Ga naar de inhoud

Dit is het belangrijkste Rotterdamse nieuws van afgelopen week

Hoe kwam Rotterdam afgelopen dagen in het nieuws? Over welke onderwerpen raakten we niet uitgepraat? Dit zijn de meeste opvallende nieuwsverhalen van afgelopen week.

Nieuws-Vers-Beton
Nieuwsoverzicht beeld: Fenna Schaap

Geen billenprikker in zicht

Feyenoord – AS Roma: we konden het deze week nergens anders over hebben. Opvallend genoeg werd er meer gespeculeerd over mogelijke rellen in de stad, dan over de uitkomst van de wedstrijd. Kranten stonden vol met kreten als ‘veldslag’, ‘wraak’ en ‘Romeinse billenprikkers’. De Telegraaf (€) publiceerde voor het gemak zelfs een kaartje met mogelijke doelwitten en van De Rotterdammert kregen we een handig lesje Italiaans.

Daadwerkelijke rellen bleven natuurlijk uit en de krantenkoppen van de dag erna kun je je vast inbeelden: ‘Rotterdam haalt opgelucht adem‘. De teleurstelling droop er vanaf.

Zijn er dan nog interessante verhalen uit deze heisa voortgekomen? Ja, bijvoorbeeld deze mooie reportage (€) over Willem Duivestein. Als een soort Rotterdamse Nightcrawler is deze 112-fotograaf en cameraman er vaak als eerste bij om een incident in de regio vast te leggen.

Meer slechte lijstjes

Weet je nog, die tien slechte lijstjes die Rotterdam nog altijd aanvoert? Hier is er nog eentje: Rotterdam telt relatief de meeste mensen die langdurig in de bijstand zitten. Volgens het CBS ontvangt 51 op de duizend inwoners langer dan drie jaar bijstand.

Er was meer slecht nieuws deze week: volgens Marc van Nimwegen (hoofdofficier Openbaar Ministerie in Rotterdam) zijn er nergens zoveel schietincidenten als in Rotterdam. Het Openbaar Ministerie overweegt daarom hogere straffen te eisen voor illegaal wapenbezit. “In Nederland is er geen legitieme reden om met een wapen op pad te gaan. Als je met een wapen op zak loopt, verkeer je in het criminele milieu,” zei Nimwegen tegen het AD.

En verder…

 • De sluitdatum van Perron werd deze week bekendgemaakt. Op 12 april gaat de club van Aziz Yagoub en Marc Zee zijn laatste week in. DJBroadcast interviewde Yagoub over zijn nieuwe cultuurpodium en de nalatenschap van Perron. “Trouw was op internationaal niveau een icoon. Wij zijn vooral een lokaal clubhuis, waar heel veel Rotterdammers het naar hun zin hebben gehad.”
 • Met zaakjes als Pomms’, Fritez en Tante Nel is Rotterdam de hoofdstad van de haute friture, aldus de Volkskrant (€). De krant signaleert een nieuwe trend in Nederland: fast food met een culinair tintje. Denk bijvoorbeeld aan duurzame kroketten en ambachtelijke friet.
 • Ophef alom, toen vrijdag bleek dat de voorgevel van het consulaat van Angola (voormalig gemeentearchief) zonder toestemming geverfd werd. Het gebouw aan de Mathenesserlaan is een rijksmonument. Voor een opknapbeurt is dus altijd een vergunning nodig. Inmiddels is het verven gestaakt, maar een gedeelte van de oorspronkelijk geel-bruine voorgevel is al wit.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Tegenlicht is een reeks informatieve televisieprogramma’s waarin nieuwe ideeën en trends worden onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap. Onze eigen hoofdredacteur, Eeva Liukku, is aanwezig als een van de gasten.

  Venue: Centrale Bibliotheek
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures