Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Eens in de zoveel maanden laait de discussie op. Als een hiphopact na vijf miljoen views op YouTube nog steeds niet op 3FM gedraaid wordt. Als de zoveelste politicus graffiti weer eens vandalisme noemt. Liefhebbers van straatcultuur vragen zich luidkeels af: waarom neemt de gevestigde orde ons nog altijd niet serieus?

Er is altijd iemand die protesteert. Met trotse, kaarsrechte rug en een strijdlustige frons op het gezicht roept hij of zij dan: who needs them?! Hiphop wordt wél gedraaid op FunX of Juize FM, en om straatkunst onder de aandacht te brengen hebben we geen omhoogevallen galeries en musea nodig. We hebben onze eigen kanalen, is het argument. Laten we ons niet zo afhankelijk opstellen.

Was het maar zo simpel, denk ik dan. Natuurlijk zijn de machtsverhoudingen in de culturele wereld aan het kantelen: krantenoplagen dalen, publieke omroepen moeten bezuinigen en gedwongen fuseren, en musea ontzamelen. Ondertussen komen daar toonaangevende blogs en laagdrempelige galeries voor in de plaats. Maar wil je bekend worden bij een groot publiek, dan schiet je nog altijd meer op met een optreden in DWDD dan een interview op een hip blog.

West-Kruiskade Uitverkoop
West-Kruiskade Uitverkoop Beeld door: beeld: Ferry van Steijn

Er blijkt er ook een gulden middenweg te zijn. In zijn vijftienjarige carriere balanceert de Amsterdamse illustrator Piet Parra constant op de grens van kunst en commercie, underground en mainstream. In 2010 won hij de Amsterdamprijs, in 2013 volgde een nominatie voor de prestigieuze Rotterdam Designprijs. Zijn kleurrijke illustraties en zwierige typografie kom je tegen op t-shirts (van eigen streetwearmerk Rockwell tot modehuis Viktor en Rolf), in internationale galeries, op Nike-sneakers én in het San Fransisco Museum of Modern Art.

Met dank aan gevestigde curatoren en musea doet de naam Piet Parra niet meer alleen een belletje rinkelen bij skaters en hiphoppers. Vanaf deze maand kan je in de Kunsthal kijken naar een solotentoonstelling van Parra. Kijk er dan dus niet vreemd van op als je binnenkort de deur uit stapt uit in je oude Rockwell-shirt en props krijgt van je cultureel verantwoorde bejaarde buurvrouw.

PARRA is van 7 maart t/m 7 juni 2015 te zien in de Kunsthal.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

profielfoto

Jelena Barišić

Jelena Barišić (Bugojno, 1990) is journalist, (eind)redacteur en programmamaker. Tussen 2015 en 2017 was ze adjunct-hoofdredacteur van Vers Beton, en in 2020 interim hoofdredacteur. Momenteel werkt ze als eindredacteur bij De Correspondent. 

Profiel-pagina
Ferry van Steijn

Ferry van Steijn

Ferry van Steijn is een Rotterdamse illustrator en grafisch ontwerper. Hij is lid van het collectief Ik Rotterdam.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.