Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Wilders kondigde het vorige week in blokletters aan. In 2018, bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen, gaat hij met Eerdmans de strijd aan om de rechts-populistische kiezer. Dat gaat – gok ik – om minstens 50 procent van de 14 zetels die Leefbaar Rotterdam nu in de gemeenteraad heeft.

Peter van Heemst
Peter van Heemst Beeld door: beeld: Jeroen Van de Ruit

Wilders noemde Leefbaar Rotterdam “kleurloos” en “te ver afgedreven van de idealen van Fortuyn”. Klare taal bij het verrassende initiatief van Wilders. En, maar dat zal toeval zijn, dit zijn nou precies de criteria op basis waarvan de net ingestelde Pim Fortuyn Prijs uitgereikt gaat worden. Eén van de juryleden: Joost Eerdmans. Het zou van bravoure getuigen als hij de eerste prijs komende 6 mei aan Wilders uitreikt, maar dat terzijde.

Ergernis bij de hardcore PVV-kiezer

Om de ergernis van Wilders en de hardcore PVV-kiezer in Rotterdam te begrijpen, zet ik een aantal markante zaken op een rij die het afgelopen jaar tussen D66 en Leefbaar speelden. Zaken die duidelijk maken dat Leefbaar Rotterdam stevig bij D66 in de tang zit. Maar ook – dat zeg ik er direct bij- dat Leefbaar Rotterdam zich stevig in de tang heeft laten nemen. De lust om na acht jaar oppositie weer te besturen was zo groot dat veel idealen en ideeën in de uitverkoop zijn gedaan.

Zo dwingt D66 Eerdmans al snel na de verkiezingen van maart 2014 scherp en zonder mitsen en maren afstand te nemen van controversiële uitspraken van Wilders over bijvoorbeeld de kopvoddentax en minder Marokkanen. Als hij dat niet had gedaan was een coalitie met D66 kansloos geweest. Veel moeite zal het hem overigens niet hebben gekost: in de hoek van de anti- islamcampagnes heeft Eerdmans zich nooit erg thuis gevoeld.
D66 dwong Eerdmans vervolgens een wethouderstoel in te leveren waardoor Leefbaar Rotterdam in het College zijn meerderheidspositie kwijtraakte. Zonder morren gaf Leefbaar Rotterdam aan deze keiharde eis toe.

Fanclub van Aboutaleb

Wat later moest Leefbaar Rotterdam van D66 van harte akkoord gaan met de herbenoeming van Aboutaleb. In nog geen vijf jaar veranderde Leefbaar Rotterdam zo van een partij die de burgemeester met een motie van wantrouwen het stadhuis wilde uit jagen in een partij die zijn grootste en meest enthousiaste fanclub is.

D66 dwong Eerdmans recent om de coalitiepartijen punt voor punt, woord voor woord en zin voor zin de concept-integratienota te laten meelezen. Of is censureren een beter woord? Dat stevig ingrijpen dwong D66 af met een vervelende truukje: de eerste versie van de nota liet ze slingeren toen er toevallig een journalist van het Rotterdams Dagblad in de buurt was.

Uiteindelijk is er nu een nota waarin, zoals VVD-woordvoerder Laan al twitterde – echt helemaal niets nieuws staat. Leefbaar Rotterdam kwam niet tot hardere uitspraken dan de burgemeester (“oprotten”), om dat snel af te zwakken tot “ophoepelen”. Ophoepelen. Dat is volgens mij taal waar Wilders de slappe lach van krijgt.

De lijst van voorbeelden is langer, ik noem er nog eentje: D66 dwong Leefbaar Rotterdam behoedzaam om te gaan met Nida. Iedereen die in de gemeenteraad wekelijks harde confrontaties tussen Leefbaar Rotterdam en Nida verwacht, is behoorlijk bedrogen uitgekomen. Zeker, soms worden de messen geslepen. Maar meestal houden ze zich bij Leefbaar Rotterdam gedeisd om D66 niet voor het hoofd te stoten.

Aan de lijn van Salima Belhaj

Voor Wilders en zijn Rotterdamse vrienden zijn dit stuk voor stuk irritante voorbeelden van een gematigde toon en inhoud. In Den Haag lukte Pechtold dat niet met PVV-puur, maar in Rotterdam lukt Belhaj dat wel met PVV-light. Dat steekt.

En zo baart de coalitie die D66 is aangegaan om de verhoudingen in politiek Rotterdam te normaliseren precies het tegenovergestelde effect: de felheid van de campagne van 2018 zal die van 2006, 2010 en 2014 bij elkaar opgeteld overtreffen. En de kans is dan levensgroot dat de PVV als grote winnaar met zo’n 7 zetels haar opwachting maakt in de Rotterdamse gemeenteraad. Salima Belhaj en D66 hadden met deze coalitie ongetwijfeld de stad wat anders willen nalaten.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer trainer bij de Rotterdamse stichting MANO.

Profiel-pagina
Jeroen van de Ruit kopie

Jeroen Van de Ruit

Illustrator

Profiel-pagina
Lees 12 reacties
 1. Profielbeeld van Karin
  Karin

  Warempel, een analyse die hout snijdt zonder al te veel opzichtige rancune :) Dat D66 Leefbaar in de tang heeft, is een juiste constatering. De vraag is echter wat dat de stad op termijn gaat opleveren, iets waar helaas een (ex)politicus niet om maalt, omdat het gaat om het (machts)spel en niet om de knikkers.

  Deelname van de PVV wordt natuurlijk hoe dan ook een klucht; hoewel het gedachtengoed erin gaat als koek, hebben ze, vanwege een levensgroot taboe en dus een afbreukrisico, de juiste poppetjes niet.

  We hebben nu dus een tamelijk kleurloos Leefbaar (Wilders heeft dat terecht opgemerkt) en D66 is van oudsher kleurloos het kwadraat -geen vlees noch vis- met Salima Belhaj als grijze oppermuis.

  De opmars van D66 is misschien wel voornamelijk te danken aan kiezers die echt niet meer weten op wie ze anders moeten stemmen (begrijpelijk), dus dan maar -ogenschijnlijk risicoloos- op nette mensen in het midden.

  Dit belooft nog veel geinige, maar kostbare Stadsinitiatiefjes én gegarandeerd een groeiende groep ontevreden Rotterdammers die zich niet meer gehoord voelt door een partij met het motto ‘Als je het er niet over hebt, bestaat het niet’.

  Ook nu Pechtold opzichtig uit is op allochtone kiezers, en met succes, zouden we in het ergste geval de PvdA weer terugkrijgen, alleen heten ze dan anders.

 2. Profielbeeld van Ruud
  Ruud

  Een mooi opsomming die je steeds vaker leest over de Leefbarbaren. Afgelopen week weer een staaltje v gezien. Gemeentelijke belasting waren een doorn in het oog, en lastenverlichting werd beloofd. Helaas gaat de hondenbelasting met 1,10 euro omhoog. Voel je dan mooi belazert als LR stemmer.

 3. Profielbeeld van Daan
  Daan

  Bijzonder dat de moderator twee Daans toelaat. Ga ik vanaf nu hele linkse dingen roepen onder de naam R.Sorensen…

  1. Profielbeeld van Daan
   Daan

   Alhoewel, eigenlijk mooie reden om mn abjecte meningen hier verder niet meer te spuien.

   1. Profielbeeld van Eeva
    Eeva

    Dag Daan,

    op dit moment is het inderdaad mogelijk dat verschillende mensen onder dezelfde naam reageren, dat gaan wij ook niet tegenhouden. Mocht je dat vervelend vinden, dan is een simpele oplossing: reageer met een voor- en achternaam, en upload een foto via gravatar gekoppeld aan het emailadres waarmee je reageert. Op die manier kun je jezelf onderscheiden van andere reageerders met dezelfde voornaam.

    We zijn van plan om wijzigingen in het reactiesysteem door te voeren, maar ik kan nog niet aangeven wanneer dat gaat gebeuren.

    hartelijke groet,

    Eeva

   2. Profielbeeld van Ed Schelvis
    Ed Schelvis

    Hahaha, reageer met voor- en achternaam….Eeva. Als je dat gaat invoeren, liefst ook nog met een foto erbij, dan hou je nog geen 10% van je “verdiepers van de discussie” over. Je mag het dan soms niet met me eens zijn maar “m’n vizier staat open”. Meeste mensen laten zich leiden door angst, misschien wel de slechtste raadgever die er is.
    Het is oude discussie bij blogs. Ik zou het houden zo als het is anders kan je net zo goed voor de volle maan gaan oreren, om maar te zwijgen van de effecten op je verdienmodel.

   3. Profielbeeld van Karin
    Karin

    Inderdaad Ed, alleen als je echt niets te verliezen hebt of heel erg moedig bent, ga je met je echte naam/achternaam op Vers Beton. Ik was allang gestenigd…, haha

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.