Ga naar de inhoud

PS2015: PVV grootste in Rotterdam

Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen is de PVV met 17 procent als grootste partij uit de bus gekomen in Rotterdam, gevolgd door D66 (14 procent) en VVD (14 procent). De opkomst in Rotterdam was vandaag 35,5 procent. 

Vergeleken met de provinciale verkiezingen in 2011 is de PVV niet veel gegroeid. Destijds kreeg de partij 16 procent van de stemmen. In 2011 was de PvdA met 24,3 procent de grootste in Rotterdam. Daar is nu slechts de helft van over.
 

Al 14 reacties — discussieer mee!

 • Ik weet niet wat ik erger vind, de uitslag of de lage opkomst. De laagste van het land… Ik gooi het er maar op dat er in Rotterdam nog steeds alleen maar gewerkt wordt en er geen tijd voor stemmen was.

 • Het is allebei bedroevend. En als je het er op gooit dat hier gewerkt ben je wel erg naief, want het werkloosheidspercentage in Rotterdam is ook al niet om naar huis te schrijven

 • De andere drie grote steden hadden D66 als grootste. Rdam de enige waar de PVV de grootste is. Rdam is ook de enige van de grote vier waar de bevolking na 2025 gaat krimpen. Is er een verband?

  Andere grote plaatsen waar de PVV de grootste was: Den Helder, Purmerend, Almere en Lelystad. Wat matcht Rdam aan deze steden? De moderne ‘architectuur’ en stedebouw?

 • Ach jongelui, want dat mag ik tegen jullie zeggen. Maak je geen zorgen over die uitslagen. Het is slechts een teken van onvrede. Zoals je vaak ziet is het kaliber bij dit soort partijen bedroevend.
  Ter illustratie: iemand spreekt van peveda en volgt Herman van Veen na met diens ceda. Origineel? Verre van dat! Daar stel je dan gewoon puhvuhvuh: partij voor vreemdelingenverkeer tegenover.
  Waar het om gaat is: heeft men voldoende intelligentsia om zich heen verzameld. GW beseft dat terdege.
  Hadden jullie ook de pers de terugkomst van het CDA verwacht? Ikke wel, omdat, ja, er zit voldoende kader van niveau en ook redelijke besluitvormers. En ik ben geen ceda man om jullie uit de droom te helpen.
  Leuk dit van de zijlijn te mogen volgen toch?

 • Ik word zo langzamerhand doodziek van de valse sentimenten.

  Wie is nu werkelijk verantwoordelijk voor de huidige, maar ook vorige situaties om goedkope arbeidskrachten naar Nederland te halen.
  Juist.
  Helaas , onze ondernemers, die rücksichtlos arbeiders hier naar toe haalden voor een beter rendement zonder verantwoording te aanvaarden voor de periode, dat het niet meer zo booming zou zijn.
  We hebben in de mijnen Polen gehad, Italianen, Spanjaarden maar ook hier, en noem maar op.
  Kun je het hen maar ook de Turkse en Marokkaanse Nederlanders, eerste generatie, kwalijk nemen, dat ze naar hier toe toe kwamen om voor familie ook in het oorsprongsland wat meer luxe te brengen.
  Neen
  Kunnen we het hun kwalijk nemen, dat ze hier bleven hangen om verzekerd te zijn wat meer toekomst?
  Neen.
  Kunnen we het hun kwalijk nemen, dat als ze het besluit namen hier te blijven, niet snel genoeg integreren?
  Ja.
  Maar bedenk, dat dat tijd vergt.
  De migranten uit Brabant en Zeeland in Zuid stonden bekend als de messentrekkers. Trouwen onderling tussen roomsen en christelijken was er niet bij.
  Een ver familielid zag zijn dochter thuiskomen met een Spanjaard en hij schopte hem de trap af, ze trouwden toch en op zijn sterfbed hoorde ik hoe hij toegaf zich enorm vergist en spijt te hebben.
  Discriminatie?
  Als mensen uit Zuid naar de het Oude Westen verhuisden, dan verpauperde de buurt. Dat gold zelfs als je van de Gouvernestraat naar de Bajonetkeet verhuisde.
  De Suries kwamen..problemen?
  Ja
  Nog? In grote lijnen niet meer. Ook zij leefden van de steun en iedere autochtoon viel over ze heen, terwijl vele autochtonen vaak het “goede” voorbeeld gaven.
  Ik ben gelukkig met die Marokkanen in Zuid die het in hun moskee te zeggen willen hebben. Want zij moeten leven met ons en niet beïnvloed worden door malafide leiders, die slechts op macht uit zijn en hun frustratie over de Kruistochten nog niet kwijt zijn na tig eeuwen.
  En als de een of andere Arabier zegt, waarom hij zich geen Rotterdammer Nourih of zoiets mag voelen dan valt iedereen over hem heen en ik glimlach, want hij is gewoon een Rotterdammer met een grote muil, en een klein hartje.
  Maar, ja, als je blijft polariseren, zoals die halve zolen van de tribe LPF en de tribe PVV. dan creëer je getto’s.
  En vaak zie, dat die gedrevenen ook strenge links met een christelijke godsdienst hebben en hun normen en waarden aan ons willen opdringen. Ook de niet-gelovigen.
  De roots van GW liggen in Limburg, waar 50 jaar geleden meneer pastoor nog opdracht gaf de billboards van de PvdA verkiezingskandidaten omlaag te halen.
  En dan wordt met een dédain een man van de Pauluskerk als Gerard Beke neergezet, ongelofelijk
  Als ik nu over de Kruiskade loop dan voel ik dezelfde mentaliteit, dezelfde discriminerende gevoelens naar mij omdat ik in hun ogen een bal ben geworden, maar het hoort erbij. En ik glimlach, knipoog en we hebben elkaar gevonden
  Discriminatie blijft altijd eniger mate. Vroeger was het moeilijker te herkennen. Nu heeft een afwijkend kleurtje, maar leven doe je toch met elkaar en voor elkaar
  Weten jullie wanneer ik me echt Rotterdammer voelde?
  Zo’n 50 jaar geleden op de tram ’s ochtends naar je werk. En dan stapt er een oude man binnen. Een beetje aangeschoten en die begint oude liedjes van o.a. Jaap Valkhof te zingen. En een golf van ontspanning en gelukzaligheid golft door de ruimte. De man buigt zich naar een oudere vrouw en zegt: ” mevrouw, ik ben een beetje tipsy. Ik heb gisteren mijn eerste AOW gekregen En toen ben ik wat gaan stappen. U vindt het toch niet erg, dat ik wat liedjes zing.”
  De vrouw schudt van neen. En hij zong weer verder en
  de gehele tram vulde zich met Rotterdam.

  De tram reed van RMO naar LMO en v.v.

  Pleurt toch op, tieft away, keuterboeren van de lepefuh, en puhvuhvuh

 • Ik lees dat sentiment vaker*. Maar waarom? Rotterdam is toch de optelsom van zijn inwoners? Dit is Rotterdam. Misschien maakt dit deze stad juist zo interessant, het feit dat we niet alleen maar van die blakend-van-gezondheid-en-twee-keer-modaal-achtige D66-mensen hebben, of van die gekrulde bakfietsmoeders met GroenLinks-posters op de Babboe en op Zilver.

  *

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Wordt het IFFR een marktplaats of een stadsplein?

  • niet gebruiken!

  De kritiek die het IFFR vorig jaar vanuit de filmwereld te verduren kreeg, werd dit jaar alleen maar luider. Dana Linssen, hoofdredacteur van de Filmkrant, schreef deze week een scherpe analyse van de problemen waar het filmfestival mee te kampen heeft.

 • Elf plannen voor nieuw poppodium bekend

  • niet gebruiken!

  Dit najaar riep de gemeente ondernemers, stadsbewoners en andere geïnteresseerden op om een plan in te dienen voor een nieuw poppodium in Rotterdam. Vandaag zijn de elf ingestuurde ideeën bekendgemaakt. Een greep uit de inzendingen.

 • Hiphophuis uit geldproblemen na benefietactie

  • niet gebruiken!

  De organisatie van het Hiphophuis kan opgelucht ademhalen: van de 40.000 euro die nodig was om de instelling uit de financiële problemen te redden, is inmiddels 35.000 ingezameld. “We zijn uit de gevarenzone,” zegt directeur Aruna Vermeulen.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam