Ga naar de inhoud

Dit is het belangrijkste Rotterdamse nieuws van week 10

Hoe kwam Rotterdam afgelopen dagen in het nieuws? Over welke onderwerpen raakten we niet uitgepraat? Dit zijn de meeste opvallende nieuwsverhalen van afgelopen week.

Nieuws-Vers-Beton
Nieuwsoverzicht beeld: Fenna Schaap

Poppodium? Ja/Nee

Afgelopen woensdag zou bekend worden welke van de elf ingediende plannen voor een poppodium in de running waren voor steun van de gemeente. In plaats daarvan heeft de gemeente alle initiatieven in één klap in de prullenbak gegooid. Het Popkantoor, de club van Ted Langenbach aan de Keileweg en de 013-dependance in Rotterdam: ze kregen allemaal een dikke onvoldoende van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC).

Een slim besluit of de nekslag voor het Rotterdamse popklimaat? Daarover verschillen de meningen, blijkt ook uit dit artikel in Trouw. Op 3voor12 reageerde wethouder Adriaan Visser: “Het is jammer, maar ik ben ook wel blij met de conclusies. We stappen dus niet in een risicovol project.” Hij gaf wel aan verder te willen praten met de betrokken partijen.

Ondertussen werkt Aziz Yagoub nog onvermoeid aan zijn eigen cultuurpodium in het oude Hollywood. THUMP sprak Kolja Verhage, de nieuwe programmeur van het nog naamloze podium. “Ik heb geen ambities om Rotterdammers te gaan vertellen wat ze wel of niet moeten gaan doen. Wel geloof ik dat mijn functie is om een andere kijk te bieden op de zaak,” aldus de Amsterdammer.

Maagdenhuisbezetting: slaat de vlam over naar Rotterdam?

Nee, campus Woudestein is nog niet bezet door boze studenten, maar het studentenprotest in Amsterdam heeft wel een groep Rotterdammers geïnspireerd. Afgelopen woensdag werd er een bijeenkomst georganiseerd waarbij studenten hun onvrede over de Erasmus Universiteit konden delen.

Dat er tijdens die bijeenkomst vooral veel vragen waren over het voortbestaan van de faculteit Wijsbegeerte, deed een aantal kranten concluderen (€) dat de vlam nog niet is overgeslagen in Rotterdam. De studenten zien dat anders. Elke dag gaat er wel iemand vanuit Rotterdam naar het Maagdenhuis om met de bezetters te praten, naar lezingen te luisteren en er soms zelfs te overnachten. Erasmus Magazine publiceerde een interessant en helder stuk over de huidige situatie aan de Erasmus Universiteit.

En verder…

 • Het Havenbedrijf Rotterdam behaalde afgelopen jaar 3,1 procent meer omzet, maar de winst daalde met 4,9 procent. Dat komt met name door de schulden en rentelasten van het bedrijf, als resultaat van de omvangrijke investeringen die afgelopen jaren werden gedaan.
 • Het voorstel van wethouder Hugo de Jonge (CDA) om een einde te maken aan thuisonderwijs in Rotterdam komt voort uit angst voor radicalisering, melden anonieme bronnen aan het AD. Momenteel krijgen acht Rotterdamse kinderen thuis salafistisch onderwijs. Uit een spoeddebat bleek donderdag dat een meerderheid van de gemeenteraad het voorstel niet steunt. “Als er goed toezicht is, is het afschaffen van thuisonderwijs niet nodig,” aldus Jos Verveen (D66).
 • Al bijgekomen van al die leuke lijstjes waar Rotterdam vorig jaar in te vinden was? Vooruit, we hebben er weer eentje voor je: volgens The Guardian is Rotterdam een van de beste alternatieve stedentrips. Wordt Madonna om die reden binnenkort de trotse eigenaar van een Rotterdams penthouse?

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Voor rankings in die zg. lijstjes betaalt de gemeente c.q. push-clubjes van de gemeente. En roddels a la Madonna worden door makelaars de wereld in geholpen. Bekt namelijk lekker, dat er een beroemdheid interesse in je pand heeft.

  Zo wordt de hele wereld voortdurend voor de gek gehouden. ‘Marketing’ heet dat.

 • Bedankt voor de link naar het interview met Kolja Verhage, de nieuwe programmeur van, eh, de nieuwe Hollywood. Hij zegt alleen iets waarvan ik dacht dat Aziz dat juist níet wilde:

  Ik denk dat hij me heeft aangenomen omdat Trouw hét voorbeeld was van een monoculturele club met een sterke identiteit, waar programmeringen in eigen hand werden gehouden. Dat wil Aziz ook in Rotterdam.

  Ik dacht te begrijpen dat Aziz juist een stadsbreed podium wil neerzetten met ruimte voor externe programmeurs en alle muzieksoorten, en niet een vervolg op Perron. Of mis ik iets?

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Recht op Rust

  • Evenement

  Bij dezen nodigen we je uit voor de actie Recht op Rust, een kunstzinnige manifestatie op het plein voor Rotterdam Centraal in de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 oktober.

  Venue: Stationsplein
  Datum:
 • On Thursday 9 November Kim Stanley Robinson – one of our greatest living science-fiction writers – will join us on the occasion of his latest book The Ministry for the Future

  Venue: Hofpleintheater
  Datum:
 • On Tuesday 3 october De Dépendance welcomes Rosie Collington

  Venue: Erasmus Paviljoen
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam