Ga naar de inhoud

Minicollege: Heeft Rotterdam filosofie nodig? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De Faculteit Wijsbegeerte moet de komende tijd flink bezuinigen, er zijn geruchten dat het voortbestaan van de faculteit zelfs op het spel staat. Onzin, stelt filosoof Wiep van Bunge. Filosofie verdwijnt heus niet zomaar van de universiteit.

 Van Bunge vindt het in eerste instantie maar een rare vraag, of Rotterdam filosofie nodig heeft. Natuurlijk heeft Rotterdam filosofie nodig. Maar bij nader inzien wil hij er toch wel even bij stilstaan. Wiep van Bunge is hoogleraar Geschiedenis van de Wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit en gaf dinsdag 17 maart zijn minicollege over de vraag of Rotterdam filosofie nodig heeft.

Het rommelt al een tijdje op de universiteit. Niet alleen op de Universiteit van Amsterdam, waar het Maagdenhuis werd bezet, maar ook op de Erasmus Universiteit roeren steeds meer mensen zich. Ook de Faculteit Wijsbegeerte moet eraan geloven, vorig jaar december bleek dat ook daar flink gereorganiseerd en bezuinigd moet worden. De geruchtenmolen begon te draaien, er gingen geluiden dat we moeten vrezen voor het voortbestaan van de filosofie in Rotterdam. “De grootst mogelijke onzin”, volgens Van Bunge. Een verandering in organisatiestructuur hoeft helemaal geen achteruitgang te betekenen.

Dat Rotterdam filosofie nodig heeft staat niet ter discussie, aldus Van Bunge: “Wetenschappers en studenten kunnen niet zonder filosofie voor conceptuele evaluatie en morele oriëntatie”. Tot slot zet hij op verhelderende wijze uiteen op welke manieren de situatie in Rotterdam verschilt van die in Amsterdam. Een top-down bestuurscultuur en een rampzalige vastgoedportefeuille, allemaal problemen die in Amsterdam spelen waar de EUR geen last van heeft.

beeld: vimeo.com

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures