Ga naar de inhoud

Props van de buurvrouw

Vers Beton schrijft elke maand een column in de Uitagenda Rotterdam, het gratis culturele uitgaansmagazine. Het werk van Piet Parra is de gulden middenweg tussen straatcultuur en museum, aldus Jelena in de editie van maart.

Eens in de zoveel maanden laait de discussie op. Als een hiphopact na vijf miljoen views op YouTube nog steeds niet op 3FM gedraaid wordt. Als de zoveelste politicus graffiti weer eens vandalisme noemt. Liefhebbers van straatcultuur vragen zich luidkeels af: waarom neemt de gevestigde orde ons nog altijd niet serieus?

Er is altijd iemand die protesteert. Met trotse, kaarsrechte rug en een strijdlustige frons op het gezicht roept hij of zij dan: who needs them?! Hiphop wordt wél gedraaid op FunX of Juize FM, en om straatkunst onder de aandacht te brengen hebben we geen omhoogevallen galeries en musea nodig. We hebben onze eigen kanalen, is het argument. Laten we ons niet zo afhankelijk opstellen.

Was het maar zo simpel, denk ik dan. Natuurlijk zijn de machtsverhoudingen in de culturele wereld aan het kantelen: krantenoplagen dalen, publieke omroepen moeten bezuinigen en gedwongen fuseren, en musea ontzamelen. Ondertussen komen daar toonaangevende blogs en laagdrempelige galeries voor in de plaats. Maar wil je bekend worden bij een groot publiek, dan schiet je nog altijd meer op met een optreden in DWDD dan een interview op een hip blog.

West-Kruiskade Uitverkoop
West-Kruiskade Uitverkoop beeld: Ferry van Steijn

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures