Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Zwarte schaap op wielen in de Zwart Janstraat

Stuurvrouwe Katinka Buters waagt zich op de fiets niet meer in de Zwart Janstraat. De fietser is er het zwarte schaap in een kudde op wielen, die maar door dendert. En dat mag wel eens stoppen.

Fietsen in Rotterdam is praktisch, maar niet altijd een pretje. Vooral niet in de Zwart Janstraat, een drukbezochte winkelstraat in het Oude Noorden.

Heel vaak gaat het daar net goed op de fiets. Tot die ene doodklap op 17 februari. Een 20-jarige Française werd doodgereden door een vuilniswagen, die haar overduidelijk niet gezien had. De chauffeur reed bovendien tegen het verkeer in vanuit de 1e Pijnackerstraat naar de Zwart Janstraat. Dat er maar één slachtoffer viel, is een klein wonder: de vrouw, een au pair, had net de kinderen naar school gebracht.

Is het nu eindelijk duidelijk dat in deze smalle, drukke straat geen plek is voor auto’s en fietsers van beide kanten? Niet zelden ben ik hier gesneden, geschept, uitgescholden. Er wordt vaak gevaarlijk gereden en volop dubbel geparkeerd. Inmiddels fiets ik al jaren ergens anders naartoe voor mijn boodschappen. Bevriende gezinnen uit de buurt bedenken zich twee keer voor ze zich met kinderen achterop of met kinderfietsjes in deze heksenketel begeven. De bakfietsers uit het aanpalende Liskwartier zie je al helemaal niet.

De winkeliers willen tweerichtingsverkeer omdat ze bang zijn om klanten te verliezen. Geachte winkelier, dan heb ik nieuws: de klant op de fiets bent u zo kwijt. Beste gemeente: graag eenrichtingsverkeer en fietspaden, dan fietsen wij met onze portemonnees misschien weer richting Zwart Janstraat.

Thomas Roskam, voorzitter van de gebiedscommissie Noord, meldt in een interview met Cineac Noord: “Dit is in principe geen onveilige straat. Natuurlijk triest dat dit ongeluk gebeurd is, voor alle partijen.”

Ja, vooral de dode partij. In principe.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Ingezonden brief

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De column van Daphne Bakker afgelopen week deed wat stof opwaaien. Zo ontving de redactie een brief van Wouter Vanstiphout en Michelle Provoost van de Independent School for the City waarin zij reageren op het stuk van Bakker.

 • Een boek uitgeven over de architect van het gebouw dat je gaat slopen, heet in het Surinaams ‘dikatie’

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Daphne Bakker vraagt zich vertwijfeld af hoe het kan dat Nanne de Ru, sloper van Pompenburg, ook de uitgever is van een boek over de architect van het gebouw: Carel Weeber. Tijdens de boekpresentatie raakt ze verward: er wordt gefluisterd dat de sloop van Pompenburg niet doorgaat.

 • Ruim 460.000 Rotterdammers wonen in huizen met risico op oververhitting

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Huizen die hun hitte niet kwijt kunnen vormen een risico voor de gezondheid. Volgens de huidige bouweisen zouden deze woningen niet meer gebouwd mogen worden. Toch woont maar liefst 70% van de Rotterdammers in zo’n huis, waaronder bijna 70.000 ouderen voor wie hitte extra gevaarlijk is, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en Investico.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures