Ga naar de inhoud

Dit was het belangrijkste Rotterdamse nieuws van week 13

Hoe kwam Rotterdam afgelopen dagen in het nieuws? Over welke onderwerpen raakten we niet uitgepraat? Dit zijn de meeste opvallende nieuwsverhalen van afgelopen week.

Integratienota

Deze week presenteerde het Rotterdamse college de langverwachte integratienota. Vers Beton zette de tien opvallendste zinnen op een rijtje, maar ook andere media namen de nota onder de loep. Zo interviewde de Volkskrant (€) Ronald Schneider, wethouder Integratie. “Je hoeft als migrant je cultuur niet op te geven. Er is wel degelijk diversiteit. Kijk bijvoorbeeld naar het HipHopHuis of de programmering van Theater Zuidplein. Maar de verantwoordelijkheid om erbij te gaan horen, ligt in eerste instantie bij de migrant.”

Ondertussen tekende NRC Handelsblad (€) de reacties van enkele andere Rotterdamse politici op. NIDA-voorman Nourdin el Ouali: “Natuurlijk moet iedereen zich aan de Grondwet houden. En homo’s accepteren. Maar mensen die dat niet doen, hebben niet per se een migrantenachtergrond. Veel jochies die homo’s niet accepteren, lijken meer op de wethouder [Ronald Schneider, red.] dan op mij.”

PVV in Rotterdam – deel 2

De aankondiging dat de PVV van de partij is bij de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen in 2018, was voer voor opiniestukken en analyses. Zo schrijft Trouw (€) dat de komst van de PVV te danken is aan de verdrukking van Wilders na vier verkiezingsnederlagen.

Volgens Wilders vertegenwoordigt Leefbaar Rotterdam de Rotterdamse PVV-kiezers niet. LR-leider Joost Eerdmans schoof alle beschuldigingen van tafel. “Je kunt, zoals Wilders, hard aan de zijlijn roepen wat er in je verkiezingsprogramma staat. Maar daarmee sta je buitenspel. Wij besturen liever. In tegenstelling tot de PVV steken we onze energie geheel en al in Rotterdam”, zei hij in het AD.

En verder…

 • Het Rotterdamse openbaar vervoer is de beste van de vier grote steden. Dat blijkt uit de OV-barometer van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer. Vooral de bus en de tram van de RET scoren hoog: een 7,7.
 • Rem Koolhaas’ De Rotterdam kampt met een opvallend probleem: de ambtenaren die in het kantoorgebouw werken, moeten regelmatig twintig tot dertig minuten op de lift wachten. Nrc.next (€) legt uit waar deze absurde wachttijden aan te wijten zijn.
 • Themakanaal NPO Spirit maakte een korte reportage over de Rotterdamse Essalam Moskee, die zo’n veertig jongeren in de gaten houdt die kenmerken van radicalisering vertonen. Adjunct-directeur Jacob van der Blom: “Je baard mag zo lang zijn als je zelf wilt, alleen je moet je niet met andermans baard gaan bemoeien. Dan kom je op een vlak neigend naar extremisme.”
 • Pex Langenberg (wethouder Duurzaamheid) wil het verstrekken van plastic tasjes in Rotterdam volledig verbieden, meldt De Telegraaf (€). Vanaf 2016 geldt er al een verbod op gratis plastic tasjes.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Rotterdam bruist van de eethuisjes, met geuren en smaken van regio’s ver weg en dichtbij. Tijdens Extra Space #5 neemt schrijver en journalist Sharyfah Bhageloe je mee op een fietstour van Zuid naar West, langs verschillende eetlocaties door de stad. Laat je meevoeren door de zintuiglijke gewaarwordingen van de mond en het eten met een voordracht van Sharyfah op iedere locatie.

  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Wil jij je inzetten voor een socialer en inclusiever Rotterdam? Werk je graag met mensen met diverse achtergronden en leeftijden en vind je het leuk om veel verschillende taken en verantwoordelijkheden te combineren? Als programmacoördinator bij stichting DUO for a JOB lever je elke dag een concrete bijdrage aan de toekomst van (nieuwe) Rotterdamse jongeren!

 • Bekijk alle vacatures