Ga naar de inhoud

Dit zijn de 10 opvallendste zinnen uit de integratienota

Gisteren presenteerde het Rotterdamse college zijn langverwachte integratienota. Lange tijd leek dit een politiek heet hangijzer te worden. Zou de coalitie een felle toon van wethouder Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam) wel overleven? Bovendien wilde na Charlie Hebdo de voltallige oppositie meepraten, wat van de wethouder dan weer niet mocht. 

 

Islamitische Rotterdammer
Islamitische Rotterdammer (via IkRotterdam)

Inmiddels lijkt de soep een stuk minder heet te worden gegeten. De nota wordt nauwelijks concreet en dan is het ook lastig ergens echt aanstoot aan te nemen. Voor wie geen zin heeft het 22 pagina’s tellende document helemaal door te lezen, selecteerde Vers Beton de 10 opvallendste zinnen.

1. Nederland is een auto. Migranten zijn ook een auto. En de snelweg is, nou ja, gewoon een snelweg:
“Het integratieproces is te vergelijken met het invoegen op de snelweg. Op de snelweg rijdt Nederland. Op de invoegstrook de migrant die wil integreren.”

2. Zeg maar dag tegen de subsidie voor het wijkhuis!
“Het college gelooft in de meerwaarde van het maatschappelijk middenveld in dit vraagstuk, maar vindt ook dat activiteiten van deze organisaties veelal zelfstandig en onafhankelijk van de overheid kunnen gebeuren.”

3. Alle Nederlanders ♥ homo’s:
“Homoseksualiteit is in onze samenleving algemeen geaccepteerd. Wie daarom mee wil doen in onze samenleving kan niet op basis van culturele achtergrond of geloof homoseksuelen en vrouwen veroordelen en ongelijk behandelen.”

4. Goede integratie is geen gebruik maken van sociale voorzieningen. Want dat doen goed geïntegreerde Nederlanders niet:
“Veel migranten kennen geen problemen in hun integratieproces. Ze nemen zelf de verantwoordelijkheid om de taal te leren en bij te dragen aan de samenleving door te werken en/of vrijwilligerswerk te doen. Zij doen nauwelijks een beroep op sociale voorzieningen en voeden hun kinderen zo op dat zij een goede toekomst hebben in onze samenleving.”

5. Surinamers trouwens ook niet:
“De arbeidsparticipatie van Rotterdammers met een Surinaamse afkomst heeft bijna hetzelfde niveau bereikt als de arbeidsparticipatie van autochtone Rotterdammers.”

6. Nederlands leren of op iemand anders’ zak gaan teren:
“Zo verwachten wij van alle Rotterdammers, en dus ook van alle migranten, die een bijstandsuitkering ontvangen dat ze al het mogelijke doen om hun inzetbaarheid op de arbeidsmarkt te vergroten. Wie dat niet doet wordt, conform de taaleis in de Participatiewet, gekort op zijn uitkering.”

7. Je kent ze wel, van die lui die een lekker potje bewust lopen te radicaliseren:
“Migranten die niet willen en zich afkeren van de Nederlandse samenleving, bijvoorbeeld door te radicaliseren kiezen er bewust voor niet te integreren.”

8. En dit is er trouwens geworden van Leefbaars Polenquotum:
“Daarom komen we, in het verlengde van onze integratieagenda, voor de zomer met een nieuwe uitvoeringsagenda EU-migranten.”

9. Spaar ze alle vier!
“In onze aanpak maken we onderscheid tussen zij die niet weten, zij die niet willen, zij die niet kunnen en zij die niet mogen integreren.”

10. Grote afwezige in de nota:
Het woord ‘allochtoon’.

 • Update @ 27 maart: op Open Rotterdam mocht Inge Janse vertellen over wat volgens Vers Beton de opvallendste 3 onderdelen van de integratienota zijn. Een gesprek over vrouwen, migranten, homo’s en snelwegen.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures