen met mij) in de jaren 90 enorm geïnspireerd door haar visie, daadkracht en verbindende kwaliteiten om onze stad verder te ontwikkelen. De sprong naar Zuid, via de Erasmusbrug naar de oa door haar ontwikkelde Kop van Zuid is hier een mooi voorbeeld van. Een stedebouwer pur sang.
Ik ben dan ook van mening dat we het niet zozeer over een revolutie van vrouwen moeten hebben, eerder over hoe we de oa door Riek letterlijke en figuurlijk geslagen “brug” gezamenlijk verder zullen gaan ontwikkelen/bewandelen.
Revoluties, kantelingen (en weerstand daartegen) et cetera vinden continu en al eeuwenlang plaats (voorspelbaar). Vooruitzien en verbinden echter zo nu en dan (en zijn verrassend): mooi voorbeeld (naast Riek) hiervan is Daan Roosegaarde.
In mijn laatste alinea ging er helaas wat mis. De bedoelde tekst:
Revoluties, kantelingen (en weerstand daartegen) et cetera vinden continu en al eeuwenlang plaats (voorspelbaar). Het vooruitzien en verbinden leveren betere, verrassende en inspirerende zaken op, zoals die van Riek Bakker toen en die van Daan Roosegaarde nu.
Pinochet dacht destijds hetzelfde. Zonder de steun van de traditionele huisvrouwen zou de Chileense dictator nooit aan de macht zijn gekomen…
Allereerst toch de opmerking dat ook ik veel meer inbreng van de dames (vrouwen is weer gelijk zo’n feministenterm) in ons openbaar bestuur en het ambtenarenapparaat zou willen zien, echter moeten ze dan wel iets zinnigs bijdragen.
Zodra ze met ideeën komt als boven beschreven diskwalificeer je de dames voor het serieuze werk, maar wellicht is het juist de bedoeling om niet serieus te worden genomen en dan ben je geslaagd.
Voor het overige wens ik je alle succes, ik zou zeggen start daar waar het probleem het schrijnend is, neem om te beginnen de moskee over.
Ik zou geen moskee willen overnemen, want ik kom nooit in een Moskee en ik ben niet religieus en dus atheïst. Ik verbaas me erover dat het al genoemd wordt alleen al om mijn buitenlandse naam. Dat is pas serieus reageren zeg. Neem jij de Moskee over dan, heb ik geen zin in. Ik snap niet waarom ik het over de schrijnende gevallen moet hebben of een heel
serieus stuk geschreven moet hebben of zinnige voorbeelden beschreven moet hebben. Het gaat mij juist om de discussie en de rol van de vrouwen (en ja dat mag best feministisch klinken) in de stad. En een subtropisch zwembad in de binnenstad vind ik niet echt heel verkeerd. Liever een zwembad dan een lelijke winkelstraat met allemaal winkelketens. Liever nog zou ik er een subtropische oerwoud van willen maken, maar ja dat mag ik zeker ook niet zeggen want anders lijk ik zo dom.